Μουσική, λυρισμός, έρωτας, γυμναστική. Από τα αρχαία χρόνια, η Ελλάδα αποτελούσε το λίκνο διδαχής στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να μην συνεχίσουμε την μακρά πορεία διδαχής και μέσα από τον Διαγωνισμό της Eurovision, για κάποια πολύ σημαντικά θέματα. Με πάνω από 40 συμμετοχές στην Eurovision, η Ελλάδα δίδαξε την Ευρώπη από ρομποτική μέχρι κλοουνισμό –αλλά και σήματα τροχαίας.
S.A.G.A.P.O. – Μιχάλης Ρακιντζής 2003: Διδάσκοντας ρομποτική και AI
Η πρώτη θέση ανήκει δικαιωματικά στο S.A.G.A.P.O. για το μάθημα «Πώς να γίνεις ένα ολοκληρωμένο ρομπότ».
Από την κατάλληλη χορογραφία, μέχρι το σωστό ντύσιμο για έναν Ironman –όταν ακόμη o Robert Downy Jr. κοιμόταν σε σπίτια αγνώστων– αλλά και το σωστό echo στην φωνή, το τραγούδι, για 3 ολόκληρα λεπτά, δίδαξε ρομποτική. Μεταξύ άλλων, το τραγούδι δίδαξε και το σωστό ελληνικό καμάκι στον τουρίστα που θέλει να μάθει πώς λες «I love you» στα ελληνικά, ενώ, προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει το κοινό και για την επικείμενη είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στις ζωές μας.
Κόβοντας το νήμα στην 17η θέση, το S.A.G.A.P.O. ανήκει στα «τραγούδια που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους», παρ’ όλο που δεν του έχει αναγνωριστεί ακόμα η σημασία του. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι ο κ. Ρακιντζής έχει λάβει το Βραβείο Μπάρμπαρα Ντεξ για την εμφάνιση του ως ο «χειρότερα ντυμένος» του διαγωνισμού για εκείνη τη χρονιά. Είναι κι αυτό μία διάκριση.
Κλόουν – Αφροδίτη Φρυδά: Διδάσκοντας την τέχνη του κλόουν
Η διδασκαλία θεμάτων από την Ελλάδα μέσω της Eurovision είχε ξεκινήσει, όμως, από πολύ πιο πριν. Το 1988, οι κλόουν στα παιδικά πάρτυ ήταν το απόλυτο must-have. Αντιλαμβανόμενοι την έλλειψη ενημέρωσης για το πώς πρέπει να φέρεται ένας κλόουν που σέβεται τον εαυτό, αλλά και το επάγγελμα του, η Αφροδίτη Φρυδά και η ομάδα της, αποφάσισαν να κάνουν στην Ευρώπη μαθήματα clowning. Την πρέπουσα σημασία, φυσικά, έδωσε στο κατάλληλο γέλιο ενός κλόουν, “χαχαχαχα!” – απαραίτητο εφόδιο ενός επαγγελματία κλόουν – αλλά και στον κατάλληλο τρόπο για να πεις σε κάποιον: «Είμαι ο κλόουν».
Για όσους δεν γνωρίζουν, να σημειωθεί ότι ο χαρακτήρας του κλόουν είναι βασισμένος στον τρελό του ελληνικού θεάτρου.
Το τραγούδι απέσπασε την 17η θέση και συγκαταλέγεται μεταξύ των τραγουδιών που δεν έχει αναγνωριστεί, ακόμη, η σημαντικότητά τους.
Rise Up – Risky Kid και Freaky Fortune: Διδασκαλία τραμπολίνο
Το 2014, στη σκηνή της Eurovision ανεβαίνει ένα τραμπολίνο.
Ως γενέτειρα του «Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ», δεν θα μπορούσαμε παρά να διδάξουμε στην Ευρώπη τη σημαντικότητα της σωματικής υγείας και της γυμναστικής με διασκεδαστικό τρόπο. Την αρχή κάνει ο χορευτής της Eλληνικής συμμετοχής, παρουσιάζοντας τον σωστό τρόπο για να γυμναστείς στο τραμπολίνο. Στη συνέχεια, με στόχο να δώσουν μια ευχάριστη νότα στη γυμναστική, ανεβαίνουν στο τραμπολίνο και ο Risky Kid με τον εκπληκτικό, Νικόλα Ραπτάκη. Δυστυχώς, το τραμπολίνο δεν κέρδισε τους Ευρωπαίους και το τραγούδι έμεινε στην 20η θέση.
Μια κρυφή ευαισθησία – Διονυσία Καρόκη: Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά
Στα μαύρα εμφανίστηκε στη σκηνή της Eurovision η Διονυσία Καρόκη και το συγκρότημα “Θάλασσα” το 1998. «Μέχρι να εφευρεθεί χρώμα πιο σκούρο από το μαύρο, εγώ θα φοράω μαύρα», είχε πει η Coco Chanel και ως χώρα που αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο της μόδας στον πολιτισμό και την μουσική, η Ελλάδα αποφάσισε να γίνει πρέσβειρα του δόγματος της Coco Chanel και να ντυθεί στα μαύρα. Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν αντιλήφθηκε την προσπάθεια αυτή και παραμέρισε το τραγούδι στην 20η θέση.
Aphrodisiac – Ελευθερία Ελευθερίου 2012: Διδασκαλία αφροδισιακών
Αφουγκραζόμενοι την έλλειψη παρουσίας της Αφροδίτης και του αφροδισιακού στοιχείου από τη σκηνή της Eurovision, η Ελευθερία Ελευθερίου και η ομάδα της δίδαξαν στην Ευρώπη πώς ερωτεύονται οι Έλληνες. Με τρέλα, αφροδίσια και ανάγκη για… άγγιγμα.
Η Ευρώπη αποδείχθηκε και πάλι ανεπίδεκτη μαθήσεως και το τραγούδι ξέμεινε στην 17η θέση.
Το τρεχαντήρι – Κώστας Μπίγαλης & The Sea Lovers 1994: Έρωτας με άρωμα θαλασσινής αλμύρας
Δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα το τραγούδι που μίλησε για τον ελληνικό ήλιο, τη θάλασσα και τον θαλασσινό έρωτα. Αφότου δίδαξε με μεγάλη επιτυχία τα μπλουζ του Αιγαίου στην Ελλάδα, ο Κώστα Μπίγαλης, παρέα με τους Sea Lovers, αποφάσισε να μιλήσει στην Ευρώπη για τον θαλασσινό έρωτα και το ερωτικό τραχαντήρι –δυστυχώς ακόμη πολλοί δεν έχουν καταλάβει την σύνδεση των δύο. Όχι ιδιαίτερα επιτυχές το εγχείρημα, αφού το τραγούδι κατέλαβε την 14η θέση.
Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα – Μαριάννα Ευστρατίου 1996: Όταν η Ελλάδα δίδασκε τη σημαντικότητα του «Μπορώ να φοράω ό,τι θέλω»
Μια κατάθεση για τις “αλλούτερες” τάσεις των Ελλήνων επέλεξε να κάνει η Μαριάννα Ευστρατίου και η ομάδα της το 1996. Αφότου ενημέρωσε τους Ευρωπαίους πως εμείς στην Ελλάδα: «Τα δύσκολα τα λύνουμε νυχτιάτικα και αλλάζουμε αγάπες Κυριακάτικα», είπε πως: «Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα». Μια πληροφορία, που όσοι δεν κατάλαβαν την πραγματική πρόθεση της ελληνικής συμμετοχής, θα μπορούσαν να πουν ότι δεν χρειαζόταν να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι. Η Ελλάδα, όμως, ήξερε ότι η ανάγκη για διάδοση του κινήματος «μπορώ να φοράω ό,τι θέλω», ήταν μεγάλη το 1996 –και παραμένει μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα ήταν, για ακόμη μια φορά, μπροστά από την εποχή της, γι’ αυτό και το τραγούδι παρέμεινε στην 14η θέση.
Stop – Θάνος Καλλίρης 1987: Διδάσκοντας τον σωστό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Κουρασμένοι από όσους τους κατηγορούν ότι δεν ακολουθούν πιστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι Έλληνες αποφάσισαν να στείλουν στη Eurovision ένα τραγούδι που να δείχνει ότι, τουλάχιστον, το stop το ξέρουμε. Το τραγούδι κέρδισε κοινό και κριτικούς, τερματίζοντας στην δεκάδα.