Παλαιστίνη

Το χθεσινό βράδυ σηματοδότησε την έναρξη οργανωμένων κινητοποιήσεων από φοιτητές, εργατικά σωματεία και απλούς πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου, ενώνοντας τις φωνές τους, δημιούργησαν μια «γροθιά» αλληλεγγύης υπέρ του Παλαιστινιακού λαού. Παράλληλα, εξέφρασαν συλλογικά τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο μείζον αυτό ζήτημα, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα –και άλλες γνωστές φυσιογνωμίες– να δίνουν το παρόν.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές κατασκήνωσαν στα Προπύλαια της Αθήνας και στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ακολουθώντας αντίστοιχες διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, στο Παρίσι, την Κοπεγχάγη και το Βερολίνο.

Έως ότου δοθεί εντολή για κατάπαυση των πυρών και διακοπεί η βάναυση γενοκτονία αθώων στην Παλαιστίνη.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Οι δράσεις

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με το «ευχαριστώ» της Παλαιστίνιας, Suzan Tayseer Salam, επικεφαλής της Ένωσης Παλαιστινιακών Συνδικάτων, η οποία, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, μετέδωσε θάρρος και δύναμη:

«Από την Παλαιστίνη, σας καλώ να δυναμώσουμε τον αγώνα ακόμα περισσότερο, να υψώσουμε δυνατά τις φωνές μας και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσει η επίθεση κατά της Παλαιστίνης και της Λωρίδας της Γάζας, ιδιαίτερα εναντίον της Ράφας. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του εγκλήματος που διαπράττει το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ, στη Ράφα, έχουν συγκεντρωθεί 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, έρμαια της πείνας και των επιδημιών. Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη είναι ένα έγκλημα εις βάρος ολόκληρης της ανθρωπότητας, Ισραήλ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ δολοφονούν τον λαό της Παλαιστίνης. Ό,τι και να κάνουν, εμείς δεν θα υποκύψουμε, η Παλαιστίνη δεν θα υποκύψει! Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».

Η ολονύχτια διαμαρτυρία στα Προπύλαια της Αθήνας πλαισιώθηκε μουσικά από συναυλία με συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, καθώς επίσης και εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και μαζικών φορέων, με ξεκάθαρη εντολή: «Να σταματήσει η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού».

Ακόμη, χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν τα εξής αιτήματα:

«Να σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ».

«Να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Λωρίδα της Γάζας».

«Να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο το Παλαιστινιακό κράτος».

«Η ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τη στήριξή της στο κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ».

«Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο».

«Να γυρίσει πίσω η Φρεγάτα “ Ύδρα”».

ΜΑΓΓΟΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Σε μια επιπλέον προσπάθεια να εκδηλώσουν αλληλεγγύη προς τον απερίγραπτα ταλανισμένο Παλαιστινιακό λαό, οι πολίτες που συμμετείχαν στις δράσεις, άφησαν δεκάδες φαναράκια στον ουρανό. Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε και ο περήφανος χορός Παλαιστινίων κατοίκων της Ελλάδας, μεταδίδοντας ένα σπουδαίο μήνυμα αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας πως: «Ο λαός αυτός δεν θα σκύψει το κεφάλι!». Ταυτόχρονα, οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών, αντλώντας έμπνευση από τον αντιστασιακό αγώνα των Παλαιστινίων, δημιούργησαν μια μεγάλη τοιχογραφία, την ίδια στιγμή που η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Νίκη Χρονοπούλου, δήλωσε:

«Οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια ενώνουμε τη φωνή μας με τους φοιτητές μας, γινόμαστε όλοι μαζί ο κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας που ξεσηκώνεται και στη χώρα μας, αλλά και σε δεκάδες χώρες όλου του κόσμου, ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Είμαστε ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των εργαζομένων που δεν ανέχεται η χώρα τους να συμμετέχει στη σφαγή!».

«Από τους λιμενεργάτες στο Λιβόρνο της Ιταλίας που αρνήθηκαν να φορτώσουν όπλα για το Ισραήλ, τους εργάτες στη Βρετανία που απέκλεισαν ισραηλινά εργοστάσια όπλων, μέχρι τους εργαζομένους και τους Πανεπιστημιακούς στο Κολούμπια και σε εκατοντάδες Πανεπιστήμια που αρνούνται να χαϊδέψουν τους φοιτητές τους στις διοικήσεις! Ό,τι και να κάνουν το σύνθημα “Λευτεριά στην Παλαιστίνη” θα ακούγεται πάντα πιο δυνατά, σε όλες τις γλώσσες και σε όλες τις χώρες του κόσμου! Γι’ αυτό, συνεχίζουμε τον αγώνα μας, απαιτώντας να σταματήσει εδώ και τώρα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού!».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Αξίζει να αναφερθεί, ότι το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού πρόσφερε φαγητό στους παρευρισκόμενους.

Με αντίστοιχα πανό και συνθήματα διαμορφώθηκαν οι κινητοποιήσεις υπέρ της Παλαιστίνης και στη Θεσσαλονίκη: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους φοιτητές σε όλο τον κόσμο, γινόμαστε ένας ακόμα κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό που όλο και δυναμώνει», ανέφεραν εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΙΤΖΗΣ/EUROKINISSI

Συνεχίζονται οι ανελέητοι βομβαρδισμοί στο Ισραήλ

Παρά το ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης υπέρ της Παλαιστίνης από αμέτρητα κινήματα σε διεθνές επίπεδο, εξακολουθούν να μαίνονται οι δολοφονικές εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία είναι πια ερειπωμένη, αφού, μετά από τόσους μήνες πολέμου, οι Παλαιστίνιοι άμαχοι πασχίζουν αποχωρήσουν, μήπως καταφέρουν και σωθούν. Ειδικά στη Ράφα, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ απειλούν ολοένα και πιο έντονα, με την κατάσταση να καθίσταται –το λιγότερο– απάνθρωπη.

Προφανώς, τα διεθνή συμφέροντα υπερτερούν της ανθρώπινης ζωής.

Μάλιστα, τις πρώτες πρωινές ώρες, αυτόπτες μάρτυρες και ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου, έκαναν λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε διάφορους τομείς της Λωρίδας της Γάζας, με την παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία να μετρά τουλάχιστον οκτώ νεκρούς. Εκτός αυτού, βομβαρδίστηκαν, γι’ ακόμη μια φορά, νότια σημεία στη Ράφα, όπου είχαν βρει καταφύγιο κάπου 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, ελπίζοντας να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες. Εντούτοις, σημαντικός αριθμός (360.000 άνθρωποι, σύμφωνα με νεότερους υπολογισμούς του ΟΗΕ) πλέον εγκαταλείπει μαζικά την πόλη.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη γενοκτονία

Η κυβέρνηση του Joe Biden, αν και έχει έρθει ουκ ολίγες φορές αντιμέτωπη με την οργή της κοινής γνώμης στο πρόσφατο παρελθόν εξαιτίας της υποστήριξής της στο Ισραήλ, δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας ως γενοκτονία. Αντ’ αυτού, ζητά να εξασφαλιστεί η προστασία των αμάχων.

Ειδικότερα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan, ανέφερε: «Δεν πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι γενοκτονία. Έχουμε απορρίψει αυτή την πρόταση». Κατόπιν, πρόσθεσε οτι η Αμερική αναζητά τρόπους για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων.

Κάπως παράδοξο.

Το αιματοκύλισμα των αμάχων στον βωμό της διεθνούς στρατηγικής

Είναι δύσκολο να συλλάβει ανθρώπινος νους πώς γίνεται ένας λαός που υπέφερε θανάσιμα κάτω από την ναζιστική αρβύλα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να προβαίνει, με τη σειρά του, σε αντίστοιχες δολοφονικές πράξεις, ιδρύοντας μέχρι και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ενδεχομένως, αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται να θυμόμαστε πάντα τι συνέβη στην ιστορία, για να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.

Δυστυχώς, στη διεθνή σκακιέρα, κυριαρχεί η στρατηγική άνευ όρων, γεγονός που μεταφράζεται σε αιματηρά βασανιστήρια και εκτελέσεις αμάχων. Δεν υπάρχει χώρος για ανθρώπινες διαστάσεις, ούτε για εντολές που εναπόκεινται στην αντικειμενική κλίμακα του τι εστί δίκαιο. Γι’ αυτό, χρειάζεται ένας ισχυρός, συλλογικός αντίλογος, μέσω του οποίου θα ακούγονται συνθήματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, ειρήνης και δικαιοσύνης.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα