Μετά από 6 εβδομάδες στις δικαστικές αίθουσες της Virginia, η δίκη μεταξύ της Amber Heard και του Johnny Depp ολοκληρώνεται με την απόφαση του δικαστηρίου να τάσσεται ως επί των πλείστον υπέρ του ηθοποιού Johnny Depp.

Αν και το δικαστήριο έκρινε και τους δύο διάσημους υπεύθυνους για συκοφαντική δυσφήμιση, στη δίκη δόθηκαν σημαντικά περισσότερες αποζημιώσεις στον Johnny Depp, με αποτέλεσμα τη νομική νίκη για τον ηθοποιό.

Οι κατηγορίες και οι αποζημιώσεις

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Depp δυσφημίστηκε από την Heard όταν περιέγραψε τον εαυτό της σε ένα άρθρο της Washington Post, ως «δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπεί την ενδοοικογενειακή βία», παραδεχόμενη στο δικαστήριο ότι σκιαγραφούσε τη σχέση της με τον Depp. Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου φαίνεται να δημιούργησε διχασμό, καθώς διαπιστώθηκε ότι μία από τις τρεις δηλώσεις στο επίκεντρο της αγωγής της Heard από έναν από τους δικηγόρους του Depp εκείνη την περίοδο, ήταν συκοφαντική. 

Το δικαστήριο, αφού αναγνώρισε τη δυσφήμιση προς τον Depp, έδωσε στον ηθοποιό 10 εκατομμύρια δολάρια για αποζημίωση, ενώ του προσέδωσε, ακόμη, 5 εκατομμύρια δολάρια για τιμωρητική αποζημίωση. Από την άλλη, το δικαστήριο επιδίκασε στην Heard, 2 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για την περίπτωση της συκοφάντησης από το δικηγόρο του Depp, χωρίς όμως η ίδια να λάβει χρήματα για τιμωρητικές αποζημιώσεις.

Οι τιμωρητικές αποζημιώσεις στην πολιτεία της Virginia περιορίζονται στα 350.000 δολάρια, επομένως ο δικαστής μείωσε την αποζημίωση που επέβαλε στον Depp, ο οποίος εν τέλει έλαβε το ποσό των 8,350 εκατομμυρίων- πλην και των 2εκ. που αναλογεί στην Amber Heard.

Πώς αντέδρασαν οι δύο πλευρές

Σε μια δίκη που οι κατηγορίες για κακοποίηση αυξάνονταν και πληθαίνονταν, η απόφαση που πάρθηκε εν τέλει είναι υπέρ του Johnny Depp και αυτό ουσιαστικά σήμανε και τη δικαίωση του ηθοποιού, αφού ο ίδιος έφτασε στο δικαστήριο κατηγορώντας την Heard για συκοφαντική δυσφήμιση. Η προσπάθεια του Depp δεν είχε στόχο τα χρήματα αλλά την αποκατάσταση της φήμης του, τόσο για την οικογένειά του, τα παιδιά του δηλαδή, όσο και για την δουλειά του, αφού είχε χάσει προσοδοφόρους ρόλους εξαιτίας των κατηγοριών αυτών.

Ο ίδιος, αν και δεν παρευρέθηκε στο δικαστήριο -επικαλούμενος σημαντική επαγγελματική υποχρέωση- μετά την απόφαση της δίκης σε post του στο Instagram αναφέρει: «Οι ένορκοι  μου έδωσαν πίσω τη ζωή μου… Από την αρχή, στόχος της αγωγής αυτής ήταν να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Το να λέω την αλήθεια ήταν κάτι που όφειλα στα παιδιά μου και σε όλους εκείνους που παρέμειναν σταθεροί στην υποστήριξή τους… Αισθάνομαι ήσυχος γνωρίζοντας ότι επιτέλους το κατάφερα».

Στον αντίποδα, οι αποφάσεις της δίκης για την Heard αν και νομικά κρίνονται εντυπωσιακά ήπιες, για κάποια που κατηγορείται για συκοφάντηση, όσον αφορά το ηθικό κομμάτι και το θέμα της φήμης κρίνονται καταστροφικές, αφού η καριέρα της πλέον έχει στιγματιστεί από αυτή την υπόθεση.

Amber Heard: Σε δηλώσεις της μετά την απόφαση του δικαστηρίου, δηλώνει συντετριμμένη

«Η απογοήτευση που νιώθω σήμερα δε χωράει σε λέξεις. Είμαι συντετριμμένη, διότι το πλήθος των αποδεικτικών στοιχείων δεν ήταν αρκετό για να σταθεί απέναντι στη δυσανάλογη δύναμη, επιρροή και εξουσία του πρώην συζύγου μου». 

Ο εκπρόσωπος της Heard, Alafair Hall, δήλωσε στους New York Times ότι η εντολέας του σκοπεύει να ασκήσει έφεση. Ωστόσο, δεν είναι σαφές για ποιους λόγους σκοπεύει να ασκήσει έφεση. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι για να γίνει δεκτή η έφεση, η Heard θα πρέπει να αποδείξει ότι υπήρξαν λάθη στη δίκη ή στην ανάγνωση του νόμου από το δικαστήριο. Με άλλα λόγια, πρέπει να αναζητήσει κάποιο νομικό «παραθυράκι», που να επιτρέπει τη διαδικασία της έφεσης.

Το αποτέλεσμα που έφερε τη δικαίωση

Αυτό που έκανε την δίκη να πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις ήταν η προβολή που πήρε, τόσο σε live αναμεταδόσεις, όσο και στον κυκεώνα των post από τους χρήστες στα Social Media. Όπως ήταν αναμενόμενο, η πολυπόθητη απόφαση ευχαρίστησε το μεγαλύτερο μέρος του κοινού, αφήνοντας σχεδόν άπαντες ικανοποιημένους με το αποτέλεσμα. 

Αυτό που φαίνεται μέσα από την απόφαση, είναι ότι ο Depp αποτέλεσε την αρχή για πολλούς άνδρες θύματα να μιλήσουν και να εκφράσουν την κακοποίηση που δέχονται, ενώ την ίδια στιγμή κατέστησε ένα πρόσφορο έδαφος για να τους δεχθεί η κοινωνία.

Η συγκεκριμένη δίκη αποτελεί σταθμό για το κίνημα #Metoo, αλλά και ένα σπουδαίο παράδειγμα για να προετοιμάσει τον κόσμο, έτσι ώστε να δέχεται τα θύματα χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Ένα κίνημα που τάσσεται καθαρά υπέρ των θυμάτων που δέχονται βία, δε μπορεί να έχει φύλο, αλλά ούτε και να καταχράται από τον οποιοδήποτε ανεξαρτήτως φύλου. Στο φινάλε-φινάλε, τα θύματα δεν έχουν φύλο.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα