Η αλήθεια είναι πως πάντα ήθελανα φτιάξω ένα γυμναστήριο στο σπίτι, αλλά δεν είχα ποτέ το χώρο, ώσπου συνέβη… ο κορωνοϊός!

Με τις καραντίνες συνειδητοποίησα πως τελικά – αν πραγματικά το θέλεις – βρίσκεις το χώρο και για να το κάνεις!

Όταν συνειδητοποίησα πως τα γυμναστήρια θα παρέμεναν κλειστά για πολλούς μήνες, αποφάσισα να μεταφέρω όλο τον εξοπλισμό μου σε ένα μικρό spare χώρο που έχω στο σπίτι, ώστε να γυμνάζομαι η ίδια αλλά και για να γυρίζω  βίντεο γυμναστικής για το blog μου. Και μπορώ να πω ως πήγε πολύ καλά!

Εάν είσαι στη φάση που θέλεις να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι στο σπίτι και αναζητάς εξοπλισμό, τότε θα χρειαστεί για αρχή να προσεγγίσεις τον προπονητικό σου στόχο.

Και πριν σου προτείνω τις ιδέες μου πάνω σε αυτό, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου τα οφέλη του να δημιουργήσεις ένα γυμναστήριο στο σπίτι:

-Περισσότερος χρόνος με την οικογένεια

-Πειθαρχία

-Εξοικονόμηση χρόνου 

-Αποφυγή «περίεργων» βλεμμάτων

-Βελτίωση ψυχολογίας και εμφάνισης

-Πραγματική χρήση του γυμναστηρίου

-Εξοικονόμηση χρημάτων

Η εξοικονόμηση χρημάτων θα συμβεί όχι μόνο επειδή δεν θα χρειάζεσαι πλέον μηνιαία συνδρομή, αλλά και επειδή δεν θα χρειάζεται να αγοράζεις ιδιαίτερα ακριβά ρούχα για την προπόνησή σου.

Επίσης, πριν και μετά την άσκηση θα μπορείς να έχεις πρόσβαση στο ψυγείο σου, συνεπώς αυτόματα αποφεύγεις τα συμπληρώματα, τις μπάρες, τα αναψυκτικά ή οτιδήποτε επεξεργασμένο και μπορείς να καταναλώνεις σπιτικό φαγητό ή σνακ. 

Τέλος, μπορείς πάντα να καλέσεις ένα φίλο για επιπλέον κοινωνικοποίηση (όποτε το θέλεις!) ή/και λίγο ανταγωνισμό. Μην ξεχνάς ακόμα πως μπορείς να βρεις αμέτρητες προπονήσεις στα Social Media των αγαπημένων σου fitness bloggers, για να μη βαρεθείς ποτέ!

Ένα υπερσύγχρονο home gym μπορεί να δημιουργηθεί περίπου με 2,500€, δηλαδή όσα επενδύεις σε μηνιαίες συνδρομές σε 3-3,5 χρόνια.

Οπότε, ναι, συμφέρει οικονομικά. Μετά από χρόνια εμπειρίας και έρευνας αγοράς κατέληξα στα πιο σημαντικά fitness tools, ώστε να στήσεις το δικό σου γυμναστήριο στο σπίτι – με 300-400€ – και αν θέλεις στο μέλλον, συμπληρώνεις οποιοδήποτε έξτρα εργαλείο χρειάζεσαι:

-Μπάρα

-Δίσκοι βάρους για μπάρα (plates)

-Ορθοστάτης για μπάρα 

-Βαράκια/αλτήρες (dumbbells)

-2 λάστιχα για τα πόδια (1 μεσαίας και 1 υψηλής δυσκολίας)

-1 μακρύ λάστιχο (μεσαίας δυσκολίας)

-1 μπάλα πιλάτες

-Μονόζυγο

-Ιμάντες που στερεώνονται σε πόρτα ή μονόζυγο (σαν το TRX)

Αν, λοιπόν, ο προπονητικός σου στόχος είναι η ενδυνάμωση και η απώλεια λίπους, τότε τα ανωτέρω είναι όλα όσα χρειάζεσαι. Όπως βλέπεις αποφεύγω να προτείνω κάποιο μηχάνημα, όπως είναι ο διάδρομος, καθώς μπορείς να τρέξεις και εκτός κατοικίας.

Εξαρτάται καθαρά από τις επιθυμίες και τον προϋπολογισμό σου το αν θα πραγματοποιήσεις μια τέτοια αγορά

Από την άλλη πλευρά, εάν ο προπονητικός σου στόχος είναι η αύξηση κιλών, τότε σε αυτή την περίπτωση θα πρότεινα να ξεκινήσεις με αυτά και σιγά-σιγά, να αγοράσεις επιπλέον δίσκους βάρους και αλτήρες, ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Υπενθυμίζω, αντενδείκνυται η προσθήκη έξτρα βάρους πριν τελειοποιήσουμε την τεχνική μας σε μια άσκηση. 

Μαζί με όσα προαναφέρθηκαν, μην ξεχνάς πως στο δικό σου home gym μπορείς να βάλεις την αγαπημένη σου μουσική και να χρησιμοποιήσεις οτιδήποτε θες για όση ώρα θες! Μάλιστα, θα σου πρότεινα – αν δεν σε επιβλέπει κάποιος πιστοποιημένος επαγγελματίας – να προσθέσεις και έναν καθρέφτη στις αγορές για να παρατηρείς την τεχνική σου.

Εναλλακτικά, μπορείς να τραβάς βίντεο τον εαυτό σου, ωστόσο η παρατήρηση θα γίνει εκ των υστέρων και καλό είναι να αποφεύγουμε να συνηθίζουμε κάτι λάθος, γιατί δύσκολα ξε-μαθαίνεται! Last but not least, από τη λίστα των πλεονεκτημάτων ενός home gym, είναι η καθαριότητα και ο αερισμός του χώρου σου ελέγχονται και ρυθμίζονται από εσένα και μόνο.

Κλείνοντας, έχω να σου προτείνω δυο τελευταία πραγματάκια

Εάν είσαι λίγο ατσούμπαλ@ κι εσύ σαν κι εμένα, καλύτερα να σπεύσεις να προμηθευτείς ένα προστατευτικό δαπέδου – είτε αυτά τα πολύχρωμα, αφρολεξένια τετραγωνάκια που τοποθετούνται και σε παιδικό δωμάτιο για προστασία (πολύ οικονομικά), είτε κάποιο ειδικό δάπεδο γυμναστηρίου!

Better safe than sorry! Και το δεύτερο είναι πως οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος μπορούν να κάνουν εκπληκτική δουλειά.

Αν αυτή την περίοδο, θέλεις να αποφύγεις τα έξοδα, αξιοποίησέ τις στο μέγιστο και περιόρισε τις αγορές σου στα πιο οικονομικά κομμάτια.

Ήρθε η ώρα να φτιάξεις το δικό σου γυμναστήριο, όπως ακριβώς το έχεις ονειρευτεί! Να θυμάσαι να χρησιμοποιείς και τη φαντασία σου συν τοις άλλοις, καθώς ακόμα και με μια καρέκλα, έναν τοίχο και μια πετσέτα (ως fitness tool), μπορείς να συνθέσεις μια πολύ δυνατή προπόνηση χωρίς καμία χρηματική επένδυση.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα