Η απομάκρυνση του Υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από τον Όλαφ Σολτς πυροδοτεί πολιτική κρίση στη Γερμανία, οδηγώντας τη χώρα σε κυβέρνηση μειοψηφίας και προκαλώντας ανησυχία για την οικονομική σταθερότητα.
Η Γερμανία βρίσκεται σε πολιτική κρίση, καθώς ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέλυσε τον Υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, προκαλώντας την κατάρρευση της κυβερνητικής συμμαχίας. Μετά την απομάκρυνση του Λίντνερ, δύο υπουργοί του κόμματός του αποχώρησαν από την κυβέρνηση, οδηγώντας τη Γερμανία σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Εφόσον πλέον δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Σολτς χρειάζεται τη στήριξη των αντιπολιτευόμενων κομμάτων για να περάσει κρίσιμες πολιτικές, όπως τον προϋπολογισμό του 2025.
Η κρίση αυτή εστιάζει στις διαφωνίες για την οικονομική πολιτική. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς και οι Πράσινοι υποστηρίζουν τη χρήση νέου χρέους για την ενίσχυση της οικονομίας και τη στήριξη της Ουκρανίας, ενώ το FDP του Λίντνερ αντιτίθεται σε αυτή την προσέγγιση, ζητώντας μειώσεις φόρων και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Οι διαφωνίες αυτές οδήγησαν σε αποτυχία των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη, με τον Σολτς να επιτίθεται δημοσίως στον Λίντνερ για την έλλειψη συνεργασίας.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει έντονο πολιτικό αναβρασμό, με τη Γερμανία να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, αφού ο Σολτς προτείνει ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου, με πιθανές εκλογές τον Μάρτιο. Αντίθετα, ο ηγέτης της Χριστιανικής Δημοκρατίας, Φρίντριχ Μερτς, απαιτεί άμεσες εκλογές και ψήφο εμπιστοσύνης, θεωρώντας ότι η Γερμανία χρειάζεται άμεση πολιτική σταθερότητα για να πάρει σημαντικές αποφάσεις στην ΕΕ.
Η πολιτική ακινησία στη Γερμανία απειλεί την οικονομία της και τη θέση της στην ΕΕ, με την νίκη του Τραμπ να εντείνει την αβεβαιότητα, καθώς η Γερμανία είναι δεύτερη στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Οι ηγέτες της Ευρώπης ανησυχούν για την επίδραση που μπορεί να έχει αυτή η πολιτική αστάθεια, καθώς η Γερμανία αντιμετωπίζει ήδη οικονομικές δυσκολίες και ενδεχόμενη απώλεια επιρροής στο διεθνές προσκήνιο.