Love bombing ή «βομβαρδισμός αγάπης»: Μια από τις πιο τοξικές και χειριστικές εκδηλώσεις υπερβολικής αγάπης και προσοχής απέναντι σε ένα άτομο, μέσω των οποίων ο θύτης – άμεσα ή έμμεσα – επιχειρεί να αποκτήσει το πάνω χέρι σε μια σχέση, δημιουργώντας αίσθηση υποχρέωσης στον αποδέκτη.

Αν και ο όρος φαίνεται ότι προδίδει εξαρχής την τοξικότητα της κατάστασης, τις περισσότερες φορές το άτομο που βιώνει love bombing είναι εξαιρετικά δύσκολο να το αντιληφθεί. «Αυτό που κάνει το love bombing τόσο περίπλοκο για τον αποδέκτη είναι ότι στην αρχή, πραγματικά αισθάνεται υπέροχα», υποστηρίζει η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Sasha Jackson. «Νιώθει ξεχωριστ@, απαραίτητ@, πολύτιμ@ και άξι@, δηλαδή όλα τα στοιχεία που συμβάλλουν και αυξάνουν την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου», προσθέτει.

Ωστόσο, πίσω από όλες αυτές τις μεγαλειώδεις χειρονομίες και τις υπερβολικές εκδηλώσεις αγάπης, ο “love bomber” επιχειρεί απλώς να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του θύματος. Αυτή η τακτική είναι τόσο αποτελεσματική γιατί δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ο θύτης είναι «ευάλωτος». Αυτό, με τη σειρά του, αναγκάζει τον δέκτη να ανοιχτεί περισσότερο από ό,τι συνήθως, αφήνοντας έτσι «ξεκλείδωτη την πόρτα» για χειραγώγηση και έλεγχο.

Από πού προέρχεται ο όρος;

Ο όρος «βομβαρδισμός αγάπης» επινοήθηκε κατά τη δεκαετία του 1970 στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το θρησκευτικό κίνημα «Εκκλησία της Ενοποίησης», τα μέλη του οποίου ονομάζονται και “Moonies”. Το 1996, η καθηγήτρια ψυχολογίας Margaret Singer, είχε αναφέρει την ιδέα στο βιβλίο της με τίτλο “Cults in Our Midst”.

Σύμφωνα με τη Singer, οι Moonies χρησιμοποιούσαν μεθόδους «βομβαρδισμού» αγάπης με στόχο να στρατολογήσουν και να προσηλυτίσουν τους ανθρώπους. Όλη αυτή η συντονισμένη προσπάθεια ήταν υπό την καθοδήγηση μιας ηγεσίας.

Με τη σειρά του, στο εγχειρίδιο “What Is Psychology?: Social Psychology”, ο Hal Belch προσδιορίζει το “love bombing” ως μια τακτική που χρησιμοποιούν οι ηγέτες αιρέσεων. «Για να προσελκύσουν πιθανά μέλη, οι ηγέτες αιρέσεων χρησιμοποιούν πληθώρα τεχνικών οικοδόμησης αυτοεκτίμησης συλλογικά γνωστές ως love bombing, στις οποίες πλημμυρίζουν τους νεοσύλλεκτους με συνεχή αγάπη και επαίνους».

Από τότε μέχρι σήμερα, ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα περιπτώσεων, προδίδοντας προβληματικές συμπεριφορές που δεν έχουν ευγενείς προθέσεις αλλά αντιθέτως, στοχεύουν στη διατήρηση της εξουσίας και του ελέγχου σε κάθε μορφή σχέσης.

Το love bombing είναι μία μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης

Σύμφωνα με τη Lori Nixon Bethea, PhD και ιδρύτρια της συμβουλευτικής Intentional Hearts Counseling Services, το love bombing είναι απτό παράδειγμα ναρκισσιστικής συμπεριφοράς. «Οι love bombers επιδιώκουν να αποκτήσουν γρήγορα τη στοργή και την προσοχή κάποιου, παρουσιάζοντας μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού τους». Ο στόχος τους φυσικά είναι να ενισχύσουν το εγώ τους αποκτώντας δύναμη πάνω στους άλλους.

Δυστυχώς, εν έτει 2023, αυτή η μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης έχει γίνει ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των ναρκισσιστών της νέας γενιάς. Μέσα στο διαδικτυακό κόσμο, οι love bombers έχουν τη δυνατότητα να βομβαρδίζουν πολλά θύματα την ίδια στιγμή. Όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, το love bombing παίρνει μεγάλες διαστάσεις στον σύγχρονο κόσμο των γνωριμιών, με αποτέλεσμα η γνήσια εκδήλωση στοργής και αγάπης να «βυθίζεται» μπροστά σε αυτή την τακτική.

https://www.tiktok.com/@hmae/video/7197533517763628334

Πώς μπορείς να ξεφύγεις από μία τέτοια κατάσταση;

Ως μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης και συναισθηματικής κακοποίησης, το love bombing μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιζήμιο για την ψυχική υγεία του θύματος. Σε περίπτωση, λοιπόν, που συνειδητοποιήσεις ότι ο/η σύντροφός σου χρησιμοποιεί αυτή την τακτική απέναντί σου ή έχει οποιαδήποτε χειριστική συμπεριφορά, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι αρχικά να απομακρυνθείς με ασφάλεια. Έπειτα, μπορείς να ζητήσεις συμβουλή από έναν στενό σου φίλο ή ακόμα και από ένα άτομο του οικογενειακού σου περιβάλλοντος, που γνωρίζεις ότι μπορεί να σου δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

«Όταν μια σχέση εξελίσσεται πολύ γρήγορα – ή ένας σύντροφος επιχειρεί να εξελιχθεί πολύ γρήγορα – είναι σημαντικό να ενημερώσεις τον σύντροφό σου για τα συναισθήματα σου», υποστηρίζει η καθηγήτρια και συμβουλευτική ψυχολόγος, Degges-White. «Εάν ο/η σύντροφός σου είναι πρόθυμ@ να σε ακούσει και να κάνει λίγο πίσω, μπορεί να υπάρχει λόγος να δώσεις, και στη σχέση, περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθεί». «Εάν ωστόσο πρόκειται για “love bomber”, οι λάθος προσπάθειές ίσως επιβαρύνουν τα πράγματα και να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα».

Σε κάθε περίπτωση, όταν ένα άτομο παρουσιάζει την παραπάνω συμπεριφορά, μπορεί να βοηθηθεί μόνο από ειδικούς και φυσικά εφόσον το επιθυμεί. Εσύ, όμως, πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου και να συνειδητοποιήσεις ότι δεν φέρεις καμία ευθύνη για την τοξική συμπεριφορά των άλλων.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα