Ο σάλος που ξεσήκωσε η επιστολή του διοικητή του Ευαγγελισμού, οι ανεπαρκείς αποφάσεις και ο πελάτης που έχει πάντα δίκιο.

«Τα περιστατικά τα οποία θα προσέλθουν θα πρέπει να καταγράφονται σε ξεχωριστή λίστα στο Γραφείο Κίνησης και θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στην εξέτασή τους και διεξαγωγή όλων των απαραίτητων εξετάσεων, εφόσον χρειαστεί».

Η παραπάνω παράγραφος είναι μέρος ενός εγγράφου που απέστειλε και υπογράφει ο διοικητής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» προς τους εργαζόμενους του νοσοκομείου του. Τα περιστατικά αυτά δεν αφορούν βέβαια κάποιον καθημερινό και απλό πολίτη που βρίσκεται συνεχώς  αντιμέτωπος με την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ.

Αντιθέτως, η οδηγία αυτή αφορά τους VIP φιλάθλους που θα παρακολουθήσουν τον μεγάλο τελικό του Conference Cup στην OPAP ARENA, εκείνους δηλαδή που θα διαμένουν στα τρία μεγάλα (και πολυτελή) ξενοδοχεία της χώρας: Τη “Μεγάλη Βρετάνια”, το “Grand Hyatt” και το “Marriott Athens”.

Η απάντηση του Υπουργού και οι εξηγήσεις που δεν δόθηκαν

Η συγκεκριμένη επιστολή ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ή μάλλον καλύτερα των social media, μετά και από παρεμβάσεις και καταγγελίες των συνδικαλιστικών ενώσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι τελευταίες, κατηγορήθηκαν δε όπως αναμενόταν, ως… λαϊκίστικες από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με ανάρτησή του, «πάντοτε οι επίσημοι προσκεκλημένοι της Χώρας, εάν απαιτηθεί, δηλώνεται ότι θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε αυτό το Νοσοκομείο».

Αυτό βέβαια δεν εξηγεί σε καμία περίπτωση την «απόλυτη προτεραιότητα», η οποία μάλιστα στην επιστολή είναι με bold και υπογράμμιση. Μη τυχόν κάποιος γιατρός στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας μπερδευτεί και δώσει προτεραιότητα σε κάποιον φτωχότερο και διαμένοντα σε λιγότερο πολυτελές δωμάτιο, ασθενή. Να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι η «απόλυτη προτεραιότητα» δεν αφορά φυσικά όλους τους οπαδούς που θα φιλοξενήσει η χώρα αλλά μόνο τους πιο επίσημους εξ αυτών.

Δεν εξηγεί επίσης, γιατί δεν επιλέχθηκε ως νοσοκομείο αναφοράς κάποιο από τα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, χωρίς να επιβαρυνθεί το ήδη απίστευτα επιβαρυμένο δημόσιο σύστημα υγείας που ειδικά τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης. Να υπενθυμίσουμε εδώ τη φωτογραφία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το Γεννηματάς με την τραγική κατάσταση που επικρατούσε σε εφημερίες του, το οποίο αντιμετωπίστηκε από τη Διοίκηση του νοσοκομείου περίπου ως «στιγμιαίο λάθος»

Έρχεται δε, σε μία συνθήκη ευρύτερης ανησυχίας σχετικά με τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ

Να θυμίσουμε ότι πολύ πρόσφατα, με νομοτεχνική βελτίωση της τελευταίας στιγμής, το Υπουργείο έδωσε δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να μπουν στο ΕΣΥ, προκειμένου να ασκήσουν έργο, ενώ λίγο νωρίτερα θεσπίστηκαν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία με τις πρώτες καταγγελίες για πληρωμή στη διαχείριση έκτακτων περιστατικών να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους από την όμορφη Κρήτη μας.

Μάχη στον αγώνα της προτεραιοποίησης

Προφανώς, η προτεραιοποίηση των πλουσιότερων σε θεραπείες και συστήματα υγείας δεν είναι ούτε ένα καινούργιο, ούτε ένα ελληνικό φαινόμενο. Το ζήτημα είναι, όμως, ότι από την περίοδο της πανδημίας και μετά γίνεται, ειδικά στην Ελλάδα, με τρόπο απροκάλυπτο. Αρκεί να θυμίσουμε όλα τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν ως προς την προτεραιότητα που δόθηκε στους εμβολιασμούς (όταν εμβολιάστηκαν πρώτοι κουμπάροι και πρωτοξάδερφα) ή στην κάλυψη των ήδη πολύ περιορισμένων κλινών ΜΕΘ κατά τις πιο δύσκολες περιόδους που πέρασε το σύστημα υγείας από την πανδημία της Covid-19.

Δεν χρειάζεται βέβαια να το πάμε και πολύ μακριά. Ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι σαν να βρισκόμαστε όλο και πιο πίσω στην ουρά διαφορών πραγμάτων, καθώς τη θέση μας φαίνεται να καταλαμβάνουν οι vip ντόπιοι ή φιλοξενούμενοί μας. Στη στέγαση, στη διασκέδαση, στις διακοπές, στα μαγαζιά, στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, στο ίδιο το νοιάξιμο του ελληνικού κράτους. 

Όταν μιλάμε όμως για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, το «οι ζωές μας μετράνε λιγότερο» είναι πια τελείως άμεσο, τελειως πρακτικό και συνεπαγωγικά κυριολεκτικό. 

Με άλλα λόγια, η ζωή κάποιου Έλληνα πολίτη που θα πάει στον Ευαγγελισμό το τριήμερο του τελικού του Conference League μετράει ξεκάθαρα λιγότερο από εκείνη του vip φιλοξενούμενού μας. Δεν είναι κάποιο σχήμα, δεν γίνεται στη σκιά μία συνωμοσίας, ούτε κρύβεται πίσω από κάποιον λανθάνοντα εξουσιαστικό λόγο που δυσκολεύεται να αποκωδικοποιήσει ο λαός. Είναι ένα απλό και ξεκάθαρο διοικητικό έγγραφο που το παίρνουμε και το ανεχόμαστε ως έχει.

Πιάνουν τόπο μάλλον οι μεταρρυθμίσεις και η απελευθέρωση της αγοράς, οι οποίες παρουσιάζονται πάνω από μία δεκαετία στον δημόσιο λόγο ως ιδεολογικά ουδέτεροι σκοποί που πρέπει να έχει κάθε κυβέρνηση προκειμένου «να επιτύχει».

Πετύχαμε, λοιπόν, και δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε να μην χρειαστούμε τις υπηρεσίες του Ευαγγελισμού. Κι αν το κάνουμε, σίγουρα να μην είναι στο τριήμερο 28, 29 και 30 του Μάη, γιατί ο πελάτης πάντα προηγείται.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
1
Σοκαρίστηκα