ΛΟΑΤΚΙ+ και τεκνοθεσία

ΛΟΑΤΚΙ+ και τεκνοθεσία: Οι ιστορίες που μας συγκλόνισαν

Δυστυχώς, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, είμαστε ακόμη αρκετά πίσω όσον αφορά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο γάμο και στην οικογένεια.

Για κάποιο παράξενο – για πολλούς από εμάς λόγο – υπάρχει ακόμη η πεποίθηση πως τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας «δεν είναι ικανά για να δημιουργήσουν μια σωστή και ασφαλή οικογένεια για ένα παιδί». Οι αποδείξεις, όμως, πως η πεποίθηση αυτή δεν έχει χώρο στην πραγματικότητα είναι αρκετές. Μερικές εξ αυτών, είναι και οι συγκλονιστικές ιστορίες που αφορούν τεκνοθεσία από μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που θα διαβάσετε παρακάτω. Αυτές οι – ειλικρινά συγκινητικές – ιστορίες, έρχονται να αποδείξουν περίτρανα γιατί αυτή η αντίληψη είναι τόσο πεπαλαιωμένη και λανθασμένη. 

1. Ομοφυλόφιλοι μπαμπάδες υιοθέτησαν έξι αδέρφια που πέρασαν μισή δεκαετία στην αναδοχή

Το 2018 στο Pittsburgh, ο Steve και ο Rob Anderson-McLean υιοθέτησαν έξι αδέλφια, τα οποία έζησαν πέντε χρόνια στην αναδοχή και χρειάστηκε να περάσουν από σαράντα κύματα μέχρι να βρουν μια μεγάλη, ζεστή αγκαλιά, γεμάτη αγάπη και φροντίδα. «Με το που είδαμε τη φωτογραφία τους, τα λατρέψαμε», είπε ο Rob.

«Υπάρχουν τόσα αδέρφια προς υιοθεσία που διαλύονται, επειδή μερικοί άνθρωποι θέλουν απλώς να υιοθετήσουν τα μικρότερα παιδιά. Ο Steve κι εγώ ξέραμε ότι αυτοί οι τύποι έπρεπε να γίνουν μέλος της οικογένειάς μας».

Έτσι, αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ο Carlos, 14, η Guadalupe, 13, η Maria, 12, η ​​Selena, 10, η Nasa, 9 και ο Max, 7 ετών, μετακόμισαν με τη νέα τους οικογένεια τον Ιούλιο του 2018. «Δεν είμαι πια ανάδοχο παιδί», είπε κατόπιν ο Carlos στον Steve. «Επιτέλους, έχω μια πραγματική οικογένεια».

ΛΟΑΤΚΙ ΚΑΙ ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ/ ESTELLA

2. Gay ζευγάρι έσωσε ένα μωρό από το σταθμό του μετρό: «Είναι πια ο γιος μας»

Στις 28 Αυγούστου του 2000 στη Νέα Υόρκη, ο Danny Stewart πήγαινε αργοπορημένος για φαγητό με το σύντροφό του, Pete Mercurio. Καθώς έβγαινε βιαστικά από το σταθμό του μετρό κάτι του τράβηξε την προσοχή.

«Ήταν στο πάτωμα, ακουμπισμένο στον τοίχο. Προς στιγμήν, νόμιζα ότι ήταν ένα μωρό-κούκλα», δήλωσε σχετικά. Μπερδεμένος, συνέχισε να ανεβαίνει τις σκάλες προς την έξοδο. «Έριξα μια ματιά πίσω για άλλη μια φορά, και τότε ήταν που παρατήρησα ότι τα πόδια του κινούνται», πρόσθεσε.

Τότε, έτρεξε ξανά κάτω από τις σκάλες και συνειδητοποίησε ότι –αυτό που πέρασε για κούκλα— ήταν στην πραγματικότητα ένα αγοράκι, τυλιγμένο με ένα σκούρο φούτερ, ενώ τα μικροσκοπικά του πόδια προεξείχαν. «Δε φορούσε ρούχα, απλώς ήταν τυλιγμένος με αυτό το φούτερ. Ο ομφάλιος λώρος του ήταν ακόμα εν μέρει άθικτος, οπότε κατάλαβα ότι ήταν νεογέννητο», είπε.

Αν και φώναξε να καλέσει κάποιος την αστυνομία, σχεδόν όλοι τον αγνόησαν, εκτός από μια γυναίκα που δε μιλούσε αγγλικά.  Έτσι, κάλεσε το 911 από ένα καρτοτηλέφωνο, αφού τότε δεν είχαν όλοι κινητά. «Βρήκα ένα μωρό», είπε λαχανιασμένος στην αστυνομία, που ήρθε λίγο αργότερα και μετέφερε το μωρό στο νοσοκομείο.

Αφού ακολούθησε δικαστήριο, σχετικά με την ύποπτη εμφάνιση του μωρού στο μετρό, οι ένορκοι πρότειναν στο ζευγάρι να υιοθετήσει το μωρό, εφόσον δεν είχε παρουσιαστεί κανείς ως συγγενής του. Στο σήμερα, πολλά χρόνια μετά, ο Danny λέει: «Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου διαφορετικά. […] Δεν ήξερα ότι αυτό το επίπεδο βαθιάς αγάπης υπήρχε στον κόσμο, μέχρι που ήρθε ο γιος μου στη ζωή μου».

3. Ο Luca Trapanese και το κοριτσάκι με σύνδρομο Down

Μια μοναδική πράξη αγνής αγάπης, που έλαβε χώρα πριν πέντε χρόνια και σκόρπισε ρίγη συγκίνησης παντού. Ο Luca Trapanese, Ιταλός, single, gay άνδρας φρόντιζε για χρόνια ανθρώπους με αναπηρία, ως εθελοντής, στη Νάπολη.

Αν και ήταν μεγάλη η θέληση του Luca να προσφέρει ένα σπίτι και μια οικογένεια σε ένα παιδί, κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια, λόγω της αυστηρότητας που επικρατεί στη νομοθεσία της Ιταλίας για τεκνοθεσία από single άτομα. «Μου είπαν ότι θα μου έδιναν μόνο ένα παιδί με ασθένεια, σοβαρή αναπηρία ή με προβλήματα συμπεριφοράς», είπε στο BBC.

«Ήμουν απολύτως εντάξει με αυτό». Τελικά, του πρότειναν την Alba, η οποία ήταν 30 ημερών τότε και την είχε εγκαταλείψει η μητέρα της. «Όταν την κράτησα για πρώτη φορά στην αγκαλιά μου, η ευτυχία που ένιωσα με κατέκλυσε», είπε ο Luca. «Αισθάνθηκα αμέσως ότι ήταν η κόρη μου».

Η Alba είναι ένα υπέροχο κοριτσάκι, το οποίο είχε απορριφθεί από 20 οικογένειες, λόγω του σύνδρομού Down. Ο Luca, όμως, δεν πτοήθηκε καθόλου από αυτό το γεγονός. Αντιθέτως, της έδωσε απλόχερα όλη την αγάπη, τη στοργή και τη φροντίδα που χρειαζόταν.

4. Οροθετικό μωράκι υιοθετήθηκε από gay ζευγάρι, έπειτα από πολλές απορρίψεις

Ένα gay ζευγάρι από την Αργεντινή υιοθέτησε ένα κοριτσάκι, θετικό στον ιό HIV, το οποίο στο παρελθόν είχε απορριφθεί από άλλες 10 οικογένειες.

Η μικρή Olivia, δυστυχώς, γεννήθηκε με τον ιό, γεγονός που στάθηκε αιτία σε όλες τις προηγούμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες υιοθεσίας, διότι οι υποψήφιοι γονείς ήταν πολύ επιφυλακτικοί με την κατάσταση της υγείας της.

Όλα όμως άλλαξαν όταν η Damian Pighin και η Ariel Vijarra συμφώνησαν να υιοθετήσουν το κορίτσι, που τότε ήταν μόλις 28 ημερών. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν, ήξερα ότι η υιοθεσία ήταν η σωστή επιλογή, αφού αισθάνθηκαν αμέσως στοργή για τη μικρή Olivia.

Έτσι, η Olivia βρήκε την οικογένειά της, η οποία την αγκάλιασε χωρίς να λειτουργήσει αποτρεπτικά το πρόβλημα υγείας που φέρει εκ γενετής. Άλλωστε, η επιστήμη προοδεύει και ενδέχεται η μικρή Olivia να εξασφαλίσει πολλά-πολλά χρόνια ζωής ακόμη.

Δύο λόγια…

Κι αν αυτά τα παραδείγματα δεν μπορούν να αποτελέσουν την περίτρανη απόδειξη πως αυτό που πραγματικά ζητά ένα παιδί για να μεγαλώσει σωστά είναι φροντίδαασφάλεια και αγάπη, ακόμα κι αν δεν προέρχεται απαραίτητα από έναν άνδρα και μια γυναίκα, τότε είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε σε έναν κόσμο που επιλέγει να εθελοτυφλεί. 

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να συμβούν και αντίστοιχα θαύματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο; Να δώσουμε στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας τα δικαιώματα που τους αξίζουν; Τα ανθρώπινα δικαιώματα; 

Αν θέλεις κι εσύ να βοηθήσεις στην πράξη, πες το ναι στη θέσπιση της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, εδώ.

More like this