Τα τελευταία χρόνια, ο ιατρικός τουρισμός (aka πλαστικές επεμβάσεις) στην Τουρκία ανθίζει με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (Tuik), μόνο το 2021 (μια χρονιά πανδημίας), οι περίπου 640.000 άνθρωποι που επισκέφτηκαν την Τουρκία για ιατρικούς λόγους, απέφεραν στη χώρα πάνω από 2,1 δις δολάρια.

Με τις πλαστικές επεμβάσεις – και κυρίως τις επεμβάσεις που έχουν να κάνουν με απώλεια βάρους – να αποτελούν τις δημοφιλέστερες ιατρικές διαδικασίες, οι πιο τακτικοί επισκέπτες της Τουρκίας για το λόγο αυτό, είναι γυναίκες.

Το μεγάλο ενδιαφέρον έγκειται κυρίως στο γεγονός πως οι προσφερόμενες υπηρεσίες της χώρας είναι πολύ φθηνότερες σε σύγκριση με τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, την ίδια στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση – στην προσπάθειά της να προσελκύσει πιθανούς ασθενείς – έχει εισάγει μέτρα, όπως για παράδειγμα απαλλαγή ΦΠΑ για τους ξένους.

Πολλές φορές, όμως, οι χαμηλές τιμές δύναται να επιφέρουν αναπάντεχα αποτελέσματα. Έτσι, μέσα στα χρόνια αυτά, πολλές γυναίκες που πραγματοποίησαν αισθητικές επεμβάσεις στη χώρα χρειάστηκαν διορθωτική χειρουργική επέμβαση ή άλλες θεραπείες λόγω ιατρικών λαθών που προέκυψαν. Άλλες, έχουν χάσει ακόμα και τις ζωές τους μετά από επιπλοκές κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων, με μελέτη στις ΗΠΑ να διαπιστώνει ότι ένας στους 3.000 ασθενείς πεθαίνει από την ολοένα και πιο δημοφιλή διαδικασία. 

https://www.tiktok.com/@shiftythesavage1/video/7168091260006305030?q=plastic%20surgery%20turkey&t=1674473488180

Οι περιπτώσεις, που δεν πέτυχαν οι πλαστικές επεμβάσεις στην Τουρκία

Η 50χρονη Βρετανίδα Janet Smalley μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για λιποαναρρόφηση, κόστους μόλις 5.000 ευρώ

Όταν ξύπνησε από την επέμβαση, πονούσε φοβερά, τα δόντια της έτρεμαν και είχε γεμίσει κόκκινες φουσκάλες. Λίγες μέρες μετά, η κατάστασή της χειροτέρεψε αλλά οι γιατροί τη διαβεβαίωσαν ότι πρόκειται για κάτι που συνηθίζεται στην διαδικασία της ανάρρωσης. 

Επιστρέφοντας στη Βρετανία, τα συμπτώματα επέμεναν και η Janet επισκέφθηκε έναν γιατρό, ο οποίος την ενημέρωσε ότι το δέρμα της είχε πάθει σήψη και χρειαζόταν να ξεκινήσει άμεσα θεραπεία για να μην πεθάνει. Νοσηλεύτηκε για εννέα μέρες, έλαβε αντιβιοτικά και στη συνέχεια επισκεπτόταν τακτικά το νοσοκομείο, ώστε να καθαριστούν τις πληγές της. Ωστόσο, οι γιατροί δεν αποκλείουν να χρειαστεί να κάνει και μεταμόσχευση δέρματος σε πλάτη και κοιλιά, αφού ένα κομμάτι στην κοιλιά της έχει νεκρώσει τελείως. 

Μια απίστευτη περιπέτεια έζησε και η 53χρονη Βρετανίδα Samantha Kaye

Mετά από μεγάλη απώλεια βάρους προχώρησε σε πλαστική στο στήθος και στα χέρια στην Τουρκία, όπου η τιμή και για τις δύο πλαστικές ήταν η μισή συγκριτικά με τη Μεγάλη Βρετανία. Λίγες μόλις μέρες όμως μετά την επέμβαση, τρομοκρατημένη συνειδητοποίησε πως της είχαν τοποθετήσει το στήθος ανάποδα. Μήνες μετά, η Samantha αναγκάστηκε να υποβληθεί σε νέα διορθωτική επέμβαση στην Αγγλία, ξοδεύοντας συνολικά πάνω από 12 χιλιάδες λίρες.  

Η Emma είναι ακόμη μια γυναίκα που επεβλήθη σε επέμβαση απώλειας βάρους και χαμηλού κόστους

Μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση, ένιωσε δυσφορία και δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Έτσι, μεταφέρθηκε στα Επείγοντα όπου διαγνώστηκε με σηψαιμία λόγω υγρού στο διάφραγμα και στον πνεύμονα. Η Emma κατέληξε να νοσηλεύεται 15 εβδομάδες στο νοσοκομείο – τις εννέα από αυτές δε μπορούσε να καταναλώνει τροφές και υγρά δια του στόματος – και έχει ήδη υποβληθεί σε δύο επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης. 

Η 28χρονη Diarra Akua Eunice Brown δεν κατάφερε να επιστρέψει στην πατρίδα της. Πέθανε δύο ημέρες αφότου πήρε εξιτήριο από κλινική της Κωνσταντινούπολης, μετά από επέμβαση λιποαναρρόφησης.  

Οι παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα όπου μια πλαστική επέμβαση στην Τουρκία αποδείχτηκε πραγματικός εφιάλτης. Τόσο οι συγκεκριμένες γυναίκες όσο και όσες έχουν βιώσει παρόμοια εμπειρία, τονίζουν πόσο το έχουν μετανιώσει και αποτρέπουν τον καθένα από το να πραγματοποιήσει αντίστοιχη επέμβαση στη χώρα. 

Εύλογα μας γεννιέται το ερώτημα:

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις πλαστικές επεμβάσεις στην Τουρκία;

Όπως είναι λογικό, η παρούσα κατάσταση έχει προκαλέσει περίσσεια ανησυχία για τα αίτια των αποτυχημένων επεμβάσεων και των μετεγχειρητικών επιπλοκών. Οι ισχυρισμοί αφορούν – μεταξύ άλλων – κακές χειρουργικές τεχνικές, ανικανότητα των γιατρών να ανταποκριθούν σε επείγοντα περιστατικά καθώς και ανθυγιεινό νοσοκομειακό περιβάλλον, σε συνδυασμό με κακή συμπεριφορά.

Τα παράπονα και οι αρνητικές κριτικές έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου γυναίκες που πραγματοποίησαν αποτυχημένες αισθητικές επεμβάσεις παραθέτουν την περιπέτεια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προειδοποιώντας άλλες γυναίκες να μην πέσουν στο ίδιο λάθος. Καθησυχαστικός ως προς τις ανησυχίες εμφανίζεται ο σύμβουλος πλαστικός χειρουργός και μέλος της Βρετανικής Ένωσης Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών, Bryan Mayou.

Ειδικότερα, τονίζοντας πως «στην Τουρκία υπάρχουν πολύ καλοί πλαστικοί χειρουργοί», συμβουλεύει τους ανθρώπους να ερευνήσουν σωστά τον χειρουργό που θα επιλέξουν, ώστε να γνωρίζουν ότι θα λάβουν ένα καλό επίπεδο μετέπειτα φροντίδας. Την ίδια γνώμη φαίνεται να υποστηρίζει και η Αμερικανίδα Sara Casule, ιδρύτρια των υπηρεσιών Surgery Savior and Surgical Match.

Η ίδια και οι υπάλληλοί της, θέλοντας να αποτρέψουν τους ανθρώπους από ανάλογες εμπειρίες, συνοδεύουν τουρίστες που ταξιδεύουν στην Τουρκία για επεμβάσεις υγείας. Ταυτόχρονα, προτείνουν τους έμπειρους γιατρούς με τα κατάλληλα προσόντα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα