Ακόμα μια χρονιά. Ακόμα ένα Καλοκαίρι που μας βρίσκει το ίδιο έργο θεατές. Για πόσο ακόμα; Πόσα ακόμα Καλοκαίρια μπορούμε να αντέξουμε με τις πυρκαγιές;

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, η πυρκαγιά στην Πεντέλη Αττικής παραμένει δύσκολη. Η ταχύτητα των ανέμων όπως καταγράφηκε στην περιοχή, έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα την ώρα. Δόθηκε ολονύχτια μάχη από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, σε όλα τα επίπεδα, εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων.

Οι εστίες είναι πολλές και οι πυροσβέστες δίνουν μια άνιση μάχη προκειμένου να τις ελέγξουν. Οι άνεμοι, που έχουν φτάσει τα 7-8 μποφόρ, και η τύχη όμως, για ακόμη μια φορά, δεν είναι με το μέρος τους.

“Η φωτιά καθόλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση γεγονός που καθιστούσε την αντιμετώπιση της μέσα στη νύχτα ακόμη πιο δύσκολη. Πρώτη μας προτεραιότητα μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας, αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας 600 απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλές σημείο. Για το σκοπό αυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας απεστάλησαν 5 μηνύματα από το 112 για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.” δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του πυροσβεστικού σώματος και επιπυραγός κ. Ιωάννης Αρτοποιός πριν από λίγο.

Πιο συγκεκριμένα, τα μηνύματα που εστάλησαν κατά την διάρκεια της νύχτας είναι τα εξής:

02:00 για την περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 στρατιωτικό Νοσοκομείο 

02:50 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα 

04:30 για τη Βούλα Πικερμίου και το Πανόραμα Παλλήνης 

05:20 για την Παλλήνη και νέα Παλλήνη

06:05 εστάλησαν οδηγίες μέσω του 112 για την αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος από τον κόμβο της Αττικής οδού στο Πικέρμι 

Επιπλέον έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, βρίσκονταν και παραμένουν όλοι στο πεδίο, με πρώτο τον κύριο βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εθελοντές του. Στο πλευρό τους βρίσκονται και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας καθώς και Ρουμάνοι πυροσβέστες. Συνολικά επιχειρούν: 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η εικόνα της πυρκαγιάς παρακολουθείται διαρκώς από drone που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Σε όλη την προσπάθεια κατάσβεσης έχουν συνδράμει το Γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Δασική Υπηρεσία, η ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ καθώς και πολλοί τοπικοί φορείς και εθελοντές. Η Περιφέρειας Αττικής έχει διαθέσει όλο σχεδόν το δυναμικό της, με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση αυτής της πολύ δύσκολης κατάστασης.

Επιπλέον δυνάμεις από όλη την Ελλάδα ήδη έχουν σταλεί στην περιοχή για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν αλλαγή πληρωμάτων. Τέλος, για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες, 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα (εκ των οποίων το ένα για συντονισμό) ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Ας ελπίσουμε αυτός να είναι ο τελευταίος εφιάλτης που αναγκαζόμαστε να ζήσουμε. Ας ελπίσουμε αυτή να είναι η τελευταία μέρα που αντικρίζουμε τέτοιες εικόνες.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα