MUSIC FUN FACTS

Εσύ ήξερες ότι…

Η ετυμολογία της «μουσικής» προέρχεται από τις εννέα Μούσες της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (κι όμως!), αν και τότε ο όρος «μουσική» αναφερόταν σε ένα σύνολο τεχνών, όπως η ποίηση, ο χορός και η μουσική με την έννοια που τη γνωρίζουμε σήμερα. Με την πάροδο του χρόνου, προέκυψε ένας διαχωρισμός ανάμεσα στις τέχνες και έτσι, σήμερα ως «μουσική» ορίζεται η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση/λήψη ενός έργου. Ήρθε η ώρα, να ανακαλύψουμε ορισμένα facts για τη μουσική.

It’s story time!

Στην προϊστορία, πιθανολογείται ότι οι άνθρωποι άρχισαν να παράγουν μουσική ως τρόπο μίμησης των ήχων της φύσης, καθώς και για θρησκευτικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς. Μάλιστα, το πρώτο μουσικό όργανο που χρησιμοποιήθηκε είναι, πιθανότατα η ανθρώπινη φωνή, αν και οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ορισμένα μουσικά όργανα, όπως φλάουτα, τα οποία εκτιμάται ότι κατασκευάστηκαν πριν από περίπου 35.000 χρόνια! Feeling old yet?

Πολύ αργότερα, από τον 18ο έως τις αρχές του 20ου αιώνα, πολλοί μεγάλοι συνθέτες, όπως ο Μότσαρτ, ο Μπετόβεν και ο Σούμπερτ πειραματίστηκαν με διαφορετικές μελωδίες και καινοτόμες συνθέσεις. Αυτή η κλασική εποχή περιλάμβανε την ανάπτυξη μιας καινούριας μορφής τραγουδιού, η οποία «πάντρεψε» τη μουσική με το θέατρο και σήμερα είναι γνωστή ως «Όπερα». 

Στη συνέχεια, εμφανίστηκε μια ολοκαίνουργια προσέγγιση στη μουσική, η οποία ήρθε να ανατρέψει τα μέχρι τότε δεδομένα και να σπάσει τα στερεότυπα. Ο λόγος για την τζαζ, με αφρικανικές καταβολές. Ειδικότερα, οι έγχρωμοι σκλάβοι, που προέρχονταν κυρίως από τη Δυτική Αφρική, μεταφέρθηκαν στο Νότο των Ηνωμένων Πολιτειών και κατ’ επέκταση, μετέφεραν μέρος των παραδόσεων τους, όπως λατρευτικά έθιμα και μουσικά αφρικανικά χαρακτηριστικά.

Στην Αμερική της τότε εποχής, καθαρές μορφές αφρικανικής μουσικής συναντάμε ως επί το πλείστον στην τελετουργική ή θρησκευτική μουσική και στα λαϊκά τραγούδια. Από αρκετά νωρίς, ωστόσο, η μαύρη μουσική «παντρεύεται» με «λευκά» στοιχεία και έτσι, γεννιέται η τζαζ. All that jazz! 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50, το Rock and Roll ήρθε για να φέρει την επανάσταση στην μουσική και μαζί του την κοινωνική και πολιτική επανάσταση μετά τον παγκόσμιο πόλεμο. Πολύ σύντομα, κατέκλυσε τη μουσική σκηνή και συγχρόνως, αποτέλεσε ισχυρό θεμέλιο για αμέτρητα άλλα είδη μουσικής, όπως η pop.

Η μουσική στο σήμερα

Με μια αναζήτηση στο YouTube, μπορούμε να εξερευνήσουμε τα σημερινά μουσικά trends ανά γεωγραφική περιοχή. Παρατηρείται μία εκτόξευση της trap μουσικής, διατηρώντας πολλά στοιχεία της rap με την προσθήκη ηλεκτρονικού ήχου και autotune. Ενδεικτικά, στην περιοχή της Αθήνας στο top 5 των καλλιτεχνών συμπεριλαμβάνονται οι:

  1. Light: Στις 18 Δεκεμβρίου και στις 21 Δεκεμβρίου του 2020, κυκλοφόρησε στο Spotify και στο YouTube το «Voodoo», σε συνεργασία με τον Hawk, καθώς και ο κοινός τους δίσκος με την ονομασία «Supernova» στις 25 Δεκεμβρίου, ο οποίος κατέκτησε την 3η θέση στα 10 πιο δημοφιλή άλμπουμ παγκοσμίως.
  2. Snik: Το άλμπουμ «1987» έχει μπει στην λίστα του Spotify, ως ένα από τα 10 albums με το καλύτερο ντεμπούτο παγκοσμίως.
  3. Trannos: To κομμάτι εκτοξεύτηκε στις πρώτες θέσεις των trends και έκανε πάνω από 100.000 views μέσα σε λίγες ώρες από την πρεμιέρα του στο YouTube.
  4. Νίκος Οικονομόπουλος: Μέσα σε ένα μήνα το single του «Για κάποιο λόγο», κατάφερε να συγκεντρώσει 10.000.000 προβολές στο YouTube, αριθμός ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα και προσωπικό ρεκόρ για τον ίδιο.
  5. Fly Lo: To κομμάτι «King Lo» έχει γίνει χρυσό και ταυτόχρονα, αγγίζει τα 2 εκατομμύρια streams στο Spotify και τα 2,5 εκατομμύρια views στο YouTube.

Δύο λόγια…

Η μουσική είναι, στην ουσία, ένας καθρέφτης της κοινωνίας μας. Εκτός από όλα τα παραπάνω facts για τη μουσική, αποτελέι κοινή παραδοχή πως καθώς αλλάζουν τα δεδομένα, αλλάζει και η μουσική.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο παίρνει τεράστιες διαστάσεις και αφού θέλοντας και μη ζούμε στην εποχή των Social Media, από εκεί βλέπουμε, μαθαίνουμε και ακολουθούμε τα trends στη μουσική. Επομένως, πριν μιλήσουμε για «ποιότητα» και «κουλτούρα», ας αναλογιστούμε κατά πόσο επικρατούν αυτές οι έννοιες γενικώς πλέον.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα