Πανελλήνιες 2023: Πριν λίγες ώρες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τα ΓΕΛ, και ήδη έχει στηθεί πανηγύρι στο Twitter, μιλώντας για πατριαρχία.

Τα θέματα του μαθήματος περιστρέφονταν γύρω από τη βία κατά των γυναικών και το φεμινισμό, ενώ το δεύτερο εξεταζόμενο κείμενο πυροδότησε αντιδράσεις, λόγω των ακραίων απόψεων της Μπελίντα Κανόν περί «νεοφεμινισμού».

Παρ’ όλο που, εκ πρώτης όψεως, φαινόταν ένα θέμα άκρως συνυφασμένο με την επικαιρότητα των τελευταίων μηνών και των κοινωνικών θεμάτων που τίθενται υπό συζήτηση στο δημόσιο διάλογο, οι πολύ προσεκτικοί εντόπισαν ορισμένα άκρως προβληματικά σημεία.

Ως εκ τούτου, ξεκίνησε (δικαιολογημένα) τρικούβερτο γλέντι στο Twitter, με τους χρήστες να μιλούν ξεκάθαρα για άτυπο deal του υπουργείου με την πατριαρχία.

Τι ενόχλησε τόσο πολύ, ώστε να γίνουν αναφορές στην πατριαρχία

Το σημείο που, δικαίως, προβλημάτισε την κοινή γνώμη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το εξής:

«Αυτό το νέο ρεύμα εγγράφεται στον δημόσιο διάλογο περί ταυτοτήτων: Είμαι γυναίκα, αυτή είναι η ταυτότητά μου. Και αυτομάτως, είμαι θύμα. Είναι τόσο έντονος αυτός ο διάλογος περί θύματος ώστε ενίοτε το να είσαι θύμα γίνεται εύσημο, πρόκειται για ιδεολογία που εκφράζεται ως “πάθος για θυματοποίηση”».

Τρεις λέξεις: «Πάθος για θυματοποίηση». Τρεις μαχαιριές κατάστηθα σε κάθε προσπάθεια για πρόοδο, εξέλιξη και προστασία των θυμάτων.

Μια πρόταση, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να εμπεριέχει ίχνη από victim blaming, καθώς και από τρομακτικά συμπεράσματα που εξάγονται αλόγιστα από χείλη ανθρώπων χωρίς να βουτάνε πρώτα τη γλώσσα στο μυαλό και υποστηρίζουν πως «τα θέλανε».

Το Twitter δε συγχωρεί τέτοια σφάλματα

Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να δούμε πώς προσέγγισαν οι χρήστες του Twitter αυτό το ξεκάθαρα προβληματικό σημείο και γιατί, πράγματι, η πατριαρχία θα μπορούσε να είναι η κινητήριος δύναμη του εν λόγω αποσπάσματος.

Ναι, έδωσε και ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος Πανελλήνιες με το θέμα αυτό

Μια ακόμη παράμετρος που σχολιάστηκε έντονα, είναι το γεγονός ότι ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος (aka o δολοφόνος και σύζυγος της Καρολάιν) συμμετείχε στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις, με ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ στην έκθεση.

Αρχικά, βέβαια, ήταν προγραμματισμένο να παραστεί στη δίκη για τη δολοφονία της Καρολάιν, αν και είχε αιτηθεί να μην συμπίπτουν οι ημερομηνίες της δίκης με τις ημερομηνίες των Πανελληνίων.

Τελικά, κατάφερε να πάρει κανονικά μέρος στις εξετάσεις και να γράψει κι εκείνος με τη σειρά του τι άποψη έχει για τη βία κατά των γυναικών, τα δικαιώματά τους και τις γυναικοκτονίες. Τραγική ειρωνεία δεν είναι;

Η πατριαρχία που κρύβεται πίσω από μηνύματα υπέρ της ισότητας είναι η πιο επικίνδυνη

Τα πιο επικίνδυνα μηνύματα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν σχετίζονται με την ευθύτητα και τη δυνατή φωνή. Αντιθέτως, κρύβονται πίσω από φαινομενική στήριξη απέναντι στους αδύναμους και στους διαφορετικούς.

Πίσω από κουβέντες, όπως: «Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά δε θέλω μαύρους κοντά μου». «Δεν έχω πρόβλημα με τους ΛΟΑΤΚΙ+, αρκεί να μην τους βλέπω να φιλιούνται στο δρόμο».

«Οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες, αλλά στο σπίτι μαγειρεύει μόνο η γυναίκα μου». «Τώρα θυμήθηκε να καταγγείλει κι αυτή ότι κακοποιήθηκε;»

Όταν μέσα από ξεκάθαρα μηνύματα ενάντια του βιασμού, προκύπτουν περίεργα ζητήματα ταυτοτήτων, σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες διακρίνονται από «πάθος για θυματοποίηση»(!)

Άραγε, αυτές τις αντιλήψεις θεωρεί το υπουργείο πως πρέπει να μαθαίνει η νέα γενιά; Είναι η πατριαρχία που φέρει ευθύνη για το προβληματικό αυτό κείμενο; Ή πρόκειται για εγκληματική αστοχία και παράλειψη του συγκεκριμένου σημείου;

Για πάμε, οι θεωρίες συνομωσίας!

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα