Ήρθε η στιγμή να συζητήσουμε για το ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται η κοινωνία και σε ποιο βαθμό τα στερεότυπα αντί να απορρίπτονται, εκτροχιάζονται. 

Ο λόγος για το “Only Fans”, μια πλατφόρμα που φιλοξενεί οπτικοακουστικό υλικό πορνογραφικού περιεχομένου επί πληρωμή και μάλιστα, χρησιμοποιείται πολλές φορές και από άτομα ανήλικους, οι οποίοι δεν έχουν πλήρη επίγνωση του τι πραγματικά είναι η εν λόγω πλατφόρμα.

Εκεί, ο καθένας μπορεί να εκθέσει το σώμα του όπως ο ίδιος επιθυμεί, χωρίς αυτό να είναι κατακριτέο. Ωστόσο, ο εκχυδαϊσμός του σώματος δεν θα πρέπει να προβάλλεται ως υγιές πρότυπο και κυρίως για τις νέες γενιές. 

Τι είναι το “Only Fans”;

Το “Only Fans” αποτελεί μια συνδρομητική πλατφόρμα, στην οποία οι χρήστες-δημιουργοί λαμβάνουν χρηματοδότηση απευθείας από τους θαυμαστές τους σε μηνιαία βάση, αναρτώντας στο profile τους –ως επί το πλείστον– πορνογραφικό υλικό.

Κατόπιν,  οι “δημιουργοί” λαμβάνουν χρήματα και με την λειτουργία pay per view, αυξάνοντας έτσι τα έσοδά τους. Η πλατφόρμα “Only Fans” έχει πλέον, περισσότερους από 2 εκατομμύρια “δημιουργούς”, ενώ οι συνδρομητές ξεπερνούν τα 130 εκατομμύρια. Η έδρα του “Only Fans” βρίσκεται  στο Λονδίνο με founder τον Tim Stokely και ως πλατφόρμα κατά καιρούς φιλοξενεί διαφόρων ειδών καλλιτέχνες.

Όμως, είναι γνωστή κυρίως για τη χρηστικότητα και την προσβασιμότητά της σε πορνογραφικό υλικό στη βάση μιας απευθείας σχέσης μεταξύ “δημιουργού” και “θαυμαστή”. Εκτός αυτού, το “Only Fans” έχει γίνει πλέον trend στις νέες γενιές, με πρωτοστάτες τις Cardi B και Bella Thorne. 

Τόσο η εύκολη πρόσβαση, όσο και η τεράστια απευθείας χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι “δημιουργοί” έχει καταστήσει την πλατφόρμα ιδανική εργασία και γι’ αυτό αποτελεί πόλο έλξης για άτομα μικρότερης ηλικίας, ακόμη και ανήλικα.

Όταν οι ανήλικοι απέκτησαν πρόσβαση στο “Only Fans”

Ο αυξανόμενος ρυθμός με τον οποίο τα Social Media επηρεάζουν τις ζωές μας, πολλές φορές μας οδηγεί απερίσκεπτα στην υιοθέτηση παράλογων trends, με αποτέλεσμα οι πράξεις μας να μη συνοδεύονται με τη λογική.

Tο “Only Fans” είναι ακόμη μια πλατφόρμα που αποδεικνύει ότι τα trends δεν θα έπρεπε να υιοθετούνται χωρίς κριτική σκέψη. Η πλατφόρμα, προφανώς, δεν παρέχει πρόσβαση σε ανήλικους, όμως, πάντα υπάρχει τρόπος.  

Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του BBC, πολλά άτομα κάτω των 18 ετών, έχουν δημιουργήσει λογαριασμούς, χρησιμοποιώντας ψεύτικες ταυτότητες, ενώ  εντυπωσιακή ήταν η περίπτωση μιας 14χρονης, η οποία κατάφερε να ανοίξει λογαριασμό με το διαβατήριο της γιαγιάς της.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της βρετανικής αστυνομίας στον τομέα της προστασίας παιδιών, αρκετά παιδιά μπαίνουν στην πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να καθίστανται αυτόματα θύματα εκμετάλλευσης από χρήστες που πληρώνουν για να τους προσφέρουν περιεχόμενο. 

ONLY FANS/ ESTELLA

Το BBC ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα αναφορικά με  την ανάρτηση πορνογραφικού υλικού από ανήλικους, αν και η πλατφόρμα απαγορεύει την ανάρτηση ανάρμοστων εικόνων με εφήβους ή παιδιά. Εν τέλει, αποκαλύφθηκε ότι μια 17χρονη από ένα προάστιο της νοτιοανατολικής Αγγλίας πουλούσε βίντεο που την έδειχναν σε πράξη ικανοποίησης με τον εαυτό της, χρησιμοποιώντας sex toys. 

Επίσης, άτομο ηλικίας 18 ετών συμμετείχε σε βίντεο ερωτικού περιεχομένου, το οποίο αναρτήθηκε σε λογαριασμό ενήλικου χρήστη από τη Νεβάδα των ΗΠΑ, παραβιάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις της πλατφόρμας. Επιπλέον, σε ανώνυμες σημειώσεις συμβούλων της υπηρεσίας Childline που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, κορίτσι ηλικίας 13 ετών εκμυστηρεύτηκε ότι είχε αποκτήσει πρόσβαση στο site. 

Τέλος, οι δημοσιογράφοι του BBC στη διαδικασία έρευνάς τους, ανακάλυψαν ότι μια ανήλικη κατάφερε να ανοίξει  λογαριασμό, χρησιμοποιώντας την ταυτότητα μιας 26χρονης γυναίκας.

Το “Only Fans” και οι κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από αυτό

Όσο μακρινά κι αν φαντάζουν τα παραδείγματα αυτά, για Ελλάδα και Κύπρο, ο κόσμος του διαδικτύου φημίζεται κυρίως για τα αφανή γεωγραφικά τους σύνορα, αλλά και τη ραγδαία μετάδοση πληροφοριών και περιεχομένου. 

Ο κόσμος του “Only Fans” ονομάζει πλέον τους παραγωγούς περιεχομένου, ως “σεξεργάτες” και “σεξεργάτριες”, ενώ για πολλούς άλλους η απόκτηση τεράστιων απολαβών από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι στόχος ζωής. 

Δε χρειάζεται να φτάσουμε στο σημείο να ακούμε για θύματα εκμετάλλευσης ανηλίκων και στις χώρες μας για να αφυπνιστούμε. Είναι σημαντικό οι έφηβοι να ενημερώνονται σωστά για τους συγκεκριμένους κινδύνους, για να μην τους εξάγεται η περιέργεια να δοκιμάσουν κάτι που μπορεί να τους ταξιδέψει σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα