Διανύουμε εκείνη την εποχή του χρόνου, που πολλοί από εμάς προετοιμαζόμαστε για τις καλοκαιρινές μας διακοπές και αναρωτιόμαστε ποια είναι τα τέλεια βιβλία για να μας συντροφεύσουν το Καλοκαίρι, σε μια υπέροχη παραλία με καταγάλανα νερά.

Γι’ αυτό κι εμείς, συγκεντρώσαμε τέσσερα φανταστικά, μη λογοτεχνικά βιβλία για να μας κάνουν παρέα το Καλοκαίρι στις διακοπές. Μέσω των βιβλίων αυτών μπορούμε να εξερευνήσουμε τον κόσμο, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να ανακαλύψουμε πολλά νέα θέματα, ακόμη και για τον ίδιο μας τον εαυτό!   

1. Της αγκαλιάς βιβλίο 

Ναι, είναι ακριβώς αυτό που νομίζετε: Ένα βιβλίο αγκαλιάς, γεμάτο παρηγορητικά λόγια, ενθαρρυντικά στιχάκια, στοχασμούς του συγγραφέα και απομνημονεύματα, το οποίο θα  “ελαφρύνει” την καρδιά σας.

Στο νέο του βιβλίο, ο Matt Haig, με γνήσια, αυθεντικά και ειλικρινή λόγια από έναν άνθρωπο που βίωσε την κατάθλιψη στο έπακρο, μας προσκαλεί να κάνουμε ένα διάλειμμα και να κοιτάξουμε τη ζωή και τον κόσμο γύρω μας, εκτιμώντας όσα ήδη έχουμε και ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά, όσο δύσκολες κι αν φαντάζουν κάποιες μέρες. 

Το «της αγκαλιάς βιβλίο» είναι ένα βιβλίο που σέβεται το χρόνο σου, καθώς είναι χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια που μπορείς να διαβάσεις διαθέτοντας μόλις 5 λεπτά από τη μέρα σου, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η διάθεσή σου. Αν και ανήκει στην κατηγορία των βιβλίων αυτοβελτίωσης, δεν έχει διδακτικό χαρακτήρα αλλά αντιθέτως αποτελεί ένα βιβλίο που γράφτηκε με τρόπο απλό και προσιτό προς τον αναγνώστη, ώστε να τον κάνει να νιώσει καλύτερα. 

Είναι αναμφίβολα ένα από εκείνα τα βιβλία που θέλεις να έχεις σε εμφανές σημείο, ώστε να ανατρέχεις συχνά στις σελίδες του, να υπογραμμίζεις κάθε πρότασή του και να χώνεσαι σε αυτή τη ζεστή και παρηγορητική «αγκαλιά» όποτε το έχεις ανάγκη.

2. Πώς να μιλάτε στα παιδιά ώστε να σας ακούν και & πώς να τα ακούτε ώστε να σας μιλούν

Μιας και τα σχολεία είναι κλειστά το Καλοκαίρι και οι γονείς περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, αυτό το βιβλίο έρχεται για να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη επικοινωνία ανάμεσά τους.

Έχει χαρακτηριστεί  ως «η βίβλος των γονιών» —δικαίως— μιας και είναι ένα βιβλίο που με απλό και πρακτικό τρόπο —μέσα από κείμενα και εικόνες— διδάσκει επικοινωνιακές μεθόδους και τεχνικές που θα εξασφαλίσουν την ήρεμη συνύπαρξη γονιών και παιδιών σε ένα σπίτι. Η αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων ενός παιδιού, η δημιουργία ορίων, η αποφυγή επίρριψης ευθυνών και η εφαρμογή διαφορετικών μέσων συμμόρφωσης από την τιμωρία, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θίγει το συγκεκριμένο βιβλίο.

Ακόμη, ένα από τα μεγάλα του προτερήματα είναι το γεγονός ότι εστιάζει στην αλλαγή της συμπεριφοράς του ατόμου κι όχι στο ίδιο το άτομο, με αποτέλεσμα να μην προσβάλλει τον αναγνώστη δημιουργώντας του ενοχές.

Απευθύνεται σε όλους και ήρθε να διαμορφώσει χαρακτήρες και να βελτιώσει τις ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα. 

3. Η ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα…

Συχνά, πιάνουμε τον εαυτό μας να συγκρίνεται με άλλους ανθρώπους στα Social Media —και όχι μόνο— και να νιώθει ότι όλοι έχουν μια στρωμένη ζωή με ροδοπέταλα, ενώ εμείς όχι.

Ο Mark Manson, με ρεαλισμό και λογική σκέψη, έρχεται να καταρρίψει κάθε τέτοια πεποίθηση, αποτρέποντάς μας από το να κυνηγάμε το «τέλειο» και ενθαρρύνοντάς μας να μη φοβόμαστε να κάνουμε λάθη, να αφεθούμε, να αποτύχουμε και να ξαναγεννηθούμε από τις στάχτες μας. Αντισυμβατικό σε σχέση με άλλα βιβλία, το «the subtle art of not giving a f*ck» σου δείχνει πώς να πατάς γερά στη γη, αδιαφορώντας για τη γνώμη των άλλων, το αν είσαι αρεστός ή όχι, και άλλα πολλά που σε άλλα βιβλία αυτοβελτίωσης παρουσιάζονται ως αυτοσκοπός. 

Το βιβλίο αυτό, σου μαθαίνει να μη φοβάσαι τις συγκρούσεις, να νιώθεις άνετα μέσα στον αβολοσύνη σου και να υπερασπίζεσαι με θάρρος αυτό που είσαι και αυτά που πιστεύεις σε έναν κόσμο χαώδη. 

4. Πώς να αλλάξουμε τα πάντα

Εν όψει της έξαρσης της περιβαλλοντικής εγκληματικότητας και της κλιματικής αλλαγής, πολλοί στράφηκαν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την περιβαλλοντική υγεία, ούτως ώστε να κατανοήσουν, όσο το δυνατόν καλύτερα, όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας τα τελευταία χρόνια, καθώς και την αντιμετώπιση του προβλήματος συλλογικά αλλά και κατά μονάδα. 

Το «πώς να αλλάξουμε τα πάντα» μας μαθαίνει τον τρόπο να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν και ταυτόχρονα, να εξασφαλίσουμε έναν ισότιμο και δίκαιο τρόπο ζωής για όλους τους ανθρώπους παλεύοντας με θάρρος και αποφασιστικότητα. 

Γεμάτο ρεαλισμό, είναι ένα από τα βιβλία που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουμε το Καλοκαίρι. Επίσης, μας ενθαρρύνουν να ευαισθητοποιηθούμε σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας ελπιδοφόρα συναισθήματα κατά την ανάγνωσή του.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα