Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρήση των αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS ενάντια στη Ρωσία σηματοδοτεί μια επικίνδυνη εξέλιξη. Σύμφωνα με τους New York Times, η αλλαγή αυτή στην αμερικανική πολιτική ακολουθεί την απόφαση της Ρωσίας να εμπλέξει στρατεύματα από τη Βόρεια Κορέα, γεγονός που ώθησε τον Μπάιντεν να επιτρέψει την πρώτη χρήση των συγκεκριμένων πυραύλων στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Οι πύραυλοι ATACMS, κατασκευασμένοι από τη Lockheed Martin, έχουν βεληνεκές έως 300 χιλιόμετρα (186 μίλια) και είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν λόγω της ταχύτητάς τους. Έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από την Ουκρανία για πλήγματα στην Κριμαία. Η χρήση τους, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα στοχεύσει κυρίως ρωσικά και βορειοκορεατικά στρατεύματα που επιχειρούν στο Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην αποδυνάμωση της ρωσικής στρατιωτικής επιθετικότητας και στην αποτροπή περαιτέρω εμπλοκής της Βόρειας Κορέας.

Η απόφαση Μπάιντεν διχάζει την πολιτική σκηνή στις ΗΠΑ. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι φόβοι για ρωσικά αντίποινα είναι υπερβολικοί, ενώ άλλοι ανησυχούν για την πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης. Υπάρχουν, επίσης, αντιδράσεις από το Πεντάγωνο, καθώς οι προμήθειες των πυραύλων ATACMS θεωρούνται περιορισμένες.

Η Ρωσία αντέδρασε έντονα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως πρόκληση. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι: «Αν οι πύραυλοι που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, πλήξουν περιοχές βαθιά μες τη Ρωσία, η Μόσχα θα θεωρήσει ότι η επίθεση δεν προέρχεται από την Ουκρανία αλλά από τις ΗΠΑ». Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι τέτοιες κινήσεις θα ισοδυναμούσαν με την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση: «Αυτό θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη, πολεμούν με τη Ρωσία».

Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική που περιλαμβάνει και άλλες χώρες της Δύσης, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, οι οποίες έχουν δώσει στους Ουκρανούς περιορισμένους αριθμούς πυραύλων Storm Shadow και SCALP. Παρόλα αυτά, οι ηγέτες τους ήταν διστακτικοί να επιτρέψουν τη χρήση τους στο ρωσικό έδαφος χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ.

Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς μπορεί να προκαλέσει «σοβαρές συνέπειες», ενώ Ρώσοι πολιτικοί μιλούν για κλιμάκωση και πιθανή πορεία προς έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο. Ωστόσο, υποστηρικτές της πολιτικής Μπάιντεν θεωρούν ότι η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τις ουκρανικές θέσεις και θα στείλει σαφές μήνυμα στη Βόρεια Κορέα για την εμπλοκή της.

Οι εξελίξεις συνεχίζουν να δημιουργούν ένταση στη διεθνή σκηνή, ενώ η Ουκρανία αναμένει ότι η χρήση των πυραύλων ATACMS μπορεί να αποφέρει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, εφόσον αποκτήσει εδάφη προς ανταλλαγή.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα