Η φετινή εκδοτική σεζόν μπαίνει πολλά υποσχόμενη, φέρνοντάς μας πολυαναμενόμενες νέες εκδόσεις, αλλά και ορισμένες επανεκδόσεις.
Νέα βιβλία συγγραφέων που αναμέναμε καιρό, επιστροφές σημαντικών γυναικείων φωνών της σύγχρονης λογοτεχνίας, επανακυκλοφορίες κλασικών έργων της ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας γραμματείας. Η εκδοτική σεζόν που μόλις ξεκίνησε θα φέρει μαζί της πλήθος λογοτεχνικών τίτλων που θα μας κρατήσουν το ενδιαφέρον και, για να μη χαθείτε στον καταιγισμό της πληροφορίας, συγκεντρώσαμε για εσάς επτά βιβλία που αξίζει να προσθέσετε στα ράφια σας φέτος.
Μπαουμγκάρτνερ του Paul Auster
Όσο θλιβερό κι αν είναι το γεγονός πως το Μπαουμγκάρτνερ αποτελεί το κύκνειο άσμα του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, δε χωρά αμφιβολία πως η έκδοσή του στα ελληνικά αποτελεί ένα από τα μεγάλα λογοτεχνικά γεγονότα της σεζόν. Ο τίτλος του βιβλίου είναι το όνομα του ήρωά του, ενός ηλικιωμένου άνδρα ο οποίος, ύστερα από το θάνατο της επί μεγάλο χρονικό διάστημα συζύγου του, βρίσκεται μπλεγμένος σε έναν ιστό αναμνήσεων από τη γνωριμία και την κοινή τους ζωή. Οξυδερκής όπως πάντα, αλλά με σαφέστερη από ποτέ την επίγνωση της θνητότητάς του, ο Auster παραδίδει την ιδανική κατακλείδα στο σημαντικό έργο του.
Ελεύθερη της Delphine Minoui
Βρισκόμαστε στην πόλη Σιράζ του Ιράν, εν έτει 2022. “Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία” είναι το σύνθημα που αρθρώνουν τα χείλη χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους. Ένα κορίτσι, ηλικίας μόλις 16 ετών, ανεβαίνει πάνω σε ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο στη μέση μιας οδού κι ετοιμάζεται να βάλει φωτιά στη μαντίλα της σε δημόσια θέα. Όσο η πράξη της εκτοξεύει στα ήθη το ηθικό των συντρόφων της, γινόμαστε μάρτυρες, μέσω αναδρομικής αφήγησης, της προσωπικής ιστορίας της. Μια δυναμική ιστορία γυναικείας χειραφέτησης σε μια αυστηρά πατριαρχική κοινωνία που ίσως αρχίζει επιτέλους να αλλάζει, αλλά και μια ιστορία δύσκολης ενηλικίωσης σε μια εποχή ευρύτερων ζυμώσεων.
Ανταρκτική της Claire Keegan
Γνωρίσαμε και αγαπήσαμε την Ιρλανδή συγγραφέα Claire Keegan χάρη στα σύντομα, αλλά γεμάτα τρυφερότητα και στοργή μυθιστορήματά της, όπως το Μικρά Πράγματα Σαν Κι Αυτά ή το Τα Τρία Φώτα. Τώρα, για πρώτη φορά μεταφρασμένα στα ελληνικά, τα διηγήματά της μας δίνουν την ευκαιρία να εντοπίσουμε τις ρίζες του ταλέντου μιας από τις σημαντικότερες γυναικείες φωνές της σύγχρονης λογοτεχνίας, αλλά και μιας από τις πιο ταλαντούχες συγγραφείς της γενιάς της. Η βραβευμένη συλλογή διηγημάτων με τίτλο Ανταρκτική φαίνεται να είναι ένας κρυφός λογοτεχνικός θησαυρός που θα έχουμε το προνόμιο να ανακαλύψουμε πολύ σύντομα.
Αλάνια του Pier Paolo Pasolini
To μυθιστόρημα αυτό μας δείχνει μια πλευρά της Ρώμης που δεν περιγράφεται συχνά στη λογοτεχνία. Ο Pier Paolo Pasolini, βλέπετε, δεν υπήρξε μόνο ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του ιταλικού κινηματογράφου, αλλά και μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ένας πολυπράγμων καλλιτέχνης που επηρέασε (και) τα ιταλικά γράμματα, είτε χάρη στα θαυμάσια ποιήματά του, είτε χάρη στα πεζά του κείμενα. Τα Αλάνια αφηγούνται τις ιστορίες μιας ομάδας παιδιών που γυρίζουν τους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, προσπαθώντας να πουλήσουν αντικείμενα για ένα κομμάτι ψωμί, προκειμένου να επιβιώσουν μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης και φτώχειας. Με την κυκλοφορία του, το 1955, το βιβλίο ήρθε αντιμέτωπο με σφοδρά εχθρικές κριτικές εξαιτίας της τολμηρής γλώσσας και των γλαφυρών περιγραφών του, αποτέλεσε όμως μεγάλη επιτυχία καθιερώνοντας περαιτέρω το συγγραφέα του.
Η Ερωμένη της της Ντόρας Ρωζέττη
Η Ντόρα, νεαρή φοιτήτρια, ζει τη ζωή της, τους έρωτες και τα πάθη της όπως ακριβώς θέλει εκείνη, δίχως διάθεση να απολογηθεί για τίποτα και σε κανέναν. Ερωμένη της είναι η Λίζα, μια εξίσου φιλήδονη και αυτάρκης προσωπικότητα. Η σχέση τους είναι παθιασμένη: Καυγάδες, συμφιλιώσεις, πόθος. Αν αυτό σας φαίνεται απολύτως συνηθισμένο για ένα μυθιστόρημα του 2024, τότε θα σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι η Ερωμένη της εκδόθηκε για πρώτη φορά το μακρινό 1929! Αδιανόητα επαναστατικό για την εποχή του, εξαφανισμένο για δεκαετίες έκτοτε, όπως και η τολμηρότατη συγγραφέας του, το βιβλίο επιστρέφει στα ράφια των βιβλιοπωλείων φέτος για να ανατρέψει ό,τι (νομίζαμε πως) γνωρίζαμε σχετικά με την queer εγχώρια λογοτεχνική παραγωγή.
Μια Μάσκα στο Χρώμα του Ουρανού του Basim Khandagji
O Νουρ, ένας Παλαιστινίος αρχαιολόγος, ανακαλύπτει εντελώς τυχαία το διαβατήριο κάποιου άγνωστου άνδρα ισραηλινής καταγωγής. Υιοθετεί την ταυτότητά του, θέλοντας να καταλάβει τον τρόπο σκέψης της άλλης πλευράς, αλλά και να συμμετάσχει στις αρχαιολογικές ανασκαφές που εκτελεί μια ομάδα Ισραηλινών συναδέλφων του σε έναν εποικισμό. Καθώς οι αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως την κρυμμένη ταυτότητα της παλαιστινιακής γης, ο Νουρ ανακαλύπτει το χάσμα ανάμεσα στους δύο λαούς. Εκτός από ένα επίκαιρο και πολυδιάστατο βιβλίο που αποτυπώνει γλαφυρά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η ίδια η έκδοση του μυθιστορήματος αποτελεί από μόνη της ένα σπουδαίο γεγονός, μιας και ο Basim Khandaqji βρίσκεται φυλακισμένος στις ισραηλινές φυλακές από το 2004, από όπου κατάφερε να γράψει και να εκδόσει τα βιβλία του.
Η Φωνή της Σιωπής του Αργύρη Χιόνη
Αν και παραμένει σχετικά υποτιμημένος στους ακαδημαϊκούς κύκλους, ο Αργύρης Χιόνης δεν υπήρξε μόνο ένας από τους πλέον πολυπράγμονες λογοτέχνες της χώρας μας, αλλά και ένας από τους πιο ευαίσθητους, τρυφερούς και γλαφυρούς ποιητές των τελευταίων πολλών δεκαετιών. Η εν λόγω ποιητική συλλογή του περιλαμβάνει ποιήματα γραμμένα από το 1966 έως και το 2000. Ποιήματα, όλα τους, που συλλαμβάνουν τις πιο λεπτές αποχρώσεις των ανθρώπινων συναισθημάτων και αποτυπώνουν στο χαρτί, με ήπιο και απλό τρόπο, τις πιο σύνθετες εσωτερικές καταστάσεις. Ευκαιρία να ανακαλύψετε ή να θυμηθείτε μια ξεχωριστή φωνή των ελληνικών γραμμάτων, μέσα από ποιήματα εξαιρετικά σπάνια και δυσεύρετα.