ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΡΟΔΟΣ

Η Ρόδος, τα πουρμπουάρ, ο εργασιακός μεσαίωνας και ο Άδωνις – εδώ ντρεπόμαστε

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έχει προκληθεί σάλος στα μαζικά μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρωταγωνιστής είναι ο σερβιτόρος σε beach bar της Ρόδου, ο οποίος μπήκε στη θάλασσα – με τα ρούχα – για να σερβίρει.

Αν μη τι άλλο, οι συνθήκες εργασίας στον τουρισμό έχουν τεθεί επί τάπητος στον δημόσιο διάλογο ουκ ολίγες φορές, χωρίς ωστόσο να λειτουργήσει αυτό ως τροχοπέδη

Εξαντλητικά ωράρια, ανύπαρκτα ρεπό, ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, καταπίεση και τοξικότητα. Τα δεινά της εργασίας στον τουρισμό αποτελούν, μάλλον, κοινό μυστικό, υπό την έννοια πως αν όντως η πολιτεία ενδιαφερόταν έστω και λιγάκι για την ψυχική και σωματική υγεία του εργατικού δυναμικού, θα είχε επέμβει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. 

Εντούτοις, στα χρόνια του καπιταλισμού, εφόσον μια συνθήκη θεωρείται καρποφόρα για την οικονομία, γιατί να παρέμβουμε; 

Οι αποστομωτικές απαντήσεις του σερβιτόρου και του επιχειρηματία για το άκρως προβληματικό συμβάν

Ενδεχομένως, ως φύσει οπτιμιστές, θεωρούσαμε ότι ο σερβιτόρος του beach bar στη Ρόδο, θα μιλούσε ανοιχτά για τραγικές συνθήκες εργασίας, για εκμετάλλευση κ.λπ. Ωστόσο, οι δηλώσεις του απείχαν σε τεράστιο βαθμό.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτού του είδους το σερβίρισμα, αφού μπορεί να του αποφέρει φιλοδώρημα έως και 200€.

Ναι, αυτά είπε.

Από μεριάς του ο ιδιοκτήτης του εν λόγω beach bar προέβη σε μία ακόμη απόπειρα αποσιώπησης, επικαλούμενος ότι:

«Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και το έκανε αυτό για να πάρει τα τυχερά του. Το παιδί αυτό παίρνει 3.000 ευρώ τον μήνα και αν ο πελάτης του έταξε γερό πουρμπουάρ, μπήκε για να το πάρει». 

«Είμαι επιχειρηματίας 27 χρόνια, ποτέ δεν είχα καταγγελία. Όλοι ζητούν να έρθουν να δουλέψουν στα μαγαζιά μου. Είναι δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο με το ζόρι ο εργαζόμενος; 5 χρόνια είναι εργαζόμενός μου».

Είναι απορίας άξιο, αν τελικά εμείς ζούμε σε ένα ροζ συννεφάκι και ονειρευόμαστε (εις μάτην) αξιοκρατικές θέσεις εργασίας για όλους – σε έναν κόσμο που ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για το συμφέρον του, ή αν πρόκειται απλώς για μια απόπειρα διαστρέβλωσης και αποσιώπησης

Δεν είναι φυσιολογικό να βουτάμε μέχρι το λαιμό, για να σερβίρουμε έναν δίσκο. Ούτε είναι φυσιολογικό να εργαζόμαστε 14 ώρες τη μέρα, χωρίς διάλειμμα. Αντ’ αυτού, είναι θέσφατο ότι οι συνθήκες εργασίας στον τουρισμό μόνο εντάξει δεν είναι

Και όσοι προσπαθείτε να αποδείξετε ότι η γη είναι επίπεδη, να θέσω ένα καίριο ερώτημα:

Υπήρχε περίπτωση ποτέ να μπει στη θάλασσα για να σερβίρει ο γιος του Άδωνι;

Παρέμβαση του νέου υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, είδαμε – και προς στιγμήν χαρήκαμε

Ως θετική έκπληξη λειτούργησε η παρέμβαση του νέου υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη – μα όχι για πολύ. 

Μιλώντας στην εκπομπή “Τώρα Μαζί” ανέφερε τα εξής:

«Αμέσως ζήτησα άμεσο έλεγχο από επιθεώρηση. Στείλαμε κλιμάκιο που πήγε σε δύο ώρες και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις. Αυτό που βλέπετε δεν υπάρχει κείμενη διάταξη που να το απαγορεύει». 

«Άλλωστε ετοιμάζουμε νομοσχέδιο άμεσα και θέλω να δω πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Το συγκεκριμένο περιστατικό φαίνεται πως είχε την αιτία του ίδιου του εργαζόμενου».

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Θέλω να έχουμε τουρισμό, όλα υπό τον όρο του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Από λόγια χορτάσαμε εδώ και δεκαετίες, μας έχουν τάξει λαγούς με πετραχήλια και φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Είναι επιτακτική ανάγκη να μείνουν πια στην άκρη τα αφρώδη λογύδρια και να εστιάσει σοβαρά η κυβέρνηση στα μελανά σημεία του εργασιακού συστήματος. 

Οι δεσμεύσεις για καλύτερους μισθούς και περισσότερες θέσεις εργασίας δεν σηματοδοτούν καμία εξέλιξη, ούτε θα εξασφαλίσουν την παραμονή των νέων στη χώρα – εφόσον οι συνθήκες εργασίας παραμείνουν μεσαιωνικές.

Οκ, επιβλήθηκαν πρόστιμα – τελείωσε εδώ η ιστορία;

Παρά τις όποιες προσπάθειες του επιχειρηματία να πείσει πως δεν έχουν σημειωθεί παραβάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, που επικαλείται το υπουργείο Ναυτιλίας, ο σχετικός έλεγχος από το Λιμενικό έδειξε παραβάσεις όσον αφορά στις εξέδρες που είχαν τοποθετηθεί μέσα στο νερό.

Διαπιστώθηκε, ειδικότερα, παράνομη κατάληψη θαλάσσιου χώρου από επικαθήμενες κατασκευές. Παράλληλα, γίνεται γνωστό πως το ίδιο κατάστημα είχε λάβει πρόστιμα πριν από λίγο διάστημα για ανάλογες παραβάσεις.

Το ίδιο μέσο ενημέρωσε πως στις 16 Μαΐου και στις 21 Ιουνίου – λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει το βίντεο με τον σερβιτόρο «κολυμβητή» δηλαδή – είχαν βεβαιωθεί πρόστιμα για ανάλογες παραβάσεις

Ακόμη, εργατολόγος σημείωσε πως η νομοθεσία περιλαμβάνει διατάξεις που προστατεύουν τον εργαζόμενο, καθώς, όπως είπε, προκύπτουν διάφοροι κίνδυνοι – όπως το ότι εργάζεται ώρες στο νερό και το σώμα του απορροφά πολύ υγρασία.

Στο ίδιο έργο θεατές, λοιπόν;

Επιβλήθηκαν πρόστιμα, ξανά και ξανά. Και τι άλλαξε; Προφανώς, ο επιχειρηματίας έχει την οικονομική άνεση να τα πληρώνει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ως εκ τούτου, το πιθανότερο σενάριο είναι να ξεχαστεί άλλη μια περίπτωση κατάφωρης εκμετάλλευσης. Κι αφού οι ανεξέλεγκτοι επιχειρηματίες του τουρισμού ξεγλιστρούν διαρκώς, μοιραία θα συνεχίσουμε να είμαστε θεατές σε αυτό τον φαύλο κύκλο. 

Γι’ αυτό, επιβάλλεται να συνεχιστεί η απαίτηση για καλύτερες απολαβές – και φυσικά συνθήκες – στον τουρισμό. Η (υποτυπώδης) αύξηση των μισθών που προσφέρονται πια είναι ξεκάθαρη νίκη των νέων που αρνούνται να εργαστούν με πενιχρούς μισθούς υπό συνθήκες γαλέρας.

Ίσως, μέσα από τέτοια συλλογικά βήματα επέλθει η κάθαρση, και όχι μέσα από την αδράνεια της πολιτείας.

More like this