Κρίνοντας από την μεγάλη αγάπη που δείξατε σε προηγούμενο άρθρο με τις σημαντικότερες γυναίκες συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, δεν θα μπορούσα να μην κάνω κι ένα δεύτερο μέρος με τρεις ακόμη γυναίκες συγγραφείς που κατάφεραν με την πένα τους να κερδίσουν τις εντυπώσεις χιλιάδων αναγνωστών και να εμπνεύσουν πλήθος ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο!

Λίγες ιστορικές λογοτεχνικές προσωπικότητες έχουν τραβήξει την προσοχή μας, όπως έκαναν οι Αγκάθα Κρίστι, Μάργκαρετ Άτγουντ και Τόνι Μόρρισον. Αν και διαφορετικές, έχουν ένα κοινό: την αγάπη τους για τη συγγραφή και το μοίρασμα με το κοινό τους! Ας τις γνωρίσουμε…

Άγκαθα Κρίστι

Είναι ίσως η διασημότερη συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων ανά τον πλανήτη. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ντέβον της Αγγλίας, αλλά έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της στο Γουόλινγκφορντ του Οξφορντσάιρ με τον σύζυγό της, όπου και πέθανε σε ηλικία 85 ετών. Το πρώτο της βιβλίο κυκλοφόρησε το 1920 με τίτλο «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς» με κύριο και κεντρικό χαρακτήρα τον γνωστό και θρυλικό ντετέκτιβ «Ηρακλή Πουαρό», ο οποίος πρωταγωνιστεί σε περισσότερα από 25 ακόμη βιβλία της. 

Παρέα με την «Μις Μάρπλ» δεύτερη σημαντικότερη γυναίκα ντετέκτιβ που γέννησε η πένα της Κρίστι και που πρωτοεμφανίστηκε στο διήγημα «Η λέσχη της Τρίτης» για το οποίο γίνεται λόγος στο βιβλίο «Τα δεκατρία προβλήματα», γίνονται δύο από τους διασημότερους ντετέκτιβ που γέννησε ποτέ η αστυνομική λογοτεχνία.

Η «Μις Μάρπλ» πρωταγωνίστησε σε ακόμη 12 μυθιστορήματα και 21 διηγήματα της συγγραφέως. Η Άγκαθα Κρίστι έχει τιμηθεί με βραβείο Dame για τη συνεισφορά της στη λογοτεχνία και με βραβείο Guinness World Records ως η συγγραφέας με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, με τα μυθιστορήματά της να έχουν πουλήσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια αντίτυπα. Τα έργα της έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ από τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας με αποτέλεσμα την μεταφορά αρκετών έργων της σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές διασκευές. 

«Κάνε μόνο αυτό που σε γοητεύει. Το ένστικτο είναι ένα θαυμάσιο πράγμα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί, ούτε και πρέπει να αγνοηθεί»

– Άγκαθα Κρίστι 

Μάργκαρετ Άτγουντ

Η Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ είναι μία από τις δημοφιλέστερες συγγραφείς της σύγχρονης λογοτεχνίας. Αποτελεί πρότυπο και υπέρμαχο του φεμινισμού αφού πάντα επιλέγει  να θίγει στα έργα της θέματα όπως το φύλο, η ταυτότητα, η θρησκεία, η κλιματική αλλαγή, η πολιτική εξουσία και η δύναμη της γλώσσας. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της γραφής της που την κάνουν ιδιαίτερα αγαπητή, είναι το γεγονός ότι επιλέγει καθημερινές ηρωίδες, γυναίκες της διπλανής πόρτας, με κοινά προβλήματα κι ανησυχίες, σκέψεις και προβληματισμούς για τις σχέσεις και την κοινωνία όπως κάθε γυναίκα εκεί έξω.

Σε ένα από τα σημαντικότερα έργα της, το «Η ιστορία της θεραπαινίδας» aka Handmaid’s Tale η Μάργκαρετ Άτγουντ μας παρουσιάζει την ιστορία της Όφρεντ, μιας από τις τελευταίες γόνιμες γυναίκες που έχουν απομείνει και οι οποίες ζουν ως σκλάβοι αναπαραγωγής από τους ισχυρούς της νέας τάξης πραγμάτων. 

Το δυστοπικό αυτό μυθιστόρημα γράφτηκε το 1985 κι έκτοτε έχει βραβευτεί με δύο βραβεία λογοτεχνίας,  έχει μεταφερθεί στη μικρή οθόνη και έγινε μια από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, έχει αποσπάσει αμέτρητα βραβεία Emmy – τα τηλεοπτικά Αμερικανικά Βραβεία – και άλλα πολλά. Το βιβλίο αυτό όμως έχει μεταφερθεί και στην μεγάλη οθόνη το 1990 με την Faye Dunaway, καθώς και την όπερα! Άλλα επιτυχημένα έργα της συγγραφέως είναι «Η άλλη Γκρέις», το οποίο έγινε επιτυχημένη σειρά στο Netflix και το «Οι διαθήκες» – ένα αριστουργηματικό sequel του «Η ιστορία της θεραπαινίδας». 

«Ακόμα και στις μέρες μας, αντιμετωπίζουμε έναν ισχυρό άντρα σαν γεννημένο ηγέτη και μια ισχυρή γυναίκα σαν ανωμαλία».

-Μάργκαρετ Άτγουντ

Τόνι Μόρρισον

Γεννημένη στο Οχάιο, η Τόνι Μόρρισον ήταν η Αμερικανίδα συγγραφέας που αγαπήθηκε για την αυθεντικότητά της στην απεικόνιση της σκληρής πραγματικότητας μιας κοινωνίας που δεν αποδεχόταν τις μαύρες Αμερικανίδες γυναίκες. Η ομορφιά της γραφής της βρίσκεται στην ικανότητά της να προσεγγίζει με ευαισθησία, ιστορίες απλών καθημερινών ανθρώπων που αγωνίζονται να βρουν τον εαυτό τους και την πολιτιστική τους ταυτότητα.

Η απόκτηση του Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Αμερικανική λογοτεχνία, της εξασφάλισε το 1960 την θέση της πρώτης μαύρης συντάκτριας λογοτεχνίας στον μεγάλο εκδοτικό οίκο Random House. Αργότερα, έγινε μια ευρέως επιτυχημένη συγγραφέας λαμβάνοντας πολλά βραβεία για τα έργα της. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «The bluest eye» εκδόθηκε το 1970 και πραγματεύεται την εμμονή ενός έφηβου μαύρου κοριτσιού με τα λευκά πρότυπα ομορφιάς και τη λαχτάρα της να αποκτήσει μπλε μάτια.

Αργότερα, το 1987, εκδόθηκε ένα από τα καλύτερα βιβλία της συγγραφέως, η «Αγαπημένη»,το οποίο κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ και βασίζεται στην αληθινή ιστορία μιας σκλάβας, η οποία αναγκάζεται να σκοτώσει την κόρη της για να την γλιτώσει από τη σκληρή σκλαβιά. Η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος κυκλοφόρησε το 1998 με πρωταγωνίστρια την Oprah Winfrey αποσπώντας καλές κριτικές που όμως δεν είχε και την ίδια τύχη στο box office. Έκτοτε, τα έργα της διαβάζονται από χιλιάδες αναγνώστες ανά την υφήλιο, δίνοντας δύναμη και θάρρος σε κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του.

«Αν υπάρχει ένα βιβλίο που θέλεις να διαβάσεις αλλά που δεν έχει γραφτεί ακόμα, τότε εσύ είσαι αυτός που πρέπει να το γράψει»

– Τόνι Μόρρισον

Αυτές ήταν τρεις από τις σπουδαιότερες γυναίκες συγγραφείς που άφησαν το στίγμα τους στη λογοτεχνία. Μη διστάσετε να μας πείτε και τις δικές σας αγαπημένες γυναίκες συγγραφείς που σας ενέπνευσαν και σας έκαναν καλύτερους ανθρώπους. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα