«Ο άντρας μου βγάζει screenshots τις συνομιλίες μας όταν καυγαδίζουμε και τις στέλνει στους γονείς μου, λέγοντάς τους ότι δεν είμαι σωστή και πως δεν μπορεί να ζήσει με μια γυναίκα σαν εμένα. Το έχει κάνει αυτό 5 φορές. Τί πρέπει να κάνω;»

Όσο σουρεαλιστικό κι αν φαίνεται, αυτή ήταν η ανάρτηση μιας γυναίκας σε μια ανώνυμη πλατφόρμα με ερωτήσεις.

Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, να εξετάσουμε πόσο καλό μας κάνει όλη αυτή η δημοσιοποίηση των προσωπικών μας δεδομένων, είτε με φίλους και γνωστούς, είτε ακόμη και σε δημόσιες πλατφόρμες.

Σε ποιο σημείο, όλη αυτή η τάση να μοιραζόμαστε τα πάντα με τους ψηφιακούς μας «φίλους», μας έχει στερήσει την ελευθερία της ιδιωτικότητας;

https://www.tiktok.com/@315..shay/video/7206099232242126126?q=screenshot&t=1685454429790

«Πρέπει να είμαι in»

Μέσα από όλη αυτή την εξέγερση των Social Media, υπάρχει έντονα η τάση της δημοσιοποίησης του τι κάνω και τι συμβαίνει στην προσωπική μου ζωή. Η ανάγκη των χρηστών να αναρτούν κομμάτια της καθημερινότητάς τους στο διαδίκτυο έχει γίνει, πλέον, κάποιο είδος υποχρέωσης. 

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να προβληματίζει περισσότερο, είναι η δημοσιοποίηση προσωπικών συνομιλιών με άλλα άτομα. Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια του φλερτ μεταξύ των δύο ατόμων, η κατάσταση της δημόσιας προβολής έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Το «Χριστίνα με Τσέχασες», που είχε γίνει viral ήχος στο TikTok, παρά το κωμικό κομμάτι της συνομιλίας, η ουσία ήταν ότι ένα πρόσωπο δημοσιοποίησε τη συζήτησή της με κάποιο άλλο πρόσωπο. Σε ποιο σημείο, λοιπόν, αυτό είναι θεμιτό;

Αλλά και για ποιο λόγο κάποιος να θέλει να κάνει κάτι τέτοιο;

Το λάθος screenshot

Το να στείλεις το screenshot μιας συνομιλίας στο λάθος άτομο, μπορεί να σου δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα και αυτόματα σε βάζει σε μια διαδικασία να βρεις την σωστή εξήγηση για το τι συμβαίνει.

Εντούτοις, γιατί να πρέπει να στείλεις αυτό το screenshot σε κάποιον;

Γιατί να έχεις την ανάγκη να μοιραστείς την συνομιλία σου με άλλο άτομο, σε κάποιο τρίτο πρόσωπο;

Μήπως όλο αυτό γίνεται, πλέον, παθητικά;

Στον αντίποδα, ποιος μας εγγυάται ότι και οι δικές μας προσωπικές συνομιλίες δεν έχουν γίνει αντικείμενο δημοσιοποίησης και σχολιασμού από τους άλλους;

Ιδιαίτερα στο TikTok έχει γίνει trend το να προσπαθείς να φέρεις τον συνομιλητή – από τα μηνύματα – σε άβολη και δύσκολη θέση, ώστε να λάβεις μια πομπώδη απάντηση, η οποία – με τη σειρά της – θα προκαλέσει βροχή με likes και comments.

Από που προκύπτει αυτή η τοξική ανάγκη;

Σε μια συνομιλίες με στοιχεία φλερτ, πολλές φορές οι συμμετέχοντες στέλνουν μηνύματα χάριν εντυπωσιασμού.

Έλα, όμως, που πολλές φορές αυτή η συνομιλία καταλήγει σε χέρια τρίτου και τέταρτου, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να εκτίθενται και να δέχονται σφοδρή κριτική, από άτομα που δεν τους γνωρίζουν καν.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, η τάση μας να δημοσιοποιούμε κάθε συνομιλία και να κριτικάρουμε τις απαντήσεις και αντιδράσεις του συνομιλητή μας, είναι προβληματικά τοξικό. Η ανάγκη να δείξουμε ανώτεροι στη συνομιλία – σε σχέση με το άτομο που συνομιλούμε – προβάλει μόνο το σύμπλεγμα κατωτερότητας που νιώθουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας.

Αν πάλι όλα αυτά γίνονται στο βωμό του trend, αυτό είναι ακόμη πιο παθητικό, αφού καταλήγουμε να θέσουμε προς δημόσια συζήτηση κάθε τι προσωπικό μας και να εκθέσουμε, όχι μόνο τον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά και τον συνομιλητή μας, χωρίς καν ο ίδιος να το γνωρίζει. 

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Georgetown, Christine Porath, εξήγησε ότι η τοξικότητα των ανθρώπων αυξάνεται όταν υπάρχει η τεχνολογία, γιατί πολύ απλά, είναι πιο εύκολο να προσβάλεις το άλλο άτομο πίσω από μια οθόνη και να νιώσεις για λίγο ικανός – μειώνοντας τους άλλους.

@alexia_kara7

Και γιατί ποια είμαι εγώ τελος πάντων για να μην μου εχει στείλει ο Σταύρος 🤣 #mpesfypgamw #μπεςφοργιουγαμω #mpesfykalomouu❤️🥺🥺🥺 #stavros #kalispera #stauros #metsexases #gamwto #σταυρος

♬ πρωτότυπος ήχος – Αλεξια Καρακαλιδη

Το καλύτερο tip για να σταματήσεις τις screenshot συνομιλίες με τους άλλους 

Αυτό που προσπαθώ να κρατώ πάντα στο μυαλό μου, όταν πρόκειται να μοιραστώ κάτι σε κάποιο τρίτο πρόσωπο, είναι πως ό,τι κι αν συμβεί, όσα χρόνια κι αν περάσουν – ακόμη κι αν ανάμεσα στους δυο σας αυτή η προσωπική στιγμή που περάσατε ξεχαστεί – το τρίτο πρόσωπο, πάντα θα θυμάται.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα