Genderless Fashion: Μήπως ήρθε η ώρα να απελευθερωθούμε;

Κάπου στα τέλη του 2020, ο Harry Styles φωτογραφίζεται για το εξώφυλλο της Vogue, φορώντας μια λευκή αντουανετίστικη φούστα, χαλαρός, ενώ φουσκώνει ένα μπλε μπαλόνι. Το εξώφυλλο αυτό δέχτηκε σκληρές κριτικές από πολλούς και tweets όπως το «φέρτε πίσω τους ανδροπρεπείς άντρες». Ακούσαμε όμως και σχόλια από ανθρώπους που ίσως δεν το περιμέναμε, όπως ο Billy Porter. 

Μιλώντας στη Sunday Times, κάποιους μήνες μετά το εξώφυλλο o Porter σχολίασε: 

«Ναι, η Vogue κάνει το βήμα να βάλει για πρώτη φορά έναν άντρα με φούστα στο εξώφυλλό της. Επιλέγει, όμως, έναν λευκό, straight άντρα για να το κάνει, ενώ για μένα, έναν μαύρο και gay άντρα, το να με αποδεχτούν φορώντας φούστα ήταν πολύ δύσκολο. Νιώθω πως δεν με αποδέχτηκαν ποτέ. Με δέχτηκαν απλώς γιατί έπρεπε».

«Για μένα, το να φορέσω φούστα δεν ήταν ένα απλό γεγονός. Ήταν μια πολιτική έκφραση. Το να «αποδεχτούν» το γεγονός πως μπορώ να εμφανίζομαι στο κόκκινο χαλί φορώντας φούστα ήταν για μένα πολύ δύσκολο. Για τον Harry Styles, όμως, είναι κάτι απλό. Το κάνει απλώς και μόνο επειδή είναι ένα καινούργιο trend. Εγώ, όμως, το έκανα πρώτος. Εγώ έπρεπε να επαναπροσδιορίσω τους κανόνες για να φορέσει ένας άντρας φούστα και τώρα το κάνουν όλοι». 

Κατά πόσο ισχύει όμως αυτό, όταν για δεκαετίες πριν τον Billy Porter πολλοί άντρες «τόλμησαν» να φορέσουν φούστες; 

Διάσημοι άνδρες και οι «γυναικείες» φούστες τους 

Το 1993, όταν η κοινωνία ακόμη απαιτούσε τα κοριτσάκια να φοράνε ροζ και τα αγοράκια μπλε, ο Kurt Cobain, frontman των Nirvana, φωτογραφήθηκε για το περιοδικό Mademoiselle φορώντας μια ροζ φλοράλ φούστα, ενώ o David Bowie – ο τραγουδιστής που άλλαξε τα δεδομένα της μόδας στην μουσική και το για πολλούς είδωλο του Harry Styles – εμφανίζεται το 1979 στο SNL φορώντας ένα μωβ ταγιέρ.

Και τα παραδείγματα δεν σταματούν στον χώρο του τραγουδιού και της μουσικής σκηνής. Το 1998, ο David Beckham – το απόλυτο icon του ποδοσφαίρου – εμφανίζεται στους δρόμους του Παρισιού να περπατά – πάντα με την Βικτώρια αγκαλιά – φορώντας μια ασπρόμαυρη φούστα. 

Και κάπου στα τέλη των 90’s, ο Σάκης Ρουβάς φέρει την «ανδρική» φούστα – διά χειρός Valentino – και στην Ελλάδα. Εμφανίζεται στην Πύλη Αξιού – το νυχτερινό κέντρο που τραγουδούσε τότε, και στην εκπομπή «Μπράβο» – μια από τις διασημότερες εκπομπές των 90’s – φορώντας φούστα. Φυσικά, δεν έλειψαν και τα σχόλια και οι απίστευτες αντιδράσεις. 

Αν, λοιπόν, η «κανονικοποίηση» της φούστας, φορεμένη από άνδρες, έχει ξεκινήσει από το 1979, γιατί ο Billy Porter λέει πως έπρεπε να παλέψει γι’ αυτό; 

To genderless fashion και το genderfluid στο σήμερα

Για δεκαετίες ήταν επιτρεπτό από τους άντρες αλλά και τις γυναίκες να φορούν ό,τι επέβαλε ο εκάστοτε σχεδιαστής στις πασαρέλες, εφόσον αποτελούσε ένα κομμάτι act και statement που δύσκολα θα έβλεπε κάποιος στην καθημερινή του ζωή.

Το 2021, η Louis Vuitton ένωσε τη γυναικεία με την ανδρική κολεξιόν σε μία. Το 2021, βρίσκει και τις αναζητήσεις για genderfluid ρούχα να αυξάνονται κατά 33%, σε σχέση με το 2020 – όπως ανακοίνωσε η Lyst, μια από τις πιο διάσημες πλατφόρμες αναζήτησης ρούχων.

Και κάπως έτσι – σιγά-σιγά όμως – η «κανονικότητα» της πασαρέλας, πέρασε και στην καθημερινότητά μας. Πόσα ήταν, όμως, τα searches για “gender-free clothes” πριν το 2020; Σίγουρα πολύ χαμηλότερα από ό,τι είναι σήμερα. 

Μήπως τελικά ο Porter είχε κάποιο δίκιο στις δηλώσεις του; Μήπως το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερους άντρες να φοράνε φούστες και φορέματα στο κόκκινο χαλί έχει να κάνει με την «ελευθερία» του φύλου στον κόσμο του everyday fashion; Μήπως τόσα χρόνια το αποδεχόμασταν μόνο ως statement σε κάποιο act; 

Το 2019, ο όρος «non-binary» μπαίνει στα λεξικά. Τη χρονιά εκείνη, το 56% των Gen-Z ψώνισαν ρούχα που δεν προσδιόριζαν το φύλο τους – είπε σε δήλωσή του ο Rob Smith, ιδρυτής του Phluid Project, ενός εκ των πιο διάσημων “gender free fashion” brands. Το 2020, το 1% του πλανήτη αυτοπροσδιορίζεται ως non-binary ή gender-fluid, ως ένας ζωντανός οργανισμός και ως ένας τομέας που επηρεάζεται καθολικά από τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Η μόδα ακολουθεί το σήμερα. 

Γι’ αυτό, λοιπόν, ας πούμε “ναι” στο genderless fashion. Ας κανονικοποιήσουμε τις φούστες και τα τακούνια στους άντρες, τα κουστούμια και τα ανδρικά παπούτσια στις γυναίκες και ας επιτρέψουμε στα παιδιά μας να μπορούν να φορούν ό,τι θέλουν σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα