Άλλη μία μέρα που ξυπνήσαμε με έναν κόμπο στο στομάχι. Αυτόν που μας δημιούργησε η είδηση του θανάτου μίας 19χρονης εγκύου, καθώς και του παιδιού που κυοφορούσε, την Τρίτη (6.6.2023) στη Νέα Μάκρη, η οποία περίμενε για ώρες το ασθενοφόρο για να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο.

Από τις πρώτες πληροφορίες που έφτασαν στα αφτιά μας ήταν ότι, το πρωί της Τρίτης, η 19χρονη ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία και παραπονέθηκε στον σύζυγό της για έντονους πόνους στην κοιλιά. Καθώς το ζευγάρι δε διέθετε αυτοκίνητο, γύρω στις 8:30 το πρωί κάλεσαν το ΕΚΑΒ για να την παραλάβει.

Απ’ όσα καταγγέλλουν οι συγγενείς της νεαρής, το ασθενοφόρο καθυστέρησε κατά πέντε ολόκληρες ώρες, και εν τέλει έφτασε μετά τις 13:00 το μεσημέρι, όταν και μετέφερε την έγκυο στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, όπου και διαπιστώθηκε ο τραγικός θάνατος της νεαρής γυναίκας.

Απ’ όσα, παλι, μας αναφέρουν οι καλά πληροφορημένες πηγές του News 24/7, οι μαρτυρίες αυτές δεν συμφωνούν με τις καταγραφές στα συστήματα του ΕΚΑΒ, τόσο για τις ώρες κλήσης, όσο και για τη δήλωση της σοβαρότητας της κατάστασης της εγκύου από τον σύζυγο.

«Γιατί να μεταφερθεί η 19χρονη στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης και όχι σε νοσοκομείο στην Αθήνα, εφόσον η κατάστασή της κρινόταν σοβαρή;», αναρωτιούνται οι συγγενείς της γυναίκας, οι οποίοι ισχυρίζονται πως η νεαρή μπήκε μέσα στο ασθενοφόρο ζωντανή, κι όταν έφτασε στο Κέντρο Υγείας ήταν ακόμη ζωντανή.

Από την πλευρά του Κέντρου Υγείας, βέβαια, υποστηρίζεται πως το περιστατικό αρχικά δεν χαρακτηρίστηκε «υψηλής προτεραιότητας» καθώς είναι δεκάδες οι αντίστοιχες κλήσεις που λαμβάνει καθημερινά για αδιαθεσία ή καταβολή δυνάμεων. Επιπλέον, ισχυρίζεται πως το ασθενοφόρο παρέλαβε την κοπέλα νεκρή και οι διασώστες προσπάθησαν να τη διασωληνώσουν στον δρόμο προς το Κέντρο Υγείας, αλλά δεν κατάφεραν να τη σώσουν.

Η 19χρονη έγκυος φτάνει στο νοσοκομείο με μυδρίαση, δηλαδή έντονη διαστολή της κόρης του ματιού, κάτι που δείχνει ότι πιθανότατα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Κι ενώ, ακόμη, περιμένουμε να διευκρινιστούν τα ακριβή αίτια του θανάτου της καθώς και να εξεταστούν όσα μεσολάβησαν από την πρώτη κλήση μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου, μετράμε ακόμη έναν άδικο χαμό ενός νέου ανθρώπου.

Η δυσμενής κατάσταση του Συστήματος Υγείας στη χώρα μας

Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πολυάριθμες προκλήσεις καθώς και σοβαρές οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις, γεγονότα που οδήγησαν σε μέτρα λιτότητας, τα οποία επιβάρυναν με τη σειρά τους το ήδη προβληματικό σύστημα υγείας.

Αλλά ακόμα και σήμερα, εν έτει 2023, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εξακολουθεί να παρέχει μία πλήρως ανεπαρκή και αναποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη στους πολίτες αυτής της χώρας.

Υπερφορτωμένα δημόσια νοσοκομεία, ανεπαρκής χρηματοδότηση, πολυάριθμες ελλείψεις προσωπικού, άνιση πρόσβαση στην υγεία. Τόσα κι άλλα τόσα περιγράφουν την θλιβερή κατάσταση στην Ελλάδα κι εμείς ακόμα αναρωτιόμαστε πως γίνεται να πεθαίνει μία γυναίκα από ένα ήδη πεθαμένο σύστημα υγείας. Θυμίζουμε ότι δεν πάει και πολύς καιρός από το θάνατο μίας 63χρονης, σε καρότσα φορτηγού στην Κω.

Τώρα ίσως κατανοήσουμε καλύτερα όσα δεν έχουν κατανοήσει τόσοι και τόσοι όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για εκτενείς μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων. Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση, επενδύσεις, δίκαιη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, νοσοκομεία εφοδιασμένα από εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Με λίγα λόγια, χρειαζόμαστε να μην πεθάνουν έτσι κι άλλοι άνθρωποι

Και συνεχίζουμε να ελπίζουμε, ότι με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα μπορέσει να οικοδομήσει ένα ανθεκτικό σύστημα υγείας, που θα προστατεύει πραγματικά την υγεία και ευημερία των πολιτών της, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο υγιές μέλλον, που θα μετρά ζωές και όχι άδικους θανάτους.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα