Και πώς αντέδρασαν οι άλλοι γύρω μου στην αλλαγή

Σίγουρα θα έχετε συναντήσει ανθρώπους στη ζωή σας, οι οποίοι με τα λόγια και μόνο, προσπαθούν να σας ωθήσουν σε αλλαγή γνώμης ή να σας πείσουν να κάνετε κάτι που οι ίδιοι θεωρούν σωστό ή ηθικό, αδιαφορώντας για την δική σας άποψη και πιστεύω.

Το κακό, όμως, είναι ότι λόγω του τρόπου που έχουμε μεγαλώσει και της κοινωνίας που έχουμε γαλουχηθεί, ακούσια ή εκούσια, οι περισσότεροι από εμάς – είμαι κι εγώ μία από αυτούς – καταλήγουμε να το κάνουμε αυτό – σε διάφορα θέματα. 

Συμβούλευα χωρίς να μπαίνω στην θέση του άλλου. Πίστευα πως ήξερα ποιο είναι το σωστό γι’ αυτόν, χωρίς να είμαι αυτός. Έκρινα τις δικές του πράξεις με βάση το δικό μου χαρακτήρα. Καθοδηγούσα τους άλλους με βάση τα δικά μου πιστεύω και ιδανικά. Μέχρι που ξεκίνησα να σκέφτομαι για το εάν αυτά που λέω συνάδουν με τις δικές μου πράξεις. 

Η διαταγή των Social Media

Πολύ συχνά, διάφοροι instagrammers με πολλούς followers μοιράζονται κάποια tips (ομορφιάςwellbeing κ.α.), με μία μορφή, όμως, που παραπέμπει σε “διαταγή”. Πιθανότατα, θεωρούν ότι αυτό που προωθούν είναι η ακλόνητη αλήθεια και τίποτα λιγότερο. Ωστόσο, από την πλευρά μου, προσπαθώ να βλέπω πιο σφαιρικά και κριτικά τα πράγματα.

Δείχνω όσα όντως χρειάζεται να δείξω στον βαθμό που όντως γίνονται πράξη. Μιλώ με προσοχή και ενσυναίσθηση, χωρίς να προσβάλω κάποιον ή να πιέζω κάποιον. Γι’ αυτό και μια βασική μου “ατάκα” είναι το ότι: “Ο καθένας κάνει όσα μπορεί”, γιατί στην τελική όλοι μας – ό,τι και να λέμε, κάνουμε όσα μπορούμε.

Ο καθένας σε διαφορετικούς τομείς. Αυτές, λοιπόν, είναι μερικές βιωματικές σκέψεις, αναφορικά με τα λόγια, τις πράξεις, τα Social Media και πόσο τελικά επηρεαζόμαστε (άμεσα ή έμμεσα) από αυτές τις τρεις μαγικές λέξεις. 

Η εσωτερική μου αλλαγή και οι αντιδράσεις των γύρω μου

Έτσι, σταμάτησα να λέω πολλά λόγια, να συμβουλεύω άλλους χωρίς να είμαι αυτοί και ξεκίνησα να πράττω όσα πίστευα πως έπρεπε οι άλλοι να κάνουν. Με αυτό τον τρόπο, βρέθηκα να κάνω την δική μου εσωτερική ανασκόπηση και αλλαγή

Με αυτό τον τρόπο, άρχισα να μεταδίδω αυτό που θέλω, αυτή τη φορά όμως, όχι με τα λόγια μου, μα με τις πράξεις μου. Αλλάζοντας όμως εμένα, άλλαξαν και οι άλλοι γύρω μου. Οι φίλοι μου, οι γνωστοί μου και όλος μου ο περίγυρος άρχισε να ενδιαφέρεται για όσα ήμουν και πρέσβευα. 

Για ορισμένες πράξεις μου τόσο σε σχέση με το οικολογικό κομμάτι – που έχω αλλάξει αρκετά πράγματα, όσο ακόμη και σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα πιστεύω μου. Κάπου εκεί, κατάλαβα ότι δε χρειάζεται να λέω: “Κάνε αυτό, γιατί είναι καλό για το περιβάλλον”. “Θεωρώ πως αυτό είναι το σωστό και αυτό πρέπει να κάνεις”.  

Πώς έγινα εγώ η αλλαγή που θέλω να δω στον κόσμο και το ζωντανό παράδειγμα των πιστεύω μου

Μέχρι τώρα, αυτή μου η κίνηση έχει δείξει πως πραγματικά τότε είναι που υπάρχει ενδιαφέρον. Οι γύρω μου δεν αισθάνονται πίεση, κατανοούν και πάνω απ’ όλα, το βλέπουν σε πράξη και κατανοούν περισσότερο αυτό που λεγόταν. Και αυτό είναι για μένα το πιο βασικό, και ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα και κομμάτια της προσωπικότητας μου, 

Δεν είμαι τέλεια και δε θα γίνω και ποτέ. Μαθαίνω ακόμη και θα συνεχίσω πάντα να μαθαίνω. Αλλάζω ακόμη και θα συνεχίσω να αλλάζω. Εξελίσσομαι σαν άνθρωπος και αυτό έχει βοηθήσει κατά πολύ και την ψυχολογία μου.

Για παράδειγμα, αν θέλω να αναφερθώ σε ένα κοινωνικό θέμα στα Social Media ή να μιλήσω για το γιατί είναι προτιμότερο να έχουμε το δικό μας θερμό – παρά πλαστικά μπουκάλια, πλέον θα δείξω τι εγώ έχω αλλάξει, πώς αντιμετωπίζω εγώ το συγκεκριμένο θέμα, αποφεύγοντας πάντα λόγια και προτροπές, όπως: “Πρέπει να κάνεις το τάδε”.

Πώς αντέδρασαν οι άλλοι γύρω μου

Κατά συνέπεια, όλο και περισσότερα άτομα αρχίζουν να ρωτάνε γι’ αυτό, δεν αισθάνονται πίεση ή ότι τους “μαλώνεις” επειδή  κάνουν κάποιο λάθος ή προσπαθείς να τους αλλάξεις γνώμη. 

Αρκετά εύλογο, αν το καλοσκεφτεί κανείς, αφού όλοι μας χρειαζόμαστε το χρόνο και το περιθώριο να επεξεργαστούμε όλα όσα ακούμε και όλα όσα βλέπουμε και στην πορεία, να καταλήξουμε κάπου. Τα Social Media, άλλωστε, είναι ένας τεράστιος παραμορφωτικός καθρέφτης που παρουσιάζει την άκρως ωραιοποιημένη πραγματικότητα.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα