Τσόμσκι

Με αφορμή τις αμφιλεγόμενες ειδήσεις σε συνάρτηση με τον θάνατό του, ανασύραμε από το χρονοντούλαπο τις τοποθετήσεις του Νόαμ Τσόμσκι αναφορικά με την πολυετή κόντρα Ισραήλ-Παλαιστίνης, προτού οι πάλαι ποτέ αψιμαχίες εξελιχθούν στην πιο βάναυση γενοκτονία της σύγχρονης ιστορίας.

Η Νάκμπα

Η ημέρα της Νάκμπα, στις 15 Μαΐου, σηματοδοτεί την εκτόπιση περισσότερων 700.000+ Παλαιστινίων μετά τη δημιουργία του ισραηλινού κράτους, το 1948. Μάλιστα, έπειτα από τόσες δεκαετίες, το Ισραήλ εξακολουθεί να αρνείται στους Παλαιστίνιους/ιες πρόσφυγες το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στη γη τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ανεπάρκεια του Ισραήλ για σεβασμό του δικαιώματος της επιστροφής των Παλαιστινίων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το 1948 συνιστά, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, καταφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία τροφοδότησε δεκαετίες οδύνης σε μαζική κλίμακα για τον παλαιστινιακό λαό.  

Από πλευράς του, ο Νόαμ Τσόμσκι, διακεκριμένος πολιτικός μελετητής και γλωσσολόγος, γνωστός, μεταξύ άλλων, για την ακριβή ανάλυση των διεθνών υποθέσεων και της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, έχει ερευνήσει εκτενώς το ιστορικό υπόβαθρο και τις μετέπειτα συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης, καταλήγοντας σε πολύ εύλογα συμπεράσματα.

Στα πρώτα του έργα, όπως: «Peace in the Middle East?» (1975) και «The Fateful Triangle: The United States, Israel, and the Palestinians» (1983), ο Τσόμσκι εξέφρασε έντονες επικρίσεις για τις πολιτικές του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι η δημιουργία του Ισραήλ, το 1948, είχε οδηγήσει στην απέλαση εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων (Νάκμπα), ένα γεγονός, το οποίο, όπως υποστήριξε, χρειαζόταν αποτελεσματικότερη διαχείριση. Παράλληλα, καταδίκασε τη Νάκμπα σε κάθε περίπτωση, αντιμετωπίζοντάς την ως ιστορική αδικία, καθοριστική για τις συγκρούσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Επιπρόσθετα, αναγνώρισε το παλαιστινιακό αίτημα σε σχέση με το δικαίωμα της επιστροφής, καθώς αποτελεί βασική πτυχή για την αντιμετώπιση πρότερων ιστορικών αδικιών και ζήτησε την αναγνώριση των ηθικών και πολιτικών ευθυνών της Νάκμπα.

Όλα αυτά, πριν σημάνουν τα πυρά αφανισμού των Παλαιστινών.

Η σφοδρή επίκριση στο Ισραήλ και το αίτημα για παρεμβάσεις

Στο βιβλίο του με τίτλο: «Fateful Triangle», ο Νόαμ Τσόμσκι ασχολήθηκε εκτενώς με την ισραηλινή κατοχή, από το 1967. Η λεπτομερής ανάλυσή του απέδειξε πως η κατασκευή ισραηλινών οικισμών σε αυτές τις κατεχόμενες περιοχές περιπλέκει περαιτέρω την ενδεχόμενη λύση ανάμεσα στα δύο κράτη. Επιπλέον, επικαλούμενος την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης, μίλησε για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εξαιτίας της ισραηλινής κατοχής παλαιστινιακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Πεπεισμένος ότι η διεθνής κοινότητα, από κοινού με τις ΗΠΑ, χρειάζεται να αξιοποιήσουν την επιρροή τους προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στο Ισραήλ για παύση του κατοχικού μένους στα παλαιστινιακά εδάφη, έθεσε την ανάγκη για διπλωματία διεθνούς βεληνεκούς, με γνώμονα την επικράτηση της ειρήνης. Άλλωστε, μέχρι και σήμερα, άτομα με παλαιστινιακή καταγωγή –συμπεριλαμβανομένων παιδιών– υποβάλλονται σε σκληρά βασανιστήρια, φυλακίζονται άδικα και απομονώνονται από τους οικείους τους, συνθέτοντας μια φρικιαστική ατμόσφαιρα, η οποία με κανέναν τρόπο δεν εναρμονίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο ισραηλινός στρατός ενεπλάκη σε μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα όπλα των ΗΠΑ προς το Ισραήλ παραβιάζουν το νόμο των ΗΠΑ», έχει δηλώσει στο παρελθόν.

Ο καταλυτικός ρόλος των ΗΠΑ

Είναι κοινό μυστικό ότι το Ισραήλ δρα δολοφονικά, έχοντας τη σιωπηλή στήριξη των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας πως οι διεθνείς στρατηγικές υπερτερούν της ανθρώπινης ζωής. Προτού, λοιπόν, η διεθνής κοινή γνώμη αντιληφθεί εκτενώς αυτή τη συμμαχία, ο Τσόμσκι κατέγραψε ορισμένα αίτια ως προς το ζήτημα αυτό:

Γεωπολιτική στρατηγική

Η γεωπολιτική σημασία της περιοχής και των αποθεμάτων πετρελαίου λειτουργούν επικουρικά στο να θεωρηθεί το Ισραήλ ένας πολύτιμος σύμμαχος από τον Λευκό Οίκο.

Στρατιωτικά συμφέροντα

Οι ΗΠΑ πρωταγωνιστούν στην προμήθεια στρατιωτικής βοήθειας και εξοπλισμού στο Ισραήλ, το οποίο, με τη σειρά του, ενισχύει την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ.

Το Ολοκαύτωμα

Σύμφωνα με τα όσα παρέθεσε ο Τσόμσκι, η «μαύρη σελίδα» του Ολοκαυτώματος στην ιστορία συνδέεται με το αίσθημα της ενοχής από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή δεν υπήρξε αρκετή προσπάθεια για την αποτροπή του. Ενδεχομένως, λοιπόν, η δημιουργία ενός ισραηλινού κράτους να θεωρείται στρεβλά ως ένας τρόπος για να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Εσωτερική πολιτική

Εφόσον, δυστυχώς, όλα τα συμφέροντα περιστρέφονται γύρω από την πολιτική, ο Τσόμσκι ανέδειξε τη χρησιμοποίηση των Ισραηλινών από την Αμερική, ώστε να ενισχυθεί το επικείμενο εκλογικό αποτέλεσμα. Εξάλλου, οι Εβραίοι Αμερικανοί, πιθανότατα, αισθάνονται ισχυρή σύνδεση με το Ισραήλ, βάσει πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών.

Σαφώς, υπάρχει πληθώρα αιτιών που συνθέτουν τη σημερινή, φονική συμμαχία Ισραήλ-ΗΠΑ, υπερβαίνοντας σε τεράστιο βαθμό τις εκκλήσεις για ισορροπία και δικαιοσύνη στις ιστορικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Εκκλήσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα πολύ πριν εκτυλιχθεί ενώπιων της παγκόσμιας κοινότητας η γενοκτονία του παλαιστιναικού λαού.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα