Ως Millennial πια, μπορώ να παραδεχτώ με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι το θέμα των οικονομικών – και κυρίως της διαχείρισής τους – με αγχώνει αρκετά.
Και προφανώς, δεν είμαι η μόνη. Και ποιον δε θα άγχωναν, άλλωστε, το τόσο υψηλό κόστος των αγαθών, οι άκρως δραματικοί τίτλοι των ειδήσεων για την τρέχουσα κατάσταση, οι καθημερινές συζητήσεις για τη δυσμενή οικονομία στη χώρα μας και τόσα άλλα, που μας δημιουργούν έντονα την ανάγκη να ζητήσουμε συμβουλές και ουσιαστικές καθοδηγήσεις.
Σε αυτό το σημείο, να ξεκαθαρίσουμε ότι αγαπάμε τους boomers – πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τους γονείς ή τους συγγενείς μας, που θέλουν πάντα το καλύτερο για εμάς.
Και σίγουρα, η αναζήτηση καθοδήγησης και γνώσης από έμπειρα άτομα, που «την έχουν ζήσει τη ζωούλα τους» μπορεί πράγματι να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη.
Από την άλλη, βέβαια, αν και αναμφίβολα έχουν «συσσωρεύσει» γνώση με τα χρόνια, δεν είναι λίγες οι φορές που οι συμβουλές από παλαιότερες γενιές – και δη για τα οικονομικά μας μπορεί να μην συμβαδίζουν με την σημερινή πραγματικότητα. Με λίγα λόγια, να μην ισχύουν πλέον.
Τι εννοώ;
«Το να αγοράσεις ένα σπίτι είναι πάντα μία καλή επένδυση»
Και πράγματι, παλαιότερα η αγορά ενός σπιτιού θεωρούταν μία «υγιής» επένδυση, κάτι σα «σύμβολο» οικονομικής σταθερότητας. Με τα χρόνια, όμως, η ίδια η αγορά έχει εξελιχθεί σημαντικά, με παράγοντες, όπως η τοποθεσία να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αξία των ακινήτων.
Συν τοις άλλοις, οι σημερινές γενιές αντιμετωπίζουν και τελείως διαφορετικές οικονομικές πραγματικότητες, με μία από τις κυριότερες να είναι η τόσο ασταθής αγορά εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι το να αγοράσουν ένα σπίτι μπορεί να αποτελεί από μη εφικτή έως και αρκετά επιζήμια οικονομικά κίνηση.
«Εργάσου όσο περισσότερο μπορείς τώρα που είσαι νέος»
Φυσικά, διότι αν δεν εξαντλήσω τον εαυτό μου σωματικά, ψυχικά και νοητικά, πώς θα μπορέσω να απολαύσω τη ζωή μου στη σύνταξη;
Εδώ, θα ήταν καλό να ξεκαθαρίσουμε ότι δουλεύουμε για να ζήσουμε και όχι το αντίστροφο. Για κανένα χρηματικό ποσό δεν αξίζει να θυσιάσουμε την σωματική και ψυχική μας υγεία και ευημερία.
Αν με ρωτάς, θα αντέστρεφα τη συμβουλή σε: «Τώρα που είσαι νέος, απόλαυσε τη ζωή, ταξίδεψε, γύρνα τον κόσμο και δημιούργησε αναμνήσεις που θα διαρκέσουν μία ζωή!».
«Μείνε σε μία δουλειά και εξελίξου μέσα σε αυτή»
Όντως, στο παρελθόν, ήταν σύνηθες να βρίσκει κανείς μια σταθερή δουλειά και να εξελίσσεται προοδευτικά μέσα σε αυτή – κι έτσι πολλοί άνθρωποι παρέμειναν στην ίδια εταιρεία για δεκαετίες. Η σύγχρονη αγορά εργασίας, ωστόσο, δεν είναι έτσι.
Σήμερα, καλούμαστε να επιβιώσουμε σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο, με την συνεχώς αυξανόμενη εργασιακή ανασφάλεια και τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις να «απαιτούν» από εμάς να είμαστε πιο «ευέλικτοι» και «γεμάτοι» με διαφορετικές εμπειρίες και δεξιότητες, που αποτελούν πια εγγύηση για μία καλύτερη οικονομική κατάσταση και, συνεπώς, και επαγγελματική επιτυχία.
«Πες όχι στις πιστωτικές κάρτες»
Αν και είναι αλήθεια ότι η αλόγιστη χρήση πιστωτικών καρτών μπορεί να μας οδηγήσει (χωρίς καν να το καταλάβουμε!) σε σημαντικά οικονομικά προβλήματα, η ιδέα ότι οι πιστωτικές κάρτες είναι εγγενώς «κακές» ή «πηγές πειρασμού» είναι μάλλον προβληματική.
Κι αυτό, γιατί σχεδόν τίποτα που να είμαστε σε θέση να χειριζόμαστε με σύνεση και υπευθυνότητα δε μπορεί πραγματικά να μας βλάψει!
«Δεν χρειάζεται να επενδύεις, η αποταμίευση αρκεί»
Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, αλλά όχι όλα. Η εξοικονόμηση χρημάτων, για παράδειγμα, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά το να βασίζεσαι αποκλειστικά σε αυτή ίσως και να μην είναι και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να «πλουτίσει» κανείς μακροπρόθεσμα.
Λάβε υπόψη σου ότι στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, η αγοραστική δύναμη των αποταμιεύσεων μπορεί να διαβρωθεί με την πάροδο του χρόνου, κυρίως λόγω του πληθωρισμού.
Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις – αν τις αξιοποιούμε σωστά – μπορεί μερικές φορές να μας παράσχουν ευκαιρίες, που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε σημαντικούς οικονομικούς μας στόχους.
Ας είμαστε δίκαιοι.
Εννοείται πως καμία συμβουλή από τους boomers – αλλά και από οποιονδήποτε – δεν θα μας κάνει κακό
Πολλοί έχουν πολύτιμες γνώσεις να προσφέρουν, παίρνοντας παράδειγμα από τις δικές τους εμπειρίες και λάθη. Εντούτοις, σ’ έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται, εξελίσσεται και αλλάζει, κάθε γενιά καλείται να αντιμετωπίσει διαφορετικές προκλήσεις.
Ως εκ τούτου, η συμβουλή από ανθρώπους με μεγαλύτερη εμπειρία, είναι εξαιρετικά σημαντική. Χρειάζεται προσοχή, όμως, διότι οι συμβουλές και οι αξιολογήσεις μπορούν πολύ εύκολα να μετεξελιχθούν σε πιέσεις, κριτικές ή, τέλος πάντων, σε tips με αρνητικό πρόσημο.
Με λίγα λόγια, καλούμαστε να αξιολογήσουμε σωστά ποιες συμβουλές θα κρατήσουμε και ποιες θα «πετάξουμε» – ή θα τις προσαρμόσουμε σύμφωνα με τις παρούσες περιστάσεις και προοπτικές!