Κάθε κοκτέιλ έχει τη δική του ιστορία, είτε δημιουργήθηκε τυχαία, είτε επειδή άρεσε σε κάποιον ένας συγκεκριμένος συνδυασμός γεύσεων. Εμείς τα απολαμβάνουμε και τους ευχαριστούμε.
Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει μέσα από πειραματισμούς ή δοκιμές. Κάποιες από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ανακαλύψεις έγιναν κατά λάθος και σε αυτές θα συμπεριλάβω τα αγαπημένα καλοκαιρινά κοκτέιλ. Αυτούς τους συνδυασμούς που έχουμε ταυτίσει απόλυτα με στιγμές πλάι στο κύμα, με τζιτζίκια, με έντονο φλερτ σε beach bars με 90s αισθητική.
Ακούς Piña Colada και σκέφτεσαι καρέκλα σκηνοθέτη με εσένα να φοράς σαγιονάρες ενώ ακούς για πολλοστή φορά “Come on shake your body baby do that Konga”. Ξέρεις όμως την ιστορία του πιο ατμοσφαιρικού κοκτέιλ; Τι σημαίνει κυριολεκτικά “Mai Tai” και γιατί το “Da iquiri” δημιουργήθηκε από έναν Αμερικανό μηχανικό;
Ήρθε η ώρα να μάθεις την ιστορία του κοκτέιλ που θα παραγγείλεις απόψε στην αγαπημένη σου παραλία.
Mojito
Εδώ δεν χωρούν οπαδικά και κανείς δεν διεκδικεί τα δικαιώματα, αφού ανήκει στην Αβάνα της Κούβας. Ωστόσο, το εστιατόριο La Bodeguita del Medio επιμένει ότι δημιούργησε τη συνταγή που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε. Σόδα, λευκό ρούμι, μέντα, χυμό lime και καστανή ζάχαρη.
Πριν από αυτό, θεωρούσαν ότι είχε δημιουργηθεί από ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής ως αφέψημα με θεραπευτικές ιδιότητες. Και ποιος θα διαφωνήσει με αυτό;
Piña Colada
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν διαφωνίες. Πιστεύεται ότι ο δημιουργός του κοκτέιλ είναι ο πειρατής Roberto Cofresi από το Πουέρτο Ρίκο. Λένε ότι σε μία προσπάθειά του να μπουστάρει το ηθικό του πληρώματός του, ανέμειξε ρούμι με ανανά και καρύδα.
Η πιο δημοφιλής και διαδεδομένη ιστορία όμως είναι ότι το 1954, ο επικεφαλής bartender του ξενοδοχείου Caribe Hilton’s Beachcomber Bar στο Σαν Χουάν έφτιαξε ένα κοκτέιλ που θα έπρεπε να ικανοποιεί τα γούστα των celebrities επισκεπτών. Και εγένετο η Piña Colada.
Mai Tai
Η αυθεντική συνταγή χρονολογείται από το 1944, όταν ο Trader Vic αποφάσισε να αναδείξει τη γεύση ενός παλαιωμένου τζαμαϊκανού ρουμιού. Τον επισκέφτηκαν φίλοι από την Ταϊτή και με το που το δοκίμασαν, αναφώνησαν “Mai Tai”.
Στην τοπική τους slang, είναι μία έκφραση για να πεις ότι κάτι είναι καταπληκτικό.
Μαργαρίτα
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις για τον/την δημιουργό της υπέροχης μαργαρίτας. Ο Carlos “Danny” Herrera το έφτιαξε στην Τιχουάνα το 1038 για έναν χορευτή που δεν του άρεσε η σκέτη τεκίλα. Μην ήταν όμως πρώτη η Margarita Sames, το 1948;
Υπάρχουν γενικώς αρκετές ιστορίες που λένε ότι το όνομα προέρχεται από κάποια γυναίκα με αυτό το όνομα, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Το μόνο βέβαιο είναι η συνταγή του κοκτέιλ. Τεκίλα, χυμός lime, πορτοκάλι, λικέρ και λίγη σόδα. Αυτό που προστέθηκε είναι το αλάτι στο χείλος του ποτηριού.
Daiquiri
Αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία σε κοκτέιλ, ίσως επειδή δημιουργήθηκε τυχαία. Το μακρινό 1896, ο Jennings Cox εργαζόταν ως μηχανικός στην Κούβα. Κάνει λοιπόν ένα πάρτι στο σπίτι του, αλλά του τελειώνει το gin. Το αντικαθιστά με ρούμι, προσθέτει καστανή ζάχαρη και limes και του δίνει το όνομα μίας γειτονικής πόλης με λιμάνι.
Voilà και στην υγειά μας!
Sangria
Είναι δυνατόν να μην υπάρχει σε αυτή τη λίστα το κοκτέιλ που αγαπάμε να προφέρουμε λάθος; Σημαίνει «αιματηρή» στα ισπανικά και πορτογαλικά και πρωτοεμφανίζεται το 200 π.Χ, χωρίς να ξέρουμε ποιος είναι ο υπεύθυνος αυτού του κοκτέιλ.
Άρχισε να γίνεται πιο γνωστό μετά το 1600μ.Χ., όταν οι Ισπανοί και Πορτογάλοι έμποροι αναμείγνυαν τα κρασιά τους με εποχιακά φρούτα. Συνήθως όμως προσθέτουν και λίγο ρούμι.