Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως ο αθλητισμός αφήνει ένα μεγάλο έρεισμα στη ζωή πολλών ατόμων ανά τον κόσμο.

Πολλοί και πολλές έχουμε ασχοληθεί ή ασχολούμαστε με κάποιο άθλημα και είχαμε ή έχουμε κάποιον/κάποια αθλητή/αθλήτρια ως πρότυπο. Αξιοποιώντας την επιρροπή τους στη συνείδηση πολλών ατόμων, οι αθλητές και αθλήτριες παγκοσμίως, έχουν ένα μεγάλο όπλο, ώστε να αλλάξουν τον ίδιο τον κόσμο.

Οι δυνατότητες είναι πολλές: Δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, εθελοντισμός κ.ά. Τα πρότυπα, όμως, υπάρχουν και για να εμπνέουν, υπάρχουν για να μας βοηθούν να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας. Και ίσως η τελευταία φράση να αποτελεί την ανηφόρα που πρέπει να ανέβουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη σημερινή κοινωνία, η οποία ακόμη διακατέχεται από έντονα στοιχεία συντηρητισμού. 

Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και η συμβολή των αθλητών

Εν έτει 2023, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο, έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς τα ατομικά δικαιώματα και γενικότερα ως προς την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην κοινωνία. Εντούτοις, αυτό δεν αποτελεί ένδειξη εφησυχασμού.

Ακόμη, βλέπουμε περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας από ομάδες μίσους έναντι ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων, καθώς και πολλά κράτη να διατηρούν ρατσιστικούς νόμους που απαγορεύουν σε αυτά τα άτομα το δικαίωμα στο γάμο και την οικογένεια, μέχρι και το δικαίωμα στην αιμοδοσία.

Αυτό το μείγμα ρατσισμού και περιθωριοποίησης είναι που οδηγεί πολλά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο να κρύβουν τη σεξουαλικότητά τους, να φοβούνται να είναι ο εαυτός τους υπό τον φόβο της βίας, της στέρησης δικαιωμάτων, του “τι θα πουν οι άλλοι” και της συνολικής καταστροφής της ζωής τους.

Μια ηλιαχτίδα ελπίδας σε αυτό το σκοτάδι του φόβου, μπορούν να αποτελέσουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ αθλητές και αθλήτριες μέσω του coming out τους. Ως coming out ορίζεται η δημόσια αποκάλυψη ενός ανθρώπου για τη διαφορετική του σεξουαλικότητα ή φυλετική ταυτότητα.

Ειδικότερα, πολλοί αθλητές και πολλές αθλήτριες τα τελευταία χρόνια έχουν βρει το θάρρος να μιλήσουν ελεύθερα και άφοβα για τον εαυτό τους. Όχι μόνο για να μην βρίσκονται στο σκοτάδι του φόβου, αλλά και για να εμψυχώσουν συναδέλφους – και γενικότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα – να είναι ανοιχτοί για την διαφορετικότητά τους. 

@uninterrupted

Earlier this year, #CarlNassib became the first openly gay active player in #NFL history 🙌 #MoreThanAnAthlete #ComingOutDay 🏳️‍🌈

♬ original sound – uninterrupted

Ορισμένα αξιέπαινα παραδείγματα coming out αθλητών

Σύγχρονοι αθλητές, όπως η Megan Rapinoe, ποδοσφαιρίστρια παγκοσμίου φήμης, και ο Carl Nassib, παίχτης NFL, έκαναν ανοιχτό coming out για τη σεξουαλικότητά τους διαδίδοντας το μήνυμα της τόλμης και της ελευθερίας του “να είσαι ο εαυτός σου“.

Τη στιγμή, μάλιστα, που στο ποδόσφαιρο και στο ράγκμπι είναι πολύ σπάνιο να δούμε coming out από αθλητές, η Rapinoe και ο Nassib δεν δείλιασαν μπροστά στην απειλή του στιγματισμού και επέλεξαν να μιλήσουν ανοιχτά, για τη διαφορετικότητά τους.

Παράλληλα, υπήρξαν και άλλα σπουδαία παραδείγματα coming out από αθλητές απο προηγούμενες δεκαετίες, όπως η Renee Richards, η πρώτη transgender αθλήτρια τένις – και μάλιστα στην δεκαετία του ‘70.

Επίσης, μια άλλη περίπτωση είναι αυτή της Αμερικανίδας, Billie Jean King, μιας εκ των μεγαλύτερων παικτριών τένις την δεκαετία του ‘80, η οποία μίλησε ανοιχτά για την προτιμήσή της στο γυναικείο φύλο και μάλιστα, στην ακμή της καριέρας της, σε μια εποχή που οι ΗΠΑ ασκούσαν σκληρά συντηρητικές πολιτικές απέναντι στους ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες.

Ρισκάρουν υπερβολικά οι αθλητές που κάνουν coming out;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πολλά παραδείγματα θαρραλέων αθλητών που απέναντι στο ρατσισμό, απελευθερώθηκαν από τα δεσμά του φόβου, δείχνοντας σε εκατομμύρια άτομα πως μπορούν – και πρέπει – να είναι ο εαυτός τους και να μην φοβούνται να εκφραστούν ανοιχτά για την (σεξουαλική) ταυτότητά τους. Το coming out μεγάλων αθλητών σίγουρα υφίσταται ως ένα ρίσκο.

Ένα ρίσκο απώλειας χορηγών και οπαδών που στην κατακραυγή από μορφώματα μίσους μπορεί να απομακρυνθούν και να φθείρουν την εικόνα και την καριέρα αυτών των αθλητών, που με τόσο κόπο έχτισαν. Από την άλλη, όμως, αυτό το ρίσκο χτίζει ένα νέο οικοδόμημα, μια βάση εμψύχωσης προς κάθε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο, ούτως ώστε να εκφράσει ελεύθερα τις επιλογές και τις προτιμήσεις του.            

@the.rainbow.lounge

Repost from @humanrightscampaign • Rugby gold medalist @elliagreen made history as the first Olympian to come out as a trans man, and in doing so has inspired a new generation of athletes to live authentically and proudly. 💖 . . . #HumanRightsCampaign #LGBT #LGBTQ #ComingOutDay #NationalComingOutDay

♬ original sound – The rainbow 🌈 lounge

 Μια ηλιαχτίδα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο                          

Στο τέλος της ημέρας, άλλωστε, αυτή είναι η πραγματική σημασία ενός προτύπου. Το να δίνεις το παράδειγμα σε ανθρώπους που φοβούνται όπως φοβόσουν και εσύ, να ζουν την ζωή τους ελεύθερα, να αγαπούν τα άτομα που θέλουν, να προσδιορίζονται όπως θέλουν και, τελικά, να ζουν όπως αυτοί επιθυμούν.

Το coming out μεγάλων αθλητών, λοιπόν, είναι αυτή η ηλιαχτίδα ελπίδας που ίσως να μην μπορεί να προσφέρει άμεσα μια ιδανική κοινωνία, αλλά μπορεί να προσφέρει απλόχερα τη δύναμη και την τόλμη προς κάθε άτομο να ζει τη ζωή του όπως επιθυμεί. Εξάλλου, αυτή η ηλιαχτίδα ενδέχεομένως να καταφέρει να φωτίσει το μαύρο σκοτάδι του μίσους και του ρατσισμού, σηκώνοντας τον ήλιο της αγάπης, του αλληλοσεβασμού και της ελευθερίας πάνω από την κοινωνία.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα