Παράξενες πασχαλινές παραδόσεις

Οι ημέρες του Πάσχα έχουν πολυδιάστατο χαρακτήρα: Εκτός, δηλαδή, από τη θρησκευτική ή λαογραφική οπτική, σηματοδοτούν την εδραίωση της άνοιξης, την ανάπαυλα και τις οικογενειακές μαζώξεις. Στη χώρα μας, υπάρχουν καθιερωμένοι τρόποι, με τους οποίους γιορτάζουμε το Πάσχα, που όμως ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή και τείνουν να αναδιαμορφώνονται με την ανάδυση νέων αναγκών ως προς τη μειωμένη κατανάλωση κρέατος. Προκειμένου να ταξιδέψουμε νοερά σε διαφορετικές κουλτούρες, συγκεντρώσαμε ορισμένες παράξενες πασχαλινές παραδόσεις από άλλες χώρες του κόσμου.

Πώς, λοιπόν, γιορτάζεται το Πάσχα στη Γαλλία, την Ουγγαρία και τη Φινλανδία, μεταξύ άλλων;

Οι Γάλλοι ξέρουν από αυγά

Ενδεχομένως, η Γαλλία να είναι γνωστή, κυρίως, για τον εντυπωσιακότατο Πύργο του Άιφελ, το Μουσείο του Λούβρου, την Παναγία των Παρισίων και τα αφράτα κρουασανάκια, μεταξύ άλλων. Πάρα ταύτα, το Πάσχα φαίνεται πως αποτελεί έναυσμα για να αφυπνιστεί μια πιο μερακλίδικη πλευρά της. Ειδικότερα, τη Δεύτερα του Πάσχα, οι κάτοικοι του Haux συνηθίζουν να φτιάχνουν μια τεράστια ομελέτα –πιθανότατα τη μεγαλύτερη παγκοσμίως– με περισσότερα από 4.500 αυγά (!), την οποία μπορούν κάλλιστα να απολαύσουν πάνω από 1.000 άτομα.

Μια νοστιμότατη αφορμή για να συσπειρωθούν οι κάτοικοι.

Στην Ουγγαρία, παίζουν… μπουγέλο!

Αν υπάρχει μια χώρα που ενθαρρύνει το χιούμορ, την παιδικότητα και το… υγρό στοιχείο, τότε αυτή είναι η Ουγγαρία. Συγκεκριμένα, την Κυριακή του Πάσχα, οι γυναίκες (ή θηλυκότητες– το φύλο είναι ενδεικτικό), φορούν παραδοσιακά ρούχα και μπαίνουν σε μια υγρή μάχη, με άφθονο νερό. Στο παρελθόν, η παράδοση αυτή είχε συνδεθεί (αδικαιολόγητα) με την υγεία και τη γονιμότητα των γυναικών –και όχι με πιθανή πνευμονία– ενώ σήμερα παραμένει απλώς ένα διασκεδαστικό έθιμο.

Εντούτοις, δύο ζητήματα: Αφενός, χρειάζεται προσοχή στην αλόγιστη σπατάλη νερού, διότι είναι πηγή ζωής και αφετέρου, αξίζει να δοθεί έμφαση στο διαχωρισμό του εθίμου από τα άλλοτε πατριαρχικά κατάλοιπα και στην παραμονή του καθαρά με χιουμοριστικό πρόσημο.

@edina.zipczer

#Hungary #Hollókő #Easter #Sprinklingwater Easter Monday, known as “Ducking Monday, or “Dousing Day” is a unique Hungarian tradition where boys visit the homes of girls and sprinkle water on them. According to the tradition, the water has a cleansing effect and brings good health and beauty to the girls.

♬ eredeti hang – Edina Zipczer

Φινλανδία & Σουηδία: Από τις μάγισσες του Σάλεμ, στις μάγισσες του Πάσχα

Πρόκειται για ένα έθιμο που βασίζεται σε έναν σουηδικό θρύλο, βάσει του οποίου μάγισσες πετούσαν με τις σκούπες τους το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης ή της Μεγάλης Πέμπτης. Έτσι, διατηρώντας την ευχάριστη νότα αυτού του θρύλου, τα παιδιά στη Φινλανδία και στη Σουηδία ντύνονται μάγοι/μάγισσες και περιφέρονται στους δρόμους με σκουπόξυλα, αποζητώντας λιχουδιές.

Μάλλον ψάχνουν αφορμή να γιορτάσουν το Halloween.

Το Πάσχα συνδέεται με εξιχνίαση εγκλημάτων στη Νορβηγία

Όσοι, όσες και όσα είναι λάτρεις του true-crime και των αστυνομικών μυθιστορημάτων, συστήνεται ανεπιφύλακτα να ταξιδέψουν στη Νορβηγία για της ημέρες του Πάσχα. Διότι, τα εγχώρια τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν αδιάκοπα σειρές, ταινίες και μυθιστορήματα με τέτοιου είδους περιεχόμενο, ενώ παράλληλα πολίτες από όλη τη χώρα οργανώνουν ορεινές αποδράσεις, αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο στην ανάγνωση βιβλίων ή παρακολούθηση σειρών με το κλασικό μοτίβου του «whodunnit».

Μια παράδοση που πρωτοεμφανίστηκε το 1923, ως πηγή έμπνευσης από ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που γνώρισε τεράστια επιτυχία εκείνο το έτος και διαδραματίζεται στον σιδηρόδρομο του Μπέργκεν.

Στην Αγγλία και στην Αμερική, τα πασχαλινά αυγά είναι σε φάση: «Τhey see me rollin’»

Στη χώρα μας, κατά κανόνα, τα πασχαλινά αυγά βάφονται κόκκινα και προορίζονται για ανελέητο τσούγκρισμα. Εντούτοις, στην Αγγλία και στην Αμερική έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας αγώνες δρόμου με… πασχαλινά αυγά. Εν ολίγοις, αν και εφόσον ένα άτομο εμπιστεύεται το αυγό του, δύναται να συμμετάσχει σε αντίστοιχο διαγωνισμό –από τους πολλούς που οργανώνονται εκείνες τις ημέρες. Νικηφόρο είναι το αυγό που θα καταφέρει να διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση χωρίς να σπάσει.

Απίστευτα διασκεδαστικό. Μήπως να το υιοθετήσουμε κι εμείς;

@communing_with_campbells

The traditional Easter Sunday egg roll 👀🐣🥚 ⭐️🅸🅽🆂🆃🆁🆄🅲🆃🅸🅾︎🅽🆂⭐️ 👉Hard boil some eggs (for a long time) 👉Decorate the eggs 👉Find a decent hill 👉Roll eggs down hill 👉Winner is the person with best preserved egg at end of several rolls down the hill If nothing else it prevents children from stuffing their faces with chocolate eggs for a few mins 😉 #easter #eastersunday

♬ Good Vibes (Instrumental) – Ellen Once Again
Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα