Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με νέο σεισμό 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (12/02) νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σε εστιακό βάθος 16 χιλιομέτρων. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 10:37, ακολούθησε νέα δόνηση 4,1 Ρίχτερ, ενώ νωρίτερα είχαν καταγραφεί τουλάχιστον πέντε ακόμη σεισμοί στην ίδια περιοχή. Ο ισχυρότερος από αυτούς, μεγέθους 5 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 03:14, περίπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης. Στη συνέχεια, ακολούθησαν τέσσερις ακόμα δονήσεις μεγέθους 4, 4,6, 4 και 4,1 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις Επιτροπές Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, η σεισμική δραστηριότητα παραμένει στα «ίδια επίπεδα» και τα μέτρα προστασίας συνεχίζουν να ισχύουν. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί πάνω από 1.100 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 5,3 Ρίχτερ στην περιοχή της Ανύδρου. Οι επιστήμονες παρατηρούν μικρή μετατόπιση της δραστηριότητας προς την Αμοργό, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό, καθώς η σεισμική δράση μετακινείται κατά μήκος της ρηξιγενούς ζώνης της Ανύδρου.

Οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους να τηρούν αυστηρά τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας, όπως η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων και η επιλογή ασφαλών διαδρομών κατά τις μετακινήσεις τους, αποφεύγοντας περιοχές με αυξημένο κατολισθητικό κίνδυνο. Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στη Σαντορίνη, όπου η Επιτροπή έχει συστήσει την αποφυγή χρήσης των τεσσάρων λιμανιών της Καλδέρας λόγω υψηλού κινδύνου κατολισθήσεων. Επιπλέον, οι κάτοικοι καλούνται να λάβουν μέτρα προστασίας στα σπίτια τους, όπως η απομάκρυνση επικρεμασμένων αντικειμένων που μπορεί να αποκολληθούν κατά τη διάρκεια σεισμών.

Σε προληπτικό επίπεδο, τα σχολεία στα νησιά Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή, ενώ, σύμφωνα με τις αρχές, τα δημόσια κτίρια που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής παρουσιάζουν καλή σεισμική συμπεριφορά. Η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου αναμένεται να συνεδριάσει ξανά το Σάββατο (15/02) για να αξιολογήσει την εξέλιξη της δραστηριότητας και να εκδώσει νέο πόρισμα.

Παράλληλα, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι έχει τοποθετήσει παλιρροιογράφο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης για πιθανές καταγραφές θαλάσσιων μεταβολών, ενώ συνεχίζεται η εγκατάσταση νέων σεισμογράφων για πιο ακριβή παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα