Εκτιμήσεις της γεωλογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS) αναφέρουν ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να φτάσει τις 10.000, ενώ οι υλικές ζημιές ενδέχεται να ξεπεράσουν το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.
Γειτονικές χώρες απέστειλαν σήμερα πολεμικά πλοία και αεροπλάνα στη Μιανμάρ, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης και ομάδες διάσωσης, καθώς η διεθνής βοήθεια εντείνεται μετά τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε αυτήν τη φτωχή χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Σύμφωνα με τη στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ, ο σεισμός, που είχε μέγεθος 7,7 βαθμών και σημειώθηκε την Παρασκευή, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.600 ανθρώπων και τον τραυματισμό 3.400 ακόμη. Πρόκειται για έναν από τους πιο ισχυρούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί στη χώρα εδώ και έναν αιώνα.
«Όλα τα στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία, καθώς και οι υγειονομικοί, πρέπει να εργαστούν από κοινού συντονισμένα και αποτελεσματικά προκειμένου να διασφαλίσουν αποτελεσματική ιατρική απόκριση», δήλωσε ο επικεφαλής της χούντας, στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ο σεισμός επηρέασε και περιοχές της γειτονικής Ταϊλάνδης, προκαλώντας την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη στην πρωτεύουσα. Οι ταϊλανδικές αρχές ανέφεραν ότι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ τουλάχιστον 78 εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια.
Επιπτώσεις και προκλήσεις στην ανθρωπιστική βοήθεια
Η καταστροφή κατέστρεψε σημαντικές υποδομές, όπως αεροδρόμια, αυτοκινητοδρόμους και γέφυρες, δυσχεραίνοντας την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο σεισμός έπληξε μια χώρα ήδη ταλαιπωρημένη από εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος εντάθηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021, ανατρέποντας την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Οι συγκρούσεις έχουν αποδυναμώσει την οικονομία της χώρας, εκτοπίζοντας 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους και διαλύοντας βασικές υπηρεσίες, όπως η υγεία.
Η αντιπολιτευόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της χούντας για δύο εβδομάδες.
«Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, μαζί με τις δυνάμεις της αντίστασης και συνεργαζόμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, θα διεξαγάγουν επιχειρήσεις διάσωσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Σε ορισμένες από τις πιο πληγείσες περιοχές, κάτοικοι ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η κυβερνητική βοήθεια είναι ελάχιστη, αφήνοντας τους πολίτες να αντιμετωπίσουν την κρίση μόνοι τους.
Η πόλη Σαγκάινγκ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, υπέστη τεράστιες ζημιές. Ο κάτοικος Χαν Ζιν δήλωσε: «Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι εκτεταμένη καταστροφή — πολλά κτήρια έχουν ισοπεδωθεί», σημειώνοντας πως μεγάλο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ότι το πόσιμο νερό εξαντλείται.
«Δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια, και δεν βλέπουμε κανέναν διασώστη», πρόσθεσε.
Στη Μανταλάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, οι επιχειρήσεις διάσωσης διεξάγονται κυρίως από εθελοντικές ομάδες κατοίκων, οι οποίες δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.
«Προσεγγίζουμε τα κτήρια που κατέρρευσαν, αλλά μερικές δομές παραμένουν ασταθείς ενόσω εργαζόμαστε», ανέφερε ένας διασώστης, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του για λόγους ασφαλείας.
Διεθνής βοήθεια και στήριξη
Νοσοκομεία στις κεντρικές και βορειοδυτικές περιοχές της Μιανμάρ αγωνίζονται να περιθάλψουν τον μεγάλο αριθμό τραυματιών, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
Η Ινδία, η Κίνα και η Ταϊλάνδη συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που απέστειλαν βοήθεια, ενώ υποστήριξη έφτασε επίσης από τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τη Ρωσία.
Ινδικό στρατιωτικό αεροσκάφος πραγματοποίησε αποστολές στη Νάι Πι Τάου, την πρωτεύουσα της Μιανμάρ, μεταφέροντας ανθρωπιστικά εφόδια και ομάδες διάσωσης.
Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, δήλωσε ότι η Ινδία θα βοηθήσει στην εγκατάσταση υπαίθριου νοσοκομείου στη Μανταλάι, ενώ δύο πολεμικά πλοία μεταφέρουν εφόδια στη Γιανγκούν, την εμπορική πρωτεύουσα της χώρας.
Η Κίνα απέστειλε σωστικά συνεργεία, με κάποιες ομάδες να φτάνουν οδικώς από την επαρχία Γιουνάν.
Τέλος, 78 διασώστες από τη Σιγκαπούρη, συνοδευόμενοι από σκύλους έρευνας και διάσωσης, επιχειρούν στη Μανταλάι, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ.