Εδώ και 4 μήνες συνεχίζεται ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022.
Χιλιάδες Ουκρανοί παραμένουν υπό την απειλή βομβαρδισμών, ο αριθμός των αδικοχαμένων ζωών αυξάνεται κάθε μέρα και η οικονομία της Ουκρανίας αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη πάει απ’ το κακό στο χειρότερο εξαιτίας αυτού του πολέμου.
Όλοι έχουμε ακούσει για τις κυρώσεις που έχουν μπει σε λειτουργία κατά της Ρωσίας από χώρες των Δυτικών δυνάμεων… Λόγω αυτών των κυρώσεων, οι οικονομίες παγκοσμίως αλλά ειδικά στην Ευρώπη, έχουν επηρεαστεί λόγω της έλλειψης παροχής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με τις τιμές να παίρνουν απότομη άνοδο, αναγκάζοντας απλούς πολίτες να μειώνουν την χρήση τους για να εξοικονομήσουν χρήματα.
Ακόμη, μετά από αμέτρητες επιθέσεις σε ουκρανικές αγροτικές εγκαταστάσεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, έχει κατονομάσει τη Ρωσία σαν το βασικό υπαίτιο για την παγκόσμια έλλειψη τροφίμων που μαστίζει τον πλανήτη αυτή τη στιγμή, αφού η Ουκρανία είναι υπεύθυνη για μεγάλο ποσοστό εξαγωγών σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων. Φυσικά, η Ουκρανία έχει μεγάλα αποθέματα άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος, φυσικού αερίου, μαγγανίου, αλατιού, πετρελαίου, γραφίτη, θείου κ.α., κάτι που ίσως αποτελεί έναν από τους λόγους που η Ρωσία συνεχίζει μανιωδώς τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Λόγω του ότι ο πόλεμος παραμένει σε εξέλιξη, δε μπορούμε να έχουμε έναν ακριβή αριθμό των πεσόντων στην Ουκρανία μέχρι τώρα
Βάσει του ΟΗΕ, από την αρχή του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 6 Ιουνίου του 2022, υπάρχουν 9.394 γνωστοποιημένες απώλειες πολιτών, εκ των οποίων 4.253 έχουν σκοτωθεί και 5.141 τραυματιστεί. Ο ΟΗΕ ενημερώνει ότι δε μπορούμε να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό αλλά προβλέπει πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ πιο υψηλός ( χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο αριθμός των μαχόμενων πεσόντων).
Ο Ρωσικός στρατός επιμένει στο βομβαρδισμό ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, έχοντας καταλάβει περίπου το 20% της Ουκρανικής περιοχής σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο κ. Ζελένσκι. Η πόλη του Lysychansk συγκεκριμένα, είναι υπό συνεχή βομβαρδισμό με 15.000 πολίτες να παραμένουν απομονωμένοι χωρίς ελπίδες διαφυγής από την εμπόλεμη περιοχή, δείχνοντας ακόμη μία φορά πως η Ρωσία δε σταματάει την επίθεση προς τον άμαχο πληθυσμό. Ο ΟΗΕ ενημερώνει πως σχεδόν 16 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια αυτή τη στιγμή, με αυτές τις εκτιμήσεις να είναι πολύ συντηρητικές.
Παρόλα αυτά, παραμένει ένα μικρό φως στον ορίζοντα
Η Ρωσία, σαν πρώτη ένδειξη καλής πίστης, έχει ενημερώσει, μετά από ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, ότι θα αποσύρει στρατεύματά της από το Φιδονήσι δίνοντας τη δυνατότητα σε εμπορικά Ουκρανικά πλοία να επανεκκινήσουν τις εξαγωγές τροφίμων από τη Μαύρη θάλασσα, σαν προσπάθεια να επιδιορθωθεί εν μέρει η παγκόσμια έλλειψη φαγητού που έχει προκληθεί.
Ακόμη, η Ουκρανία έχει εκκινήσει την εξαγωγή ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Ρουμανία να γίνεται η πρώτη χώρα που λαμβάνει παροχή ηλεκτρισμού από την Ουκρανία (στις 30 Ιουνίου την ποσότητα των 100 MW), σαν αρχική φάση, ενημερώνει η Πρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από τη Ρωσία σε θέματα παροχής ηλεκτρισμού και φυσικών πόρων και στην επιστροφή σε μια σταθερότερη οικονομία.
Η σήμανση της παροχής ηλεκτρισμού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ουκρανία είναι μεγάλη, αφού έρχεται μόνο μία εβδομάδα μετά την γνωστοποίηση της Ουκρανίας σαν υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνοντας την πίστη που έχει η Ευρώπη στην Ουκρανία. Επίσης, η Ουκρανία θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το χρηματικό εισόδημα που κερδίζει τώρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας της και για να αρχίσει να ξαναχτίζει τις πληγείσες περιοχές.
Φυσικά, η Ουκρανία έχει λάβει μόνο την υποψηφιότητα μέχρι τώρα, αφού η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, που σημαίνει ότι ίσως περάσουν χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί επιτυχώς.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και μήνες, χωρίς να φαίνεται να υπάρχουν βλέψεις για τέλος στο κοντινό μέλλον. Με τις νέες προκλήσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, τη συνεχή αύξηση στις τιμές των τροφίμων και των φυσικών πόρων, το μέλλον μένει αβέβαιο και οι επόμενοι μήνες δυστυχώς θα μας επηρεάσουν όλους.