Μια φορά και έναν καιρό, η απιστία ήταν συνυφασμένη αποκλειστικά με την ερωτική πράξη.

Σήμερα, υπάρχουν διάφοροι ορισμοί της απιστίας, που κυμαίνονται από τη συναισθηματική μέχρι τη σεξουαλική. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου (Bonjour, Γαλλία!), η ύπαρξη εραστή δεν είναι απαραίτητα κατακριτέα ή ασυνήθιστη. 

Στην Αμερική και την Ελλάδα, ωστόσο, η εμπλοκή σε ρομαντική, συναισθηματική ή/και σεξουαλική σχέση με άλλο άτομο εκτός της σχέσης, συνήθως, θεωρείται red flag. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ζευγάρια είτε θα αποφασίσουν να χωρίσουν, είτε θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πώς να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη σχέση τους. 

https://www.tiktok.com/@ciineclips/video/7044911832657677574?q=cheating%20ross&t=1683113816719

Τα 4 είδη της απιστίας

Σεξουαλική απιστία 

Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή απιστίας, καθώς περιλαμβάνει σεξουαλική συνεύρεση με άλλο πρόσωπο εκτός της σχέσης. Ενώ ο ορισμός της σεξουαλικής απιστίας ποικίλλει, το προφανές είναι ότι λίγοι από εμάς θέλουμε να φανταστούμε το σύντροφό μας να αγγίζει ή να χαϊδεύει άλλο άτομο στα κρυφά.

Συναισθηματική απιστία

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συναισθηματική απιστία συμβαίνει από τότε που η μονογαμία έγινε κανόνας, αλλά ο όρος αποτελεί μέρος του λεξιλογίου μας εδώ και λίγες μόνο δεκαετίες.

Η συναισθηματική απιστία περιλαμβάνει την κοινοποίηση προσωπικών λεπτομερειών για τη ζωή ή τη σχέση σου με κάποιον που έχεις μεγάλο συναισθηματικό δέσιμο. Μερικές φορές, αυτές οι συναισθηματικές σχέσεις ξεκινούν αθώα ως φιλίες ή επαγγελματικές σχέσεις και σιγά-σιγά γίνονται πιο προσωπικές. Εάν μοιράζεσαι εμπειρίες, συζητήσεις, άγχη και φόβους με κάποι@ και το κρύβεις αυτό από τ@ν σύντροφό σου και/ή ψεύδεσαι γι’ αυτό, οι πιθανότητες είναι ότι εμπλέκεσαι σε συναισθηματική απιστία.

Αν και δεν είναι μόνο οι γυναίκες που απατούν συναισθηματικά, έρευνες δείχνουν ότι είναι πιθανότερο να δημιουργήσουν αυτούς τους συναισθηματικούς δεσμούς. Σε πολλές περιπτώσεις, ακολουθεί η σεξουαλική απιστία.

Η socialmedιακή απιστία

Η ηλεκτρονική απιστία συμβαίνει όταν οι άνθρωποι επιδιώκουν τη σύνδεση με άτομα που γνωρίζουν ή επανασυνδέονται μέσω social media, dating apps, e-mail και μηνυμάτων. Μερικές φορές, η φύση αυτών των ηλεκτρονικών μηνυμάτων είναι σεξουαλική και μερικές φορές είναι πιο διακριτική, αλλά μπορεί να εξακολουθεί να θεωρείται οικεία. 

Είναι άλλο πράγμα να τα πεις μερικές φορές με κάποι@ από το λύκειο στο Instagram και άλλο να τ@ γράφεις κάθε βράδυ πριν πέσεις για ύπνο, μοιράζοντας προσωπικές λεπτομέρειες για τη ζωή σου. Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ένας στους πέντε ανθρώπους κατηγορεί τα social media για το τέλος των σχέσεών τους.

Οι ερωτικές φαντασιώσεις

Όπα όπα, μην πανικοβάλλεσαι. Μην ανησυχείς αν κατά καιρούς φαντασιώνεσαι τ@ν σερβιτόρο από το καφέ της γειτονιάς ή τον Ryan Gosling στο κρεβάτι σου. It’s ok. 

Τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν, ωστόσο, εάν τα συναισθήματα που έχεις για κάποι@ άλλ@ καθιστούν δύσκολο να επικεντρωθείς στην τρέχουσα σχέση σου. Γιατί είσαι τόσο πρόθυμη να ξεφύγεις από την πραγματικότητα και τη σχέση σου;

Συγχωρώ και προχωράμε ή φεύγω;

Αν και η απιστία συνιστά πολλά πράγματα, το συμπέρασμα είναι πως όταν η μυστικότητα, η απάτη και η προδοσία διεισδύουν σε μία σχέση, κάτι πάει λάθος. Έπειτα από το πρώτο “μούδιασμα” και τα άπειρα ερωτηματικά, του στιλ: “Γιατί;”, “Δεν τ@ν ικανοποιούσα αρκετά;” “Έκανα κάτι λάθος;”, έρχεται η στιγμή να παρθεί μια γενναία απόφαση. 

Πρέπει να αφήσεις τ@ σύντροφό σου αν σε απάτησε; Ενώ είσαι @ μόν@ που μπορεί τελικά να πάρει αυτήν την απόφαση, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που δείχνουν ότι είναι καλύτερη ιδέα να το κάνεις από το να μην το κάνεις:

-Έπιασες τ@ν σύντροφό σου στα πράσα, αλλά δεν παραδέχεται ότι συνέβη – ή δεν σου λέει όλη την αλήθεια.

-@ σύντροφός σου αρνείται να ζητήσει συγγνώμη.

-@ σύντροφός σου ζήτησε μια φορά συγγνώμη και πιστεύει ότι αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετό.

-@ σύντροφός σου δεν μπορεί ή δεν θέλει να αποκαλύψει τον λόγο για τον οποίο απάτησε, πράγμα που υποδηλώνει εγωισμό.

-Δεν είστε και οι δύο το ίδιο αφοσιωμένοι να ξεπεράσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.

-@ σύντροφός σου ρίχνει την ευθύνη για τις πράξεις του σε κάτι άλλο εκτός από τον εαυτό του (π.χ μέθη, βαρεμάρα, εσένα… )

-Κανείς άλλος στη ζωή σου δεν πιστεύει ότι @ σύντροφός σου αξίζει άλλη μια ευκαιρία.

-@ σύντροφός σου εξακολουθεί να βλέπει ή να επικοινωνεί με το άτομο με το οποίο σε απάτησε – και λέει ψέματα γι’ αυτό.

-@ σύντροφός σου δεν θέλει να μιλήσει για τη σχέση σας.

-Δεν είσαι έτοιμη να αφήσεις πίσω σου την παλιά εκδοχή της σχέσης σας.

https://www.tiktok.com/@cinemamayhem/video/7222005541604773125?q=kathy%20cheating%20on%20chandler&t=1683113925512

Φυσικά, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις μακροχρόνιων σχέσεων, όπου οι δύο πλευρές κάνουν συνειδητά τα “στραβά μάτια”, επικαλούμενοι πως “δεν θέλουν να χαλάσουν το σπίτι τους”. Και όταν πάρουν αυτήν την απόφαση, ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα δεν είναι μόνο η αποκατάσταση της σχέσης τους, αλλά και η αντιμετώπιση της ντροπής που νιώθουν για την παραμονή τους σε αυτή.

Υπάρχουν εκατομμύρια τρόποι για να πληγώσουμε τ@ν σύντροφό μας και να καταστρέψουμε τη σχέση μας, αλλά για κάποιο λόγο τείνουμε να τραβάμε τη γραμμή στην απιστία. Τα ποπ τραγούδια και οι ταινίες εδραιώνουν στο μυαλό μας ότι όταν ένας άντρας απατά, είναι ώρα να του κόψουμε τα λάστιχα ή να κάψουμε το σπίτι του, όχι να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί του.

Αν μετά από λίγη σκέψη, ωστόσο, αποφασίσεις ότι δεν βγαίνεις με έναν μεγάλο μ@λ@κ@, αλλά απλά με κάποιον που έκανε μια κακή επιλογή, τότε ίσως αξίζει τον κόπο να ξαναχτίσετε την εμπιστοσύνη στη σχέση σας.

Φυσικά, η ερώτηση-παγίδα είναι: “Πώς ξέρω αν αξίζει να σώσω τη σχέση;”

Κάνε στ@ν σύντροφό σου τις εξής ερωτήσεις: Γιατί με απάτησες; Πώς αποφάσισες να μου το πεις ή να το κρατήσεις μυστικό; Θα έκανες διαφορετική επιλογή στο μέλλον; Γιατί ή πώς; Τι έχει αλλάξει;

Προσπάθησε να κατανοήσεις ακριβώς γιατί και πώς συνέβη η απιστία, όσο και να πονάει. Από εκεί μπορείς να αποφασίσεις αν πρόκειται για ένα καλό άτομο που έκανε μια κακή επιλογή ή ένα χαμένο άτομο που πιθανόν να κάνει μια σειρά από κακές επιλογές. Η πλήρης κατανόηση του τι συνέβη είναι, επίσης, ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί ξανά η εμπιστοσύνη – την οποία θα χρειαστείς αν αποφασίσεις να μείνεις στη σχέση.

Στη συνέχεια, πρέπει να αναρωτηθείς αν αυτό είναι κάτι που μπορείς να ξεπεράσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να συγχωρήσεις τ@ν σύντροφό σου ή να σταματήσεις να είσαι θυμωμένη. Σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορείς να αρχίσεις να τ@ φέρεσαι σαν σκουπίδι για εκδίκηση. Δεν έχει νόημα να βρίσκεσαι σε μια σχέση όπου τσακώνεστε συνέχεια, ανεξάρτητα από το ποιος “φταίει”.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα