Ο Ίλον Μασκ διέψευσε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την εξαγορά του TikTok, της δημοφιλούς πλατφόρμας σύντομων βίντεο, την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν να απαγορεύσουν λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια και τη σχέση της με την κινεζική ByteDance.

Οι δηλώσεις του έγιναν στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά δημοσιεύθηκαν το Σάββατο από τον όμιλο WELT, που ανήκει στον γερμανικό κολοσσό μέσων ενημέρωσης Axel Springer, κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στην οποία ο Μασκ συμμετείχε μέσω βιντεοκλήσης.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε: «Δεν έχω κάνει καμία προσφορά για το TikTok», απαντώντας σε σχετικές φήμες που κυκλοφόρησαν αφού ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα ήταν ανοιχτός στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξαγοράς από τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία.

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε: «Δεν έχω κάποιο σχέδιο για το τι θα έκανα αν το αγόραζα», εξηγώντας ότι δεν χρησιμοποιεί την εφαρμογή και δεν είναι εξοικειωμένος με το format της.

Ο Μασκ τόνισε επίσης: «Δεν ανυπομονώ να αποκτήσω το TikTok. Γενικά δεν προχωρώ σε εξαγορές, είναι σπάνιο», υπενθυμίζοντας ότι η αγορά του Twitter (που μετονομάστηκε σε X) ήταν μια εξαίρεση.

Τέλος, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Συνήθως δημιουργώ εταιρείες από το μηδέν», αναφερόμενος στην επιχειρηματική του φιλοσοφία και την ίδρυση εταιρειών όπως η SpaceX και η Neuralink.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για την καθυστέρηση της απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 19 Ιανουαρίου.

Η ByteDance είχε λάβει τελεσίγραφο να πουλήσει τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία του TikTok ή να αντιμετωπίσει απαγόρευση, λόγω φόβων ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να την αναγκάσει να παραχωρήσει προσωπικά δεδομένα Αμερικανών χρηστών.

Η εταιρεία, ωστόσο, αρνείται κατηγορηματικά οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι έχει παραχωρήσει ή πρόκειται να παραχωρήσει δεδομένα στην κινεζική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Reuters, Apple και Google δεν έχουν αποκαταστήσει την εφαρμογή στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος. Σε απάντηση, η TikTok ανακοίνωσε ότι οι χρήστες Android στις ΗΠΑ μπορούν πλέον να κατεβάσουν την εφαρμογή μέσω της ιστοσελίδας της, παρακάμπτοντας τους περιορισμούς.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι βρίσκεται σε επαφές με διάφορους πιθανούς αγοραστές του TikTok και αναμένεται να λάβει απόφαση για το μέλλον της εφαρμογής σύντομα. Η πλατφόρμα αριθμεί περίπου 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ.

Αυτή την εβδομάδα, ο πρώην πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για τη δημιουργία κρατικού επενδυτικού ταμείου, το οποίο – μεταξύ άλλων – θα εξετάσει τη δυνατότητα εξαγοράς του TikTok.

Ενώ η αρχική του προσπάθεια να απαγορεύσει την εφαρμογή είχε αποτύχει λόγω νομικών εμποδίων, φαίνεται πλέον να έχει αλλάξει στάση. Πρόσφατα δήλωσε ότι έχει «μια ιδιαίτερη συμπάθεια» για το TikTok, αποδίδοντάς του τη δημοτικότητά του μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων στις εκλογές του 2024.

Η ByteDance και το TikTok δεν έχουν σχολιάσει ακόμα τις τελευταίες εξελίξεις.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα