Κάθε χρόνο, οι μεγάλοι οίκοι, αποφασίζουν ποια θα είναι τα fashion trends της σεζόν και ποιο θα είναι το χρώμα που θα κυριαρχεί παντού φέτος.

Κι ενώ για πολλά χρόνια μπορεί να πιστεύαμε πως η μόδα συνεχώς αλλάζει, πρόσφατα αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι δεν αλλάζει απλώς ανακυκλώνοται τα fashion trends. Για χρόνια, η δεκαετία των 90’s ήταν το απόλυτο trend, αλλά τα 2 τελευταία χρόνια τα 00’s κάνουν την επανεμφάνιση τους. Υπάρχουν, όμως, και κάποια κομμάτια που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα είναι stable σε κάθε γυναικεία και θηλυκή γκαρνταρόμπα

Ήρθε, λοιπόν η στιγμή να θυμηθείς για ακόμη μια φορά αυτά τα must κομμάτια, που δε θα σε ντροπιάσουν ποτέ και θα σε βγάζουν πάντα ασπροπρόσωπη, σε κάθε σου εμφάνιση, σε κάθε μέρος και σε οποιαδήποτε στιγμή. Όσα χρόνια κι αν περάσουν και όποιος κι αν είναι ο σωματότυπός σου.

The legend: Little black dress

Πώς φτάσαμε στο LBD, το μικρό μαύρο φόρεμα; Το 1920, η Coco Chanel, δημοσίευσε στην αμερικανική Vogue, μια φωτογραφία ενός κοντού και ενός απλού μαύρου φορέματος. Έτσι, το μαύρο χρώμα με τη βοήθεια του οίκου Channel, διαχωρίζεται από την ερμηνεία του πένθους και επαναφέρεται ως χρώμα της υψηλής τάξης, των πλουσίων και των κλασάτων, όπως θεωρείτο τον 16ο αιώνα. Και όντως, το LBD, έγινε σταδιακά προσιτό σε όλους, σε κάθε κοινωνική τάξη, προωθώντας την δυναμική γυναικεία υπόσταση μέσα από αυτό το ακριβό ύφος που εξέπεμπε.

Τη δεκαετία του 40′ και του 50′, μετά την μεταπολεμική περίοδο, ο οίκος Dior προώθησε την τάση του “New Look” επαναφέροντας στην μόδα το LBD, ως σύμβολο της “επικίνδυνης” γυναίκας, κατά του σεξουαλικού συντηρητισμού. 

Φτάνοντας στο σήμερα, το LBD, είναι ένα κομμάτι το οποίο μπορεί να σταθεί με ποικίλους τρόπους σε κάθε εμφάνιση, είτε με ένα blazer για ένα γραφειακό outfit, είτε με έντονα αξεσουάρ για μια glamorous βραδινή εμφάνιση.

@dionysian.girl

My go to little black dresses! Details here: 1. mirror Palais 2. Norma Kamali 3. Reformation 4. Vintage D&g . #winterfashion #outfitideas #outfitinspo #littleblackdress #fashion #shopping 5. Verge Girl

♬ original sound – Ida Giancola

Τα τακούνια φορέθηκαν πρώτα από άνδρες

Το απόλυτο γυναικείο υπόδημα, το οποίο αναδεικνύει και αναβαθμίζει κάθε εμφάνιση κάθε θηλυκότητας, φορέθηκε για πρώτη φορά από άντρες. Ναι, σωστά διαβάσατε! Τα τακούνια ή μάλλον ο πρόδρομος, για τα high heels όπως τα ξέρουμε σήμερα, φορέθηκαν για πρώτη φορά το 10o μ.Χ. αιώνα από τους άνδρες της Περσίας και πιο συγκεκριμένα από ιππότες/ τοξοβόλους, αφού τους διευκόλυναν στους πολέμους με τα άλογα. Από εκεί και πέρα τα τακούνια ήρθαν στην Ευρώπη, μέσω του παραδοσιακού εμπορίου.

Στην Ευρώπη του 1400, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν παπούτσια με ψηλή πλατφόρμα που ονομάζονταν “chopines”, έτσι ώστε να αποφεύγουν τις λάσπες και τις ακαθαρσίες από τους δρόμους. Εν τέλει, το 17o αιώνα τα ψηλοτάκουνα παπούτσια αποτελούσαν σύμβολο status για άντρες που είχαν πολλά χρήματα και μπορούσαν να τα αντέξουν οικονομικά.

Το 18o και 19o αιώνα, όμως, με την έξαρση της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, τα τακούνια έγιναν γυναικεία υπόθεση. Εντούτοις, την εποχή εκείνη οι γυναίκες που φορούσαν τακούνια συλλαμβάνονταν και καίγονταν στην πυρά, όπως οι μάγισσες. Ενώ, τον 20ο αιώνα – μετά από 2 Παγκοσμίους Πολέμους – τα τακούνια ήταν το λιγότερο για να ασχοληθούν. 

Έτσι οι γυναίκες, χωρίς απειλές, μέχρι και τώρα τον 21ο αιώνα φορούν τα τακούνια για να αναδείξουν επιβλητικά το σώμα τους. Τα τακούνια, κάνουν τα πόδια να φαίνονται μακρύτερα, τους μύες πιο τονισμένους και βοηθούν στην ανύψωση των γλουτών.

Το ανδρικό κοστούμι απογειώνεται από γυναίκες

Το διαβόητο κοστούμι έχει τις ρίζες του από το 17ο αιώνα όπου ο βασιλιάς Κάρολος Β’, μετά από την πανούκλα (1665) και τη μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου, υποχρέωσε τους εργάτες να πετάξουν τις υπερβολικές ενδυμασίες και να καταφύγουν σε παντελόνια και πουκάμισα.

Ωστόσο, το πρώτο σμόκιν κοστούμι προέρχεται από τον γνωστό οίκο Henry Poole & Co, το 1865, το οποίο φόρεσε ο πρίγκιπας της Ουαλίας και έκτοτε, χρησιμοποιείται ως ένδυση για κοινωνικές εκδηλώσεις και κυρίως, για εργασία. Οι γυναίκες παίρνουν τα ηνία του κουστουμιού στα τέλη των 30s, όπου έχουμε την πρώτη γυναίκα, την Marlene Dietrich, να εμφανίζεται δημόσια φορώντας αντρικό κοστούμι. Έτσι, αργότερα, στα 60s καθιερώθηκε το γυναικείο παντελόνι και η Coco Chanel εισάγει τα μεσάτα σακάκια.

Έτσι, το “ανδροπρεπές” ένδυμα μετατρέπεται σε ανδρόγυνο look και οι γυναίκες πραγματοποιούν δυναμικές εμφανίσεις με κουστούμια. Μέσα από την ανάγκη για ισότητα, μετατρέπουν το απόλυτο ανδρικό ένδυμα σε γυναικείο όπλο, το οποίο αναδεικνύει το σώμα, με έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο, κάνοντάς τες να φαίνονται ψηλόλιγνες, δυναμικές και κυρίαρχες. 

@see.en.uh

a suit collection only harry styles fans could have a true appreciation for 😌 #harrystyles #outfitinspo #womeninsuits #kiwi 😋

♬ original sound – emily 🦦

Αυτά τα fashion statements, δεν είναι απλώς trends, επίκαιρα και παροδικά. Είναι κομμάτια με ιστορία και ρίζες στην γυναικεία επανάσταση. Είναι τα δικά μας όπλα και τιμούν το γυναικείο σώμα στον απόλυτο καλαίσθητο βαθμό.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα