Η πρώτη φορά στο σεξ: Το “ήθελα να δοκιμάσω από περιέργεια”, μπορεί να σε τραυματίσει για την υπόλοιπη ζωή σου.

Πράξεις που μπορεί να στιγματίσουν ολόκληρο τον ψυχισμό του ατόμου δε μπορεί να γίνονται από περιέργεια και λόγω άγνοιας. Το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από νεαρή ηλικία ήταν για πολλά χρόνια ταμπού.

Πλέον, αφού οι καταστάσεις μας προλαβαίνουν, αναγκαζόμαστε να εντάξουμε στη διαπαιδαγώγηση των νέων και τη σεξουαλική. Παρόλα αυτά το: “Κάλλιο αργά παρά ποτέ”, στην προκειμένη περίπτωση δεν υφίσταται, αφού τη σεξουαλική ενημέρωση την έχουν αναλάβει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Σεξ για πρώτη φορά VS Social Media

Πόσο σπάνιο είναι πλέον να ακούς κορίτσια που απλώς περιμένουν για τον κατάλληλο και τη στιγμή που θα νιώσουν έτοιμες; Η μαζικοποίηση των εφήβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταφέρνει να προωθεί διάχυτα πρότυπα και ιδέες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι συμπεριφέρονται.

Η συγκέντρωσή τους στον ψηφιακό κόσμο και η ταύτισή τους με ψεύτικες ψηφιακές φιγούρες, τους οδηγεί σε ένα κοινό τρόπο σκέψης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνουν την αξία της σεξουαλικής επαφής, καθιστώντας την ως την μόδα και το νέο trend από νεαρή ηλικία. 

Το παρόν άρθρο δε σκοπεύει στην άσκηση κριτικής, ούτε στο να προτάξει τη “σωστή” ηλικία για τη πρώτη σεξουαλική επαφή. Προτάσσει, όμως, βασικές προβληματικές πεποιθήσεις που αφορούν στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των ανηλίκων και τη συναισθηματική τους ετοιμότητα να προβούν σε αυτό.

Πολλά άτομα ερμηνεύουν τη σεξουαλική πράξη ως τη μετάβαση από την εφηβική ζωή στην ενηλικίωση, και αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος. Οι έφηβες, πολλές φορές, μπορεί να παρασυρθούν από την επιθυμία να περάσουν στην ενηλικίωση, μεταβαίνοντας σε πράξεις που να μην έχουν ουσιαστικά σκεφτεί στο βαθμό που θα έπρεπε. 

Για τους ίδιους ασήμαντους λόγους, άλλοι ξεκίνησαν το κάπνισμα

Η διογκωμένη αξία που προσφέρει τόσο η κοινωνία σε αυτό – ως κάτι το απαγορευτικό – αλλά και η αδιάκοπη προβολή μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγούν τους νέους να το πράξουν. Αν ρωτήσεις τους πλείστους καπνιστές, γιατί ξεκίνησες το κάπνισμα θα λάβεις τις χαρακτηριστικές φράσεις: “Ήθελα από περιέργεια να το δοκιμάσω”, “το έκανε η παρέα μου και ήθελα και εγώ να είμαι in”, “με εξιτάρει το απαγορευμένο”.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της σεξουαλικής επαφής, μόνο που η ζημιά που θα δεχθείς στην προκειμένη περίπτωση δε θα είναι σωματική αλλά, ψυχική. ‘Ίσως αυτό να μη σε επηρεάσει τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά είναι κάτι που επηρεάζει τον ψυχισμό σου και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η απόλυτη φυσικοποίηση ισοδυναμεί και με την αποδοχή

Πολλές έφηβες, στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν γρήγορα, προβαίνουν στη δημιουργία ερωτικών σχέσεων με άτομα μεγαλύτερα σε ηλικία. Αυτό, εκτός του ότι αρκετές φορές είναι και παράνομο – ανάλογα με τη διαφορά ηλικίας – πολλές φορές δημιουργεί καταστάσεις πιεστικές για τις έφηβες.

Το: “Είμαι σε σχέση”, πλέον, είναι συνυφασμένο με τη σεξουαλική πράξη, γι’ αυτό και πολλοί σύντροφοι το απαιτούν και πιέζουν το άλλο άτομο στο να προβεί σε σεξουαλική πράξη. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, λοιπόν, τα άτομα είναι πιο επιρρεπή και ευάλωτα σε τέτοιες πιέσεις, με αποτέλεσμα να προβαίνουν χωρίς να το σκεφτούν στη σεξουαλική επαφή, και εν τέλει μετανιώνουν για αυτό.

Δεν είναι ταμπού να μιλήσεις στους εφήβους για τη σεξουαλική επαφή. Και δεν πρέπει να βάζεις “κόκκινη σημαία”, απαγορεύοντας κάτι. Στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, πρέπει να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη στον έφηβο και ενημερωθεί τι εστί ψυχολογική ετοιμότητα και υγεία, ώστε ο ίδιος να αποφύγει μια βεβιασμένη πράξη.

Πολλές φορές, ακόμη και οι γονείς – αλλά και οι δάσκαλοι – δυσκολεύονται να συζητήσουν τα θέματα αυτά, γιατι δε γνωρίζουν επακριβώς πώς να τα προσεγγίσουν και αυτό είναι εντάξει. Χρειάζεται, ωστόσο, να εμπλακούν στην ενημέρωση των παιδιών οι ειδικοί. Επιπλέον, είναι υψίστης σημασίας να καλλιεργήσουν οι οι έφηβοι τον αυτοσεβασμό, ώστε να μπορέσουν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα