Όποιος είχε την ιδέα για αυτό το θέμα να σηκώσει το χέρι του!

*Δεν κουνιέται κανείς* 

Πώς μπορεί μια γυμνάστρια να τρώει τα πάντα;

Εγώ θα σου πω! Θα έβλεπε καμιά μέρα η Στέλλα (η μαμά του itsestella.com) τα stories μου από το προηγούμενο βράδυ, θα σκέφτηκε προφανώς «Αμάν πια! Τι ανεβάζει πάλι αυτή η κοπέλα;!» και σου λέει αυτό θα κάνουμε θέμα. Κι εγώ είπα το ναι αμέσως, καθώς είναι πολλά τα μηνύματα στο Instagram σχετικά με το τι και πόσο τρώω. 

Εντωμεταξύ, κάθομαι 3 ώρες τώρα και δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Αυτό το θέμα με έχει βάλει σε μια διαδικασία ενδοσκόπησης. Μέσα σε 3 ώρες έχω μελετήσει την τελευταία 15ετία της ζωής μου και παρατήρησα πως νιώθω χαρά ως προς την πρόοδό μου στην άσκηση και τη διατροφή.

Συγκρατημένη, ωστόσο, διότι πάντα υπάρχει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας που θα ήταν ωφέλιμο να προσεγγίζουμε με μικρά και σταθερά βήματα, ώστε να απολαμβάνουμε τη διαδρομή και τις εμπειρίες που μας προσφέρει. Εχθρός του καλού, λένε, είναι το καλύτερο!

Θυμήθηκα, λοιπόν, πως 20 χρονών τρώω για πρωινό μία βάφλα με δύο μπάλες παγωτό και σιρόπι σοκολάτας. 

Πως τρώω μέχρι να νιώσω δυσφορία – ταυτίσου ελεύθερα

Θυμήθηκα πως η κολλητή μου μετά από κάθε γεύμα έτρωγε γλυκό, σαν επιβράβευση που έφαγε όλο το φαγητό. Long story short, το φαγητό είναι βιολογική ανάγκη. 

Όταν το αντιμετωπίζουμε ως επιβράβευση ή ως διασκέδαση, τότε πιστεύω ότι οι συνέπειες ίσως είναι ολέθριες, καθώς δίνουμε στο μυαλό μας το ερέθισμα να συγκρατήσει αυτή ακριβώς την πληροφορία. Οπότε, κάποια στιγμή που βαριέσαι, θα πεις «Ας φάω μια σοκολάτα, γιατί την προηγούμενη φορά με έκανε να νιώσω καλύτερα».

Έτσι, μόλις πραγματοποιήθηκε μία σύναψη που λειτουργεί εις βάρος μας. Και δεν εννοώ ως προς τα κιλά ή τις θερμίδες, το λέω από την πλευρά της υγείας. Αν προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου να «αντέξει» 2-3 μήνες υγιεινής διατροφής για απώλεια κιλών, τότε αυτό προσωπικά το αποκαλώ καταπίεση

Και, παιδιά, ποιος αντέχει την καταπίεση; Κάνεις! 

Κατ’ επέκταση, είναι μαθηματικά βέβαιο πως αν κάνεις κάτι προσπαθώντας να το ανεχτείς για ένα σύντομο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό θα σου γυρίσει μπούμερανγκ ψυχολογικά και σωματικά, καθώς αδημονείς να επιστρέψεις στο προηγούμενο lifestyle που συνοδεύεται από διατροφικές συνήθειες βλαβερές για την υγεία σου και πάμε ξανά στο σημείο μηδέν.

Σου θέτω ένα δίλημμα: Tι θα προτιμούσες να κάνεις, ένα μήνα διατροφή με σκόνες και παθητική γυμναστική για γρήγορους κοιλιακούς το καλοκαιράκι ή να ασκείσαι και να διαχειρίζεσαι τη διατροφή σου για το υπόλοιπο της ζωής σου;! Προφανώς και το πρώτο!

Την εύκολη και γρήγορη λύση. Και λογικό είναι. Το μυαλό μας μας προστατεύει από το να κοπιάσουμε. Μας προτρέπει να αράξουμε στον καναπέ μας με σνακ και σειρές μέχρι το πρωί. Το κάνεις κι εσύ, το κάνω και εγώ! 

Τραγούδι δεν είναι αυτό;! 

Καμία συγκέντρωση… Φεύγω το βράδυ για 4ήμερο στον Όλυμπο και έχω ενθουσιαστεί! Θα σου γράψω εδώ ή στο Instagram γι’ αυτή την εμπειρία, εάν σε ενδιαφέρει. 

Επιστροφή στο θέμα μας. Δε φταίμε εμείς για τίποτα από τα παραπάνω. Όταν οι γονείς ορίζουν στο παιδί πόσο θα φάει («φάτο όλο») αντί να το προτρέπουν να αντιλαμβάνεται και να διαχειρίζεται την πείνα του, τότε η διαχείριση της πείνας πραγματοποιείται εξωγενώς με συνέπειες, όπως είναι οι διατροφικές διαταραχές

Μπορείς να ακολουθήσεις ένα υγιεινό lifestyle, υιοθετώντας 1-2 νέες συνήθειες ανά κάποια χρονικά διαστήματα που βολεύουν εσένα. Για μένα μία είναι η λύση κατά της καταπίεσης που προκαλείται από το diet culture: Nα τρώω τα πάντα. Θέλω φρούτα, σαλάτες, κοτόπουλο με ρύζι κ.α., αλλά θέλω και την πίτσα μου στον θερινό.

Θέλω να μπορώ να τρώω τα πάντα

Γυμνάζομαι και προσέχω τη διατροφή μου, ώστε να είμαι υγιής. Αν είμαι υγιής, μπορώ κάποιες φορές να φάω και κάτι λιγότερο υγιεινό, χωρίς να με βλάψει. Και όχι, δεν μένω όλη την ημέρα νηστική, για να φάω πίτσα το βράδυ.

Φροντίζω να έχω φάει τα γευματάκια μου, ώστε να μην πεινάω σαν να μην υπάρχει αύριο και πέσω με τα μούτρα στο φαγητό μέχρι να μπορώ αναπνεύσω! Η καταπίεση είναι πολύ πιο βλαβερή για την ψυχική μας υγεία. Η δική μου συμβουλή είναι να χτίσεις τη ζωή και την υγεία που θα τα χωράει όλα. Μπορείς. Ένας εύκολος τρόπος να το κάνεις αυτό είναι να αποφεύγεις το γρήγορο και το εύκολο.

Πολύ καλό tip για να κερδίσεις χρόνο. Μακάρι να το είχα συνειδητοποιήσει νωρίτερα! Όπως λέει κι ένας φίλος «Όταν μαθαίνεις από τα λάθη σου, είσαι έξυπνος. Όταν μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων, είσαι σοφός». 

Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου, χωρίς βιασύνη και σου υπόσχομαι πως στο μέλλον δεν θα άλλαζες με τίποτα την απόφαση να εντάξεις την άσκηση και την καλή διατροφή στη ζωή σου. 

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα