Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ισχυρός αντίπαλος του Ερντογάν και κατηγορούμενος για το πραξικόπημα του 2016, πέθανε σε ηλικία 83 ετών. Τα τελευταία χρόνια ζούσε εξόριστος στις ΗΠΑ.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο 83χρονος ιεροκήρυκας και άσπονδος εχθρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέθανε, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Ο Γκιουλέν, που ζούσε εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορήθηκε από την Άγκυρα για την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Η Hurriyet, επιβεβαιώνοντας την είδηση του θανάτου του, ανέφερε πως η υγεία του ήταν εξαιρετικά επιβαρυμένη τον τελευταίο καιρό και νοσηλευόταν. Ο Γκιουλέν υπέφερε από νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτη και άνοια.
Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε πρώτος ο ανιψιός του, Εμπουσελέμε Γκιουλέν, ενώ τα νέα κυκλοφόρησαν αρχικά από μέσα που συνδέονται με την οργάνωση FETO, της οποίας ηγείτο. Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, είχε δημιουργήσει ένα ισχυρό ισλαμικό κίνημα προτού κατηγορηθεί για το πραξικόπημα. Ο ίδιος αρνιόταν τις κατηγορίες.
Fethullah Gülen, a Turkish-Islamic scholar based in the United States, has passed away at the age of 83. His views on the importance of education, interfaith and interreligious dialogue have inspired millions in Turkey and around the world. Over the past decade, Gülen and his… pic.twitter.com/0IG5bCFnPy
— Turkish Minute (@TurkishMinuteTM) October 21, 2024
Η ζωή του Φετουλάχ Γκιουλέν
Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν γεννήθηκε το 1941 στο χωριό Korucuk του Ερζερούμ. Διαπαιδαγωγήθηκε από τον ιμάμη πατέρα του και από το 1959 έως το 1965 εργάστηκε ως ιμάμης, ιεροκήρυκας και καθηγητής Κορανίου. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, το 1963, διορίστηκε κεντρικός ιεροκήρυκας σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, καταλήγοντας στη Σμύρνη το 1966.
Το 1971, συνελήφθη για «προπαγάνδα» υπέρ της ίδρυσης θρησκευτικού κράτους στην Τουρκία, σύμφωνα με το άρθρο 163 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα. Παρέμεινε υπό κράτηση για 6,5 μήνες προτού αφεθεί ελεύθερος.
Παρά τις αντιξοότητες, ο Γκιουλέν συνέχισε τα κηρύγματά του μέχρι το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Μετά το πραξικόπημα, προστέθηκε στη λίστα καταζητούμενων, ζώντας υπό συνεχή μετακίνηση μέχρι τη σύλληψή του το 1986.
Από το 1986 έως το 1999, έμεινε στην Κωνσταντινούπολη προτού εγκατασταθεί στις ΗΠΑ. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το όνομά του άρχισε να ακούγεται συχνότερα στα μέσα ενημέρωσης, χάρη στις συναντήσεις του με θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, όπως ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ και η Τανσού Τσιλέρ.
Το 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο: «Κάθε μουσουλμάνος δεν μπορεί να είναι τρομοκράτης και κάθε τρομοκράτης δεν μπορεί να είναι μουσουλμάνος». Παρέμεινε σταθερός στις αρχές του για την ειρήνη και την εκπαίδευση, ακόμη και όταν το τουρκικό κράτος καταδίωκε την οικογένειά του και τα μέλη του κινήματός του.
Ο θάνατος του Γκιουλέν σηματοδοτεί το τέλος μιας πολυσχιδούς ζωής, γεμάτης αντιπαραθέσεις, επιρροή και ιδεολογικές μάχες.