Ο πρωθυπουργός επιχείρησε συνδέσει την τραγωδία με «χρόνιες κακοδαιμονίες του κρατικού μηχανισμού».
Λίγες ημέρες πριν από τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την αγανάκτηση των πολιτών για τη διαχείριση της υπόθεσης.
Στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να μειώσει την ένταση, αναγνωρίζοντας εν μέρει τον αντικυβερνητικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων και το αίτημα των πολιτών για «να λάμψει η Αλήθεια». Παράλληλα, ωστόσο, έστρεψε τα βέλη του προς την αντιπολίτευση, δηλώνοντας: «Μέρος της αντιπολίτευσης έφτασε να μιλάει για κυβέρνηση δολοφόνων».
Αναφέρθηκε επίσης σε χρήστες του διαδικτύου που διακινούν το σύνθημα: «για να αναπνεύσουμε, πρέπει να τους ανατρέψουμε» και τόνισε πως «όσοι οραματίζονται την Παρασκευή ως ένα ορόσημο για βίαιες ανατροπές, θα μας βρει απέναντι».
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποσυνδέσει το δυστύχημα από την κυβερνητική ευθύνη, αποδίδοντάς το σε «χρόνιες κακοδαιμονίες του κρατικού μηχανισμού». Δήλωσε πως «μεθαύριο πάρα πολλοί συμπολίτες θα βρεθούν στις πλατείες για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων, για να στείλουν το αυτονόητο μήνυμα να λάμψει η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Να απαιτήσουν δικαιολογημένα ασφαλείς συγκοινωνίες».
Συμπλήρωσε πως «θα υπάρξουν και αυτοί που θα διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης, όμως η πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει ότι η αστυνομία θα είναι εκεί για να προστατεύσει τους συμμετέχοντες και το δικαίωμα της συνάθροισης», ενώ απευθύνθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναθέτοντάς του την ευθύνη για την τήρηση της τάξης.
«Η χώρα μας έχει βιώσει τις πάνω και τις κάτω πλατείες. Δεν θα τις ξαναζήσει», πρόσθεσε, επαναφέροντας μια ρητορική που χρησιμοποιήθηκε στα χρόνια των Μνημονίων για τις μαζικές διαδηλώσεις.
Τις προηγούμενες ημέρες, κυβερνητικά στελέχη, όπως οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως οι Άκης Σκέρτσος και Παύλος Μαρινάκης, είχαν προσπαθήσει να αποθαρρύνουν τη συμμετοχή στις απεργίες, να εκφοβίσουν τους διαδηλωτές και να ασκήσουν κριτική στα κόμματα που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε επίσης μεταβάλλει τη στάση του τις τελευταίες ημέρες. Από τους «χαμηλούς τόνους» της συνέντευξής του στον Alpha, πέρασε σε μια επιθετική τοποθέτηση στο Thessaloniki Summit, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια αποσταθεροποίησης» της χώρας από την αντιπολίτευση.
Ωστόσο, οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου φαίνεται να καταγράφουν τη διαρκώς αυξανόμενη κοινωνική οργή για τη διαχείριση της υπόθεσης, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση σε συνεχείς προσαρμογές της στρατηγικής της.