Σήμερα το πρωί γνωστοποιήθηκε η πολύνεκρη σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 57 νεκροί, ενώ με απόφαση του Πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους στο φλεγόμενο τρένο, στα Τέμπη.

«Πάμε κι όπου βγει», φαίνεται να είπε ο μηχανοδηγός

Ένας επιβάτης που κατάφερε να βγει σώος από αυτό τον σιδηροδρομικό εφιάλτη, σύμφωνα με το CNN, προέβη σε ορισμένες δηλώσεις που γεννούν ερωτηματικά ως προς την αξιοπιστία του ταξιδιού. Ειδικότερα, φαίνεται να άκουσε το μηχανοδηγό να λέει: «Πάμε κι όπου βγει», σε συνομιλία του με τον υπεύθυνο εισιτηρίων. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω τρένο που συγκρούστηκε στα Τέμπη, εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

 Τα αίτια πίσω από αυτή την τραγωδία

Μέχρι στιγμής, τα αίτια του φονικού δυστυχήματος είναι αδιευκρίνιστα, αν και γνωστοποιήθηκε πως η επιβατική αμαξοστοιχία είχε αλλάξει γραμμή. Επίσης, επιβάτης ενός άλλου τρένου ενημέρωσε πως, κατά τη διάρκεια της δικής του διαδρομής, προέκυψε ένα ατύχημα με κομμένο καλώδιο. Ως εκ τούτου, εκτίμησε πως το πρόβλημα αυτό ενδέχεται να οδήγησε στην απόφαση να αλλάξει γραμμή το μοιραίο τρένο.

«Είχε κοπεί το καλώδιο ηλεκτροδότησης», δήλωσε και πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη στον σταθμό στο Παλαιοφάρσαλο.

«Έχει συμβεί το αδιανόητο. Δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Το Intercity ανέβαινε προς Θεσσαλονίκη, το εμπορικό κατέβαινε από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα. Όπως φαίνεται, υπήρξε μετωπική σύγκρουση και τα αποτελέσματά της τα βλέπετε όλοι», δήλωσε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, καταγγέλλοντας ότι όλα γίνονται χειροκίνητα και εμπειρικά.

Οι μαρτυρίες όσων επιβίωσαν από το τραγικό δυστύχημα με το τρένο στα Τέμπη

«Στην αρχή, μας είπαν ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις, 20 λεπτά, μετά μια ώρα. Μας λένε ότι υπάρχει σύγχυση στις γραμμές. Ακούω δύο υπαλλήλους του τρένου να λένε: «”Που είναι αυτός ο προϊστάμενος;” Και σε ένα λεπτό… μπαμ», λέει ένας επιβάτης με εμφανή τα τραύματα στο πρόσωπό του.

«Όλοι ήταν ανέμελοι, μερικοί να κοιμούνται. Ξαφνικά έγινε ένα μπαμ, πέφτει μια βαλίτσα και μετά το τράνταγμα γινόταν όλο και χειρότερο. Στα 5 δευτερόλεπτα καταλαβαίνεις ότι έγινε κάτι πολύ-πολύ κακό. Το βαγόνι μας δεν χτυπήθηκε άσχημα, σπάσανε πολλά τζάμια. Είχε λάδια στο πάτωμα. Έπεφταν άτομα. Κάποια βαγόνια πήραν φωτιά. Δεν υπήρχε πρόσβαση για να φτάσουμε στα πρώτα βαγόνια. Πέρασαν 15 λεπτά από τη σύγκρουση και δεν υπήρχε κανένας εκεί από αστυνομία και πυροσβεστική. Ήμασταν εγώ, μια κοπέλα, μερικοί επιβάτες που ήρθαν να βοηθήσουν και τραυματίες. Στα βαγόνια ήταν εγκλωβισμένοι. Δεν ξέρω τι έγινε στα βαγόνια, μετά από 1,5 και 2 ώρες που ήρθε η πυροσβεστική και τα έσβησε όλα. Ήμασταν εκεί μόνο 5 άνθρωποι για να βοηθήσουμε», ανέφερε στη μαρτυρία του ένας από τους επιβάτες που βοήθησαν.

«Ακούγαμε ανθρώπους να φωνάζουν “καιγόμαστε”… Eίναι συγκλονιστικό. Είμαι ακόμη σε κατάσταση σοκ», δήλωσε ένας επιζών. «Νομίζω πως είμαι καλά, δεν είμαι σίγουρη. Βρισκόμουν στο τέταρτο βαγόνι, έπεσαν οι αποσκευές και γυρίσαμε ανάποδα. Τα υπόλοιπα βαγόνια διαλύθηκαν τελείως. Τα λόγια περισσεύουν, πίστευα ότι θα πεθάνω», είπε μια μάρτυρας. Τα μοιραία λεπτά περιέγραψε ένας άλλος μάρτυρας, ο οποίος δηλώνει: «Νιώσαμε να τραντάζεται όλο το βαγόνι, ερχόταν το τρένο καταπάνω μας. Ακόμα δεν νιώθω ζωντανός».

Αντί επιλόγου

Άπειρα τα ερωτηματικά.

Ποιος, άραγε, ευθύνεται για τα όσα συνέβησαν; Ακόμα, βέβαια, κι αν κατονομαστεί ο υπαίτιος και βρεθεί προ των ευθυνών του, μπορεί να ανατραπεί αυτή η ανείπωτη τραγωδία; Μπορούν να επιστρέψουν πίσω οι ζωές που χάθηκαν; Μπορούν να κοιμούνται ήσυχα το βράδυ όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν, ενώ ακούν τις σπαρακτικές εκκλήσεις των συνεπιβατών τους για βοήθεια;

Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Υπερτερεί σε αξία από οποιαδήποτε μετακίνηση σε οποιονδήποτε προορισμό. Απαγορεύεται ρητά να αξιοποιούνται μέσα μεταφοράς, τα οποία δεν είναι 100% ασφαλή. Επιβάλλεται να τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές και τα δρομολόγια ως έχουν. Να μην χρησιμοποιούνται απαρχαιωμένα οχήματα και να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος στους οδηγούς. Οι γραμμές ορίζονται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, για να ακολουθούνται και να προσφέρονται ασφαλή ταξίδια στους επιβάτες.

Σήμερα, πενθούμε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και στηρίζουμε όσους, όσες και όσα επιβίωσαν από το τραγικό αυτό συμβάν.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα