Ακόμα μια χρονιά φτάνει στο τέλος της. Μια χρονιά στην οποία γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, απογοητευτήκαμε και γεμίσαμε δυνατές εμπειρίες. 

Δυστυχώς, η πανδημία του κορωνοϊού πρωταγωνίστησε ξανά κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ οι όχι και τόσο αισιόδοξες ειδήσεις από τις οποίες βομβαρδιστήκαμε κατά καιρούς, δεν μας άφησαν περιθώρια να δημιουργήσουμε θετικές αναμνήσεις από το 2022.

Ωστόσο, ας μην είμαστε πεσιμιστές. Υπήρχαν και πολλά καλά πράγματα που συνέβησαν το ’22, τα οποία σίγουρα μας πρόσφεραν έστω και στιγμιαία μια δόση αισιοδοξίας.  

Θεραπεύτηκε από τον HIV-AIDS ο μεγαλύτερος σε ηλικία ασθενής 

Η πρώτη θετική είδηση για το 2022 δεν θα μπορούσε να μη σχετίζεται με τον τομέα της ιατρικής. Ο ασθενής της «Πόλης της Ελπίδας», από την εγκατάσταση στο Ντουάρτε της Καλιφόρνια, όπου νοσηλεύτηκε, έγινε ο κατά σειρά τέταρτος ασθενής στα χρονικά, και ο μεγαλύτερος μέχρι σήμερα σε ηλικία, που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV

Εκτός από τον γηραιότερο ασθενή, ο 66χρονος άνδρας έφερε τον ιό για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσους θεραπεύτηκαν, αφού είχε διαγνωστεί με HIV το 1988. 

Επιστρέφουμε στο φεγγάρι 

Πέντε δεκαετίες μετά τη λήξη του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων», το νέο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα «Άρτεμις» μπήκε πάλι σε τροχιά. Στις 16 Νοεμβρίου του 2022, η αποστολή «Artemis I» της NASA εκτοξεύτηκε στο φεγγάρι μεταφέροντας μας εικόνες που δύσκολα διαγράφονται από τη μνήμη μας. 

Η συγκεκριμένη αποστολή αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα καθώς με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη. Στα σχέδια της NASA βρίσκεται η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής «Artemis II» γύρω από το φεγγάρι, ώσπου τελικά το 2025 η αποστολή «Artemis III» θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη.

H Gen Z στο Κογκρέσο 

Εάν έχουμε κάτι να θυμόμαστε από τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, οι οποίες έλαβαν χώρα τον φετινό Νοέμβριο, είναι ότι πάντα υπάρχει μια θέση στην πολιτική για τη Gen Z. Αυτό, τουλάχιστον, μας απέδειξε ο 25χρονος Maxwell Alejandro Frost, ο οποίος κέρδισε στη Φλόριντα έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Ο Frost καταπιάστηκε με την πολιτική στα 15 του χρόνια, συγκλονισμένος από τη σφαγή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Sandy Hook το 2012. Πεπεισμένος ότι η γενιά μας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, ο Frost επιχειρεί να καταπολεμήσει οποιαδήποτε αδικία. 

Ο ΟΗΕ ανακήρυξε ως ανθρώπινο δικαίωμα την πρόσβαση σε ένα υγιές περιβάλλον 

Στις 28 Ιουλίου 2022, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε ότι όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον.

Η Γενική Συνέλευση τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος είναι ο πιο απειλητικός κίνδυνος για το μέλλον της ανθρωπότητας και κάλεσε τα κράτη-μέλη  να εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να εξασφαλίσουν πως κάθε άνθρωπος έχει πρόσβαση σε ένα «καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον».

Κάπου εδώ αξίζει να τονισθεί ότι αυτό το ψήφισμα-ορόσημο, αν και δεν είναι νομικά δεσμευτικό για τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, αποτελεί μια ενθάρρυνση για τα κράτη να εφαρμόσουν νόμους για την προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. 

Η Queen B έκανε δυναμικό comeback

Η  «Queen B» επέστρεψε αναγεννημένη έξι χρόνια μετά το «Lemonade», φέρνοντας κυριολεκτικά τα πάνω-κάτω στον χώρο της μουσικής. Ο φετινός της δίσκος, «Renaissance», κατέκτησε την κορυφή στις περισσότερες λίστες με τους καλύτερους δίσκους το 2022. 

Με μια νοσταλγική αναδημιουργία μιας εποχής που θυμόμαστε με αγάπη, η Beyoncé μας μας γέμισε συναισθήματα όπως περηφάνια και ευχαρίστηση.

Νέες ελπίδες για τη θεραπεία του Alzheimer 

Η εδώ και δεκαετίες αποτυχία εύρεσης ενός αποτελεσματικού φαρμάκου κατά της νόσου Alzheimer, τερματίστηκε από μια ιστορική ανακάλυψη το 2022. Δίνοντας ελπίδες στον χώρο της ιατρικής, τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του του νέου πειραματικού φαρμάκου lecanemab των εταιρειών Eisai και Biogen, έδειξαν πως επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση των ασθενών που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου Alzheimer. 

Οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες, ανέφεραν τον Σεπτέμβριο ότι η θεραπεία τους με το πειραματικό φάρμακο lecanemab θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου κατά 27% σε διάστημα 18 μηνών σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

Τα Latin Grammys που μας συγκίνησαν 

Η 95χρονη Angela Álvarez μας απέδειξε ότι τα όνειρα δεν έχουν ηλικία, κερδίζοντας το Latin Grammy για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη. Η Κουβανοαμερικανίδα μουσικός έγινε η γηραιότερη νικήτρια του βραβείου, δίνοντας έμπνευση σε χιλιάδες νέους – και μη καλλιτέχνες – που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους. 

«Σε όσους δεν έχουν κάνει ακόμα τα όνειρά τους πραγματικότητα, να γνωρίζουν ότι αν και η ζωή είναι δύσκολη, υπάρχει πάντα διέξοδος και με πίστη και αγάπη όλα μπορούν να επιτευχθούν», είχε δηλώσει η Álvarez στην ευχαριστήρια ομιλία της.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα