Ακόμα και αν σε τρελαίνουν μερικές φορές, λογικά είσαι αρκετά ευγνώμων για τους φίλους σου.
Και καλά κάνεις, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ισχυρές φιλίες έχουν σαφή οφέλη για το μυαλό και το σώμα μας. Γιατί, όμως, εξακολουθούν πολλοί άνθρωποι να εστιάζουν περισσότερο στη σχέση που έχουν με τον σύντροφό τους ή με τους συγγενείς τους;
Όσα δείχνουν οι έρευνες για τη φιλία
Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις επηρεάζουν όχι μόνο το επίπεδο άγχους ενός ατόμου και την ικανότητά του να το διαχειριστεί, αλλά και τη σωματική του υγεία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Society for Personality and Social Psychology”.
Η μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους επί 3 εβδομάδες, καθώς συμπλήρωναν κάθε τρεις ημέρες check-ins στα smartphones ή τα smartwatches τους, σχετικά με τις θετικές και αρνητικές αλληλεπιδράσεις τους με τις πιο στενές κοινωνικές τους σχέσεις. Η έρευνα αξιολόγησε, επίσης, την αρτηριακή τους πίεση, τον καρδιακό τους ρυθμό, το στρες και την αντιμετώπισή τους.
Το να έχεις περισσότερες θετικές εμπειρίες στις κοινωνικές σου σχέσεις συνδέεται με χαμηλότερο στρες και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη. Ωστόσο, όταν υπάρχει μεγάλη αστάθεια, οι αρνητικές εμπειρίες φάνηκε να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από τις θετικές.
Τα προαναφερθέντα αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δώσει και μεγάλη έμφαση στη συναναστροφή μας με άτομα που αγαπάμε, μας κάνουν να γελάμε και να ξεχνιόμαστε από τα προβλήματά μας.
Φιλία: Τα πολλαπλά οφέλη της στην υγεία μας
Ήξερες ότι η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει το ανοσοποιητικό σου σύστημα; Όταν νιώθουμε μοναξιά, για παράδειγμα, τα λευκά αιμοσφαίριά μας αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, οδηγώντας σε περισσότερη φλεγμονή και εξασθενημένη ανοσολογική απόκριση. Και δεν είναι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα που ενισχύεται από την κοινωνική σύνδεση. Τα κοινωνικά ενταγμένα άτομα τείνουν να έχουν μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή – διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.
Μάλιστα, σύμφωνα με μία μελέτη που διήρκησε 6 χρόνια και έγινε σε 736 μεσήλικες Σουηδούς άνδρες, αυτό που επηρέαζε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανατηφόρου στεφανιαίας νόσου ήταν οι φιλίες και όχι οι ρομαντικές σχέσεις. Επιπλέον, οι φίλοι μπορούν να συμβάλλουν στο να κοιμούνται καλύτερα, ή ακόμη και να θεραπεύονται ταχύτερα – όπως υποδηλώνουν σχετικές έρευνες.
Αντίθετα, οι τεταμένες φιλίες αποτελούν σημαντικό προγνωστικό παράγοντα χρόνιων ασθενειών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κοινωνική αποσύνδεση κρύβει μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από τους κοινούς ενόχους, όπως το κάπνισμα και η υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο, ο ρόλος της φιλίας στο να μας κρατά υγιείς έχει ιστορικά παραγκωνιστεί και υποτιμηθεί. Δεκαετίες επιστημονικής έρευνας δείχνουν ότι αυτό είναι λάθος.
Οι φίλοι αξίζουν περισσότερο σεβασμό και προσοχή, και δεν πρέπει να είναι πάντα οι τελευταίοι στη λίστα προτεραιοτήτων μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φιλία μπορεί να λειτουργεί πιο προστατευτικά ακόμη και από το γάμο ή την οικογένεια. Μια ανάλυση που βασίστηκε σε δεδομένα από 97 χώρες διαπίστωσε ότι, ενώ η εκτίμηση της οικογένειας και των φίλων συνδέεται με καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη ευτυχία συνολικά, για τους ηλικιωμένους, οι φιλίες ήταν ακόμη πιο σημαντικές για την υγεία και την ευτυχία.
Οι ηλικιωμένοι που είχαν πολλούς φίλους, μάλιστα, είχαν και λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που είχαν λίγους φίλους.
Δημιουργία καλύτερων σχέσεων
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί ο χρόνος που περνούν μόνοι τους οι άνθρωποι εξαιτίας οικονομικών και ψυχολογικών παραγόντων, καθώς και των social media που δημιουργούν την ψευδαίσθηση συμμετοχικότητας στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να νιώθουν μοναξιά και να επιθυμούν στενότερες σχέσεις, αλλά η προοπτική σύναψης φιλικών σχέσεων, καθώς και διατήρησής τους, μπορεί να είναι αποθαρρυντική.
Η καταπίεση που, πολλές φορές, νιώθουμε, μας αποτρέπει από το να προσπαθήσουμε. Έρευνες δείχνουν ότι χρειάζονται 50 ώρες να περάσουμε μαζί με κάποιον πριν να τον θεωρήσουμε περιστασιακό φίλο, 90 ώρες για να τον θεωρήσουμε πραγματικό φίλο και 200 ώρες να γίνουμε στενοί φίλοι. Μπορεί η καθημερινότητά μας να είναι πολυάσχολη και χαοτική, μα είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο στους φίλους μας και να μην τους θέτουμε σε δεύτερη μοίρα. Χωρίς άγχος, με μικρά βήματα.
Μπορείς να ξεκινήσεις, στέλνοντας μήνυμα σε έναν φίλο με τον οποίο έχεις να πολύ καιρό να μιλήσεις, να διοργανώσεις ένα δείπνο ή να ξεκινήσεις ένα καινούργιο άθλημα. Όπως όλα τα υπόλοιπα, έτσι και στη φιλία χρειάζεται να επενδύουμε. Διότι, όπως είδαμε και προηγουμένως, το να νιώθουμε ότι έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που θα μας σταθούν στα καλά και στα άσχημα, συμβάλλει σημαντικά στο να αντιμετωπίσουμε τη ζωή με περισσότερη δύναμη και θάρρος.