Δεν χωρά αμφιβολία πως το TikTok έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Διαμορφώνει τάσεις και ανασύρει αγαπημένα τραγούδια από τις αναμνήσεις.

Η ανακάλυψη της ατομικής ταυτότητας αποτελεί περίπλοκη διαδικασία, η οποία ενδέχεται να απαιτεί τεράστια προσπάθεια και διερεύνηση. Μια εφαρμογή που συνδράμει στην ανακάλυψη του εαυτού, αν και δεν είναι ευρύτερα γνωστή γι’ αυτή της την επίδραση, είναι το TikTok.

Εντούτοις, οι ακόλουθες ιστορίες αποδεικνύουν περίτρανα τον ρόλο της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης στην προσωπική καλλιέργεια.

Η Μίλι ένιωσε καλύτερα με τη σεξουαλική της ταυτότητα εξαιτίας του TikTok

Όταν ήταν 15 χρονών, κάποια άλλα κορίτσια στο σχολείο την κορόιδευαν και τη αποκαλούσαν “λεσβία”. Έπειτα, η Μίλι επέστρεφε κάθε φορά κλαίγοντας στο σπίτι, αισθανόμενη την αδικία γύρω της. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν άρχισε να εξαπλώνεται η φήμη του TikTok, ανακάλυψε ότι η αρχική της σελίδα περιείχε queer περιεχόμενο. Στην αρχή, η Μίλι –λόγω των δύσκολων σχολικών της βιωμάτων– αισθάνθηκε ότι επιστρέφει ξανά στο γυμνάσιο και στα αδικαιολόγητα πειράγματα των συμμαθητριών της. Να σημειωθεί, αν και οι περισσότεροι το γνωρίζουν, ότι ο αλγόριθμος του TikTok επιλέγει να προβάλλει εξατομικευμένα βιντεάκια, τα οποία να εναρμονίζονται με τα ενδιαφέροντα των χρηστών και με τις προηγούμενες αναζητήσεις τους.

Το «FYP=For You Page», όπως είναι γνωστό και στην αγγλική γλώσσα, τροφοδοτεί τους χρήστες του TikTok με υλικό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να αλληλοεπιδράσουν. Ενδεχομένως, τα βίντεο που εμφανίζονται στη σελίδα αυτή να φαίνονται παράξενα σε πρώτη φάση. Ωστόσο, πολλές φορές, ο αλγόριθμος εντοπίζει ένα χαρακτηριστικό της εκάστοτε ταυτότητας, προτού καλά-καλά γίνει αντιληπτό από το ίδιο το άτομο: Από χρόνιες παθήσεις, μέχρι τη φυλετική ταυτότητα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Στην περίπτωση της Μίλι, λοιπόν, ο αλγόριθμος του TikTok και τα βίντεο που τροφοδοτούσαν το «FYP» τη βοήθησαν να αποδεχτεί πιο σύντομα την queer ταυτότητά της. Βεβαίως, τόνισε ότι δεν έγινε queer λόγω του TikTok, απλώς τη βοήθησε να συνειδητοποιήσει ποια είναι και να «αγκαλιάσει» τη μοναδικότητά της. Ειδικότερα, δήλωσε: «Πριν από χρόνια, προσευχόμουν στο Θεό να εξαφανιστεί [η ιδιαιτερότητά μου]. Πολλοί δεν καταλαβαίνουν το σεξουαλικό προσανατολισμό των παιδιών τους. Ναι, ένα παιδί μπορεί να είναι queer, ούτως ή άλλως. Δεν φταίει το TikTok γι’ αυτό».

TikTok-ενδομητρίωση: Ώρα μηδέν

Η Λ.Γ., 25 ετών, σκρόλαρε μια μέρα στο TikTok, όταν είδε ένα βίντεο σχετικά με κράμπες στους γλουτούς κατά τη διάρκεια της περιόδου. Στα σχόλια, οι χρήστες με ενδομητρίωση προειδοποίησαν ότι αυτές οι κράμπες, εάν είναι επίμονες ή επιδεινώνονται, θα μπορούσαν να είναι σύμπτωμα ενδομητρίωσης. Κάπως έτσι, η Λ.Γ. σταμάτησε απότομα το σκρολάρισμα. Για τέσσερα χρόνια, επισκεπτόταν διαφορετικούς γιατρούς, παρουσιάζοντας τα συμπτώματά της (από εξουθενωτικές κράμπες, έως σχεδόν συνεχή αιμορραγία), αναζητώντας απαντήσεις. Ένας γιατρός, μάλιστα, δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο συμβάν. Ωστόσο, όταν η Λ.Γ. υποβλήθηκε σε διαγνωστική επέμβαση, το αποτέλεσμα ήταν αυτό που στωικά περίμενε: Ενδομητρίωση.

Παρά το γεγονός ότι είναι μια πολύ επώδυνη πάθηση, η ίδια θεώρησε τον εαυτό της ιδιαίτερα τυχερό, αφού οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται κατά μέσο όρο 7,5 χρόνια για να διαγνωστούν.

Πώς η Λόρεν συνειδητοποίησε ότι πάσχει από αγχώδη διαταραχή

Η 24χρονη Λόρεν έτυχε να δει κάποια βίντεο στο TikTok, τα οποία αναφέρονταν στη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD). Και όσο περισσότερο τα έβλεπε, τόσο περισσότερο εντόπιζε κοινά συμπτώματα με αυτά που η ίδια αντιμετώπιζε.

«Σε όλη μου τη ζωή, πάντα μου έλεγαν ότι πετάω στα σύννεφα», ανάφερε μεταξύ άλλων. «Αυτή ήταν απλώς η προσωπικότητά μου».

Να σημειωθεί, ότι η Λόρεν έκανε κάτι πολύ σωστό. Ναι μεν, είδε κάποια βίντεο στο TikTok, τα οποία και της κίνησαν υποψίες για την κατάστασή της, όμως, δεν έκανε αυτοδιάγνωση μέσω αυτών. Αντιθέτως, τόνισε πως δεν ήθελε να βγάλει βιαστικά συμπεράσματα και γι’ αυτό, η γνώμη ενός ειδικού κρίθηκε απαραίτητη. Όταν, τελικά, διαγνώστηκε με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, ο ψυχίατρος της εξήγησε ότι υπάρχουν κάποια κοινά συμπτώματα με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, χωρίς ωστόσο να πρόκειται για την ίδια πάθηση.

Η θέση της επιστήμης

Η Τζέσι Γκολντ, επίκουρη καθηγήτρια και διευθύντρια ευεξίας, δέσμευσης και προσέγγισης στο τμήμα ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ανέφερε σχετικά με την αυτοδιάγνωση: «Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με διαγνώσεις ή συμπτώματα». Νομίζω ότι τους κάνει να αισθάνονται λιγότερο μόνοι απέναντι στα όσα βιώνουν. Ακόμα κι αν υπάρχει ακριβώς αυτή η πάθηση, το άτομο αισθάνεται πολύ λιγότερο απομονωμένο αν κάποιος άλλος είχε μια αντίστοιχη εμπειρία».

Ωστόσο, η Γκολντ προειδοποίησε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αυτοδιάγνωση μέσω του TikTok μπορεί να είναι επιβλαβής. «Δεν υπάρχει έλεγχος περιεχομένου. Οι πληροφορίες που κοινοποιούνται [στο TikTok] μοιάζουν περισσότερο με αφήγηση».

Εικόνες: Shutterstock

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα