Οι νέοι νόμοι στο Αφγανιστάν επιβάλλουν ασφυκτικό έλεγχο στις γυναίκες της χώρας, καταπνίγοντας κάθε ίχνος ελευθερίας υπό το πρόσχημα της “αρετής”: Πλέον δεν απαγορεύονται μόνο τα πρόσωπά τους σε δημόσιους χώρους, αλλά και οι φωνές τους.
Οι ηγέτες των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν θέσπισαν ορισμένους νέους νόμους για τους πολίτες της χώρας. Ανάμεσα στα 35 άρθρα της νέας νομοθεσίας, υπάρχει ένα που αφορά συγκεκριμένα τις γυναίκες της χώρας: Πλέον οι φωνές και τα γυμνά πρόσωπά τους απαγορεύονται σε δημόσιους χώρους δια του νόμου. Οι νέοι νόμοι εγκρίθηκαν από τον ανώτατο ηγέτη σε μια προσπάθεια “καταπολέμησης της ανηθικότητας και προώθησης της αρετής”. Υπενθυμίζεται πως πριν από αυτούς τους νόμους η κάλυψη των προσώπων των γυναικών ήταν μια “σύσταση”.
As of today, this is how women must dress in Afghanistan, according to the Taliban's Supreme Leader.
— Sara Wahedi (@SaraWahedi) August 22, 2024
The following rules are now in effect: The full face must be covered—no hands, nothing visible. The black veil was presented as a "recommendation" a year ago, now it is the law. pic.twitter.com/GmqupXlJms
Το υπουργείο “διάδοσης της αρετής”
Όπως δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι νόμοι εκδόθηκαν την περασμένη Τετάρτη μετά την έγκρισή τους από τον ανώτατο ηγέτη Hibatullah Akhundzada. Οι Ταλιμπάν είχαν δημιουργήσει ένα υπουργείο για τη “διάδοση της αρετής και την πρόληψη της αμαρτίας” μετά την κατάληψη της εξουσίας το 2021.
Οι τελευταίοι νόμοι καλύπτουν πτυχές της καθημερινής ζωής όπως τα δημόσια μέσα μεταφοράς, η μουσική, το ξύρισμα και οι εορτασμοί. Εκτίθενται σε ένα έγγραφο 114 σελίδων και 35 άρθρων που διαδόθηκε στα δυτικά μέσα από το Associated Press και είναι η πρώτη επίσημη δήλωση που σχετίζεται με τη νομοθεσία “περί αμαρτίας και αρετής” στο Αφγανιστάν.
“Σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτός ο ισλαμικός νόμος θα βοηθήσει πολύ στην προώθηση της αρετής και στην εξάλειψη της αμαρτίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Maulvi Abdul Ghafar Farooq την Πέμπτη. Οι νόμοι εξουσιοδοτούν το υπουργείο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ρύθμισης της προσωπικής συμπεριφοράς των πολιτών, επιβάλλοντας τιμωρίες όπως προειδοποιήσεις ή συλλήψεις.
Today, the Taliban passed a law that bans women from showing their faces and having their voices heard in public. Their burqas must now entirely cover their faces and they are not permitted to speak in public or to look at any males that are not relatives. Perhaps it’s been an… pic.twitter.com/HYgS0So1ct
— Elica Le Bon الیکا ل بن (@elicalebon) August 23, 2024
Ποιοι νόμοι θεσπίστηκαν;
Όπως αναφέραμε παραπάνω το άρθρο 13 είναι εκείνο που αφορά ειδικά τις γυναίκες. Λέει ότι είναι υποχρεωτικό για μια γυναίκα να καλύπτει το σώμα της ανά πάσα στιγμή σε δημόσιο χώρο και ότι ένα κάλυμμα προσώπου είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί ο πειρασμός των άλλων. Τα ρούχα δεν πρέπει να είναι λεπτά, στενά ή κοντά.
Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν πρέπει να καλύπτονται μπροστά σε όλους τους ξένους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμάνων, και μπροστά σε όλους τους μη μουσουλμάνους για να μη διαφθαρούν. Η φωνή μιας γυναίκας θεωρείται “οικεία” και γι’ αυτό δεν πρέπει να ακούγεται να τραγουδά, να απαγγέλλει ή να διαβάζει με φωνή δημοσίως. Απαγορεύεται στις γυναίκες να κοιτάζουν άντρες με τους οποίους δεν έχουν σχέση εξ αίματος ή γάμου. Το αντίστροφο ισχύει και για τους άντρες.
Reminder that a dog has more rights than women in Afghanistan and other Islamic countries.
— Riley Gaines (@Riley_Gaines_) August 25, 2024
A dog can bark without getting imprisoned. pic.twitter.com/HXT424wdHQ
Επιπλέον, το άρθρο 19, το οποίο αφορά τα ταξίδια, απαγορεύει τη μεταφορά μεμονωμένων γυναικών ταξιδιωτών και την ανάμειξη ανδρών και γυναικών που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Δεν επιτρέπει επίσης την αναπαραγωγή μουσικής, ενώ υποχρεώνει τους επιβάτες και τους οδηγούς να προσεύχονται σε συγκεκριμένες ώρες.
Το άρθρο 17 απαγορεύει τη δημοσίευση εικόνων ζωντανών όντων, νόμος που θα έχει επιπτώσεις σε ένα ήδη εύθραυστο αφγανικό τοπίο μέσων ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου, η προώθηση της αρετής περιλαμβάνει την προσευχή, την ευθυγράμμιση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς των μουσουλμάνων με τον ισλαμικό νόμο, την ενθάρρυνση των γυναικών να φορούν χιτζάμπ και την πρόσκληση των ανθρώπων να συμμορφωθούν με τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ. Λέει επίσης ότι η εξάλειψη της αμαρτίας περιλαμβάνει την απαγόρευση ορισμένων πραγμάτων βάσει του ισλαμικού νόμου.
Τι συμβαίνει αν παραβιαστούν οι νόμοι;
Οι κυρώσεις για παραβιάσεις των παραπάνω νόμων περιλαμβάνουν “συμβουλές, προειδοποιήσεις για θεϊκή τιμωρία, λεκτικές απειλές, δήμευση περιουσίας, κράτηση από μία ώρα έως τρεις ημέρες σε δημόσιες φυλακές και οποιαδήποτε άλλη τιμωρία κριθεί κατάλληλη”. Εάν τα παραπάνω μέτρα αποτύχουν να διορθώσουν τη συμπεριφορά ενός ατόμου, θα παραπέμπονταν στο δικαστήριο για περαιτέρω ενέργειες.
The Taliban’s new decree bans women’s voices from being heard by men outside their family. This regime has progressively banned women from work, education, travel, media, and public life, reducing their existence to mere reproductive functions with no voice or face. pic.twitter.com/NwULdOZfAQ
— Habib Khan (@HabibKhanT) August 21, 2024
Όπως δήλωσε η Heather Barr, αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Δικαιωμάτων των Γυναικών της Human Rights Watch: “Πολλοί από αυτούς τους κανόνες είχαν ήδη τεθεί σε ισχύ, αλλά λιγότερο επίσημα και τώρα επισημοποιούνται, νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημάδι αυτού που βλέπουμε τα τελευταία τρία χρόνια, που είναι μια σταθερή και σταδιακή κλιμάκωση της καταστολής”.
Τον περασμένο μήνα, μια έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε ότι το υπουργείο του Αφγανιστάν συμβάλλει σε ένα κλίμα φόβου και εκφοβισμού μεταξύ των Αφγανών μέσω διαταγμάτων και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την επιβολή τους.
«Δεδομένων των πολλαπλών θεμάτων που περιγράφονται στην έκθεση, η θέση που εκφράστηκε από τις de facto αρχές ότι αυτή η εποπτεία θα αυξηθεί και θα επεκταθεί προκαλεί σημαντική ανησυχία για όλους τους Αφγανούς, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα κορίτσια», δήλωσε η Fiona Frazer, η επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού. υπηρεσία δικαιωμάτων στην αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.
Οι Ταλιμπάν απέρριψαν την έκθεση του ΟΗΕ.
My Afghanistan will be free again.
— Sara Wahedi (@SaraWahedi) August 23, 2024
My Afghanistan will pass this darkness.
Today, we shed tears. Tomorrow, we fight. pic.twitter.com/SIbobNLzKg