Μητσοτάκης woke κουλτούρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα σε μια συζήτηση με τον Γάλλο Πασκάλ Μπρυκνέρ που διοργάνωσε η ιστοσελίδα iefimerida.gr στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών. Άντλησε παραδείγματα από τις αμερικανικές εκλογές και τη διεθνή επικαιρότητα.

Ο πρωθυπουργός εστίασε στο ζήτημα της οικονομίας των ΗΠΑ σε συνάρτηση με τις πρόσφατες εκλογές, σχολιάζοντας ότι οι Δημοκρατικοί απέτυχαν να αναγνωρίσουν το βάρος της κρίσης κόστους ζωής. «Πολλοί άνθρωποι θεώρησαν ότι η κρίση του κόστους ζωής ήταν πολύ μεγάλη για να την αγνοήσουν», ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε: «Κοιτάζεις τα στοιχεία του ΑΕΠ, αλλά δεν τα λένε όλα, αν νιώθεις ότι δυσκολεύεσαι να τα βγάλεις πέρα, είτε πρόκειται για τα στεγαστικά δάνεια, είτε για την αποπληρωμή των πιστωτικών σου καρτών, είτε ακόμη και για να μπορέσεις να βγάλεις τον μήνα».

Τόνισε πως το μήνυμα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την επικοινωνιακή στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης, δείχνοντας ότι τα μεγάλα οικονομικά δεδομένα πρέπει να συνδέονται άμεσα με τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών. Επίσης, είπε ότι το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η μετανάστευση, η οποία όπως σημείωσε παίζει ουσιαστικό ρόλο.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αντίθεσή του στη λεγόμενη «woke κουλτούρα», διαχωρίζοντάς την από τον παραδοσιακό φιλελευθερισμό. «Δεν πρέπει να συγχέουμε την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελεί πυλώνα του φιλελευθερισμού, με την κατεύθυνση που έχει πάρει αυτό που ορίζουμε ως woke κουλτούρα στις ΗΠΑ», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη κουλτούρα ως «τυραννία των μειοψηφιών»:

«Πριν 35 χρόνια βλέπαμε πάνω κάτω τα ίδια ζητήματα. Ένας από τους καθηγητές μού είπε αν έχεις το δικαίωμα του λόγου έχεις το καθήκον να ακούσεις. Φοβάμαι αυτό έχει χαθεί σε αυτό που λέμε woke κουλτούρα των ΗΠΑ. Για εμένα αυτό διαφέρει από τον παραδοσιακό φιλελευθερισμό. Έχουμε την τυραννία των μειονοτήτων και αν το αμφισβητήσεις σε λένε φασίστα. Αυτή η woke κουλτούρα δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον λαϊκισμό, σχολίασε: «Στην Ελλάδα, είχαμε αυτή την λαϊκίστική αντίδραση. Το 2015 υπήρξε έκρηξη. Η πρώτη αντίδραση στα προβλήματα ήταν στροφή στην Ακροδεξιά», είπε σημειώνοντας ότι έχουμε Δημοκρατίες που δυστυχώς διαβρώνονται. Η διάβρωση αυτή, όμως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό δεν αφορά τη χώρα μας: «Στην Ελλάδα τα έχουμε καταφέρει, κερδίσαμε εκλογές γιατί τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας και οικοδομήσαμε σχέση εμπιστοσύνης» ανέφερε.

Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για ενότητα στην Ευρώπη και για αυξημένες δαπάνες, όπως αυτές που υλοποιήθηκαν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. «Πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά προσκόμματα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι», ανέφερε.

Υιοθετώντας σκληρή γλώσσα για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του σχετικά με τα ελληνικά σύνορα: «Η υποχρέωσή μου ως Πρωθυπουργού της Ελλάδας είναι να προστατεύσω τα ελληνικά σύνορα, τα οποία τυχαίνει να είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, και να κάνω ό,τι μπορώ για να διασφαλίσω ότι δεν θα έχουμε παράτυπες εισόδους στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς κάνω. Δεν απολογούμαι γι’ αυτό. Δεν έχω απολογηθεί από την αρχή, είτε πρόκειται για τα θαλάσσια σύνορα είτε για τα χερσαία σύνορα», υπογράμμισε.

Παράλληλα, πρότεινε οργανωμένες διμερείς συμφωνίες με χώρες για μακροπρόθεσμη προοπτική εργασίας στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Χρειαζόμαστε έναν μεγάλο φράχτη αλλά και μια μεγάλη πόρτα».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στη Γάζα, ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για τον προβληματισμό τους σχετικά με την έλλειψη σαφούς στρατηγικής και τον κίνδυνο κλιμάκωσης: «Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι απεχθές. Ανησυχώ όταν δεν βλέπω απώτερο στόχο μιας στρατιωτικής παρέμβασης. Όλοι προβληματιζόμαστε και ανησυχούμε για πιθανή κλιμάκωση του πολέμου που έχει γίνει ήδη σε κάποια επίπεδα. Πρώτη προτεραιότητα είναι η παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και στον Νότιο Λίβανο. Κυρίως στη Γάζα», δήλωσε.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
1
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα