Η κατάσταση με τις πλημμύρες, τις τελευταίες μέρες, είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου, αφού συμπαρέσυρε και, στην πορεία, παρέσυρε στο θάνατο δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Ακόμη, η καταστροφή οικημάτων, καλλιεργήσιμων εκτάσεων, οχημάτων, καθώς και ο θάνατος ζώων είναι ανυπολόγιστης αξίας και μας ταξιδεύουν σε προηγούμενες, άκρως δυσμενείς, δεκαετίες. Όσες αποζημιώσεις κι αν δοθούν, όσα μέτρα κι αν ληφθούν υπέρ της αντιπλημμυρικής προστασίας, οι ανθρώπινες ζωές, όλα όσα χάθηκαν, αλλά και τα αποκαρδιωτικά στιγμιότυπα των τραγικών συνθηκών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές, δεν επιστρέφουν, δεν αναιρούνται και δύσκολα παραγράφονται.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε 10 εικόνες, οι οποίες δείχνουν τις δραματικές επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Daniel», αλλά και την πλήρη αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει σε τέτοια καιρικά φαινόμενα.

Κραυγή αγωνίας στη Θεσσαλία – καταστρέφεται το βιός μας

Σε μία τεράστια λιμνοθάλασσα έχει μετατραπεί σημαντική έκταση της Θεσσαλίας, με τις απόκοσμες εικόνες να λειτουργούν σαν «γροθιά στο στομάχι». Επ’ ουδενί τα εν λόγω στιγμιότυπα προδιαθέτουν μία σύγχρονη, οργανωμένη και θωρακισμένη χώρα. Η κατάσταση είναι πιο σοβαρή από ποτέ.

Σε κίνδυνο τα ζώα – συνεχείς προσπάθειες για διάσωση καταβάλλουν οι κάτοικοι με όσα μέσα έχουν στη διάθεσή τους

Φυσικά και χρειάζεται να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όμως αυτές οι ψυχούλες στέκονται εντελώς ανήμπορες μπροστά στο βίαιο ξέσπασμα της κακοκαιρίας.

Δεν διαθέτουν μέσα προστασίας, ούτε διαφυγής.

Πολλά εξ αυτών κατέληξαν νεκρά μέσα στα λασπόνερα που «σκέπασαν» ολόκληρες πόλεις και ανασύρονται μέχρι και σήμερα, κυρίως από τους εθελοντές ή την οικογένειά τους, διότι, όπως πολύ εύστοχα σημείωσε δημοσιογράφος του Star, καμία τοπική αρχή δεν μερίμνησε για το ζήτημα αυτό στη Λάρισα.

Μοναδικό μας όπλο η αλληλεγγύη – ευτυχώς που μερικοί ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους τους μέσα στο βούρκο (κυριολεκτικά και μεταφορικά)

Με μοναδικό τους εφόδιο τα προσωπικά τους μέσα, κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών, απλώνουν το χέρι τους προς όσους καλούν για βοήθεια. Με καρότσες, τρακτέρ και βάρκες μεταφέρονται όσοι διασώζονται, ατενίζοντας με βαριά καρδιά όσα γκρεμίζονται γύρω τους και όσα, μοιραία, δε θα είναι ποτέ ξανά ίδια.

Παρ’ όλα αυτά, τότε είναι που χρειάζεται να βγαίνει στην επιφάνεια η ανθρώπινη πλευρά μας και να στηρίζουμε έμπρακτα εκείνους που το κράτος άφησε – και εξακολουθεί να αφήνει – στη μοίρα τους.

Η εκνευριστική κρατική απάθεια

Μέσα σ’ ένα κλίμα δυστοπίας και καταστροφών, όπου ο εκάστοτε κρατικός μηχανισμός κρίνεται βάσει της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχει (ή εν προκειμένω δεν έχει) θεσπίσει, η αυτοκριτική είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Οι φρούδες υποσχέσεις και τα κενά «θα», τα οποία υποτιμούν κατάφωρα τη νοημοσύνη των Ελλήνων που θρηνούν ζωές και περιουσίες, δείχνουν παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης.

Μια απολογία, ένα δείγμα αυτοκριτικής και μία έμπρακτη στροφή προς μια αποτελεσματικότερη θωράκιση της χώρας από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, είναι πρακτικές που θα αναδείκνυαν μια ανθρωπιστική αντιμετώπιση των όσων συμβαίνουν.

Ψύλλοι στ’ άχυρα.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού δίπλα στον άνθρωπο

Μπορεί, κατά καιρούς, να γνωστοποιούνται περιστατικά κατάχρησης εξουσίας, βίας και να ακολουθούνται από μία σειρά προκαταλήψεις τα σώματα των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των στρατιωτικών, όμως σε τέτοιου είδους περιστάσεις αξίζουν κάθε παράσημο. Είναι μια πραγματικότητα, επίσης, ότι η βοήθεια απέναντι στους κατοίκους που υποφέρουν εδώ και μέρες, έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να είναι μεγαλύτερη. Εντούτοις, όταν παρέχεται, είναι αξιέπαινη και δίνει νέα υπόσταση στην ανθρωπιά – όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που ακολουθεί.

Με βάρκες η διάσωση ηλικιωμένων και ευπαθών – όσων τουλάχιστον κατάφεραν να επιβιώσουν

Εξωπραγματικά είναι τα ντοκουμέντα που διαδέχονται το ένα το άλλο από την Καρδίτσα. Επιστρατεύουν βάρκες και φουσκωτά για να περισυλλέξουν τους ηλικιωμένους, με την ελπίδα να είναι εντάξει στην υγεία τους. Σάλος, βέβαια, είχε προκληθεί με την άτυχη γριούλα που βρέθηκε να επιπλέει νεκρή δίπλα στην κουζίνα του σπιτιού της.

Αποτρόπαιο και φρικαλέο.

Η συγκινητική στήριξη από οργανισμούς, φορείς και συνδικάτα

Όσο στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, υπάρχει ελπίδα ακόμα και στις πιο ζοφερές εποχές. Πλήθος οργανωμένων ομάδων συνέλεξαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, λόγω του αδυσώπητου χτυπήματος της κακοκαιρίας.

Τέμπη και κακοκαιρία: Όταν η μία τραγωδία συναντά την άλλη

Τόσο πολύ ανέβηκε από κάποια στιγμή κι έπειτα η στάθμη του Πηνειού στη Λάρισα, ώστε έφτασε το σημείο που έλαβε χώρα το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Άραγε, πόσες τραγωδίες ακόμα μπορεί να σηκώσει μια τόση δα χώρα;

Η επιχείρηση διάσωσης βρέφους από ήρωες της ΕΜΑΚ

Ομάδα της ΕΜΑΚ κατάφερε να σώσει βρέφος, όπως επίσης τη μητέρα και τα αδέρφια του, από τις οδυνηρές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Μια εικόνα που προκαλεί ταυτόχρονα δάκρυα οργής, αλλά και συγκίνησης.

Ο 80χρονος παππούς με τη βάρκα, αναζητώντας τους συμπολίτες του

Η εικόνα αυτή αναρτήθηκε από χρήστη του Twitter, ο οποίος δήλωσε περήφανα ότι επρόκειτο για τον παππού του, που αναζητά τους συμπολίτες του στις στέγες των σπιτιών, με την ελπίδα να τους συναντήσει ζωντανούς και να τους διασώσει με τη βοήθεια της παλιάς, σιδερένιας βάρκας του.

Μια καρδιά από ατόφιο χρυσάφι.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα