Γύρω μας, ανθίζουν διαρκώς (πολύ)καταστήματα και μάρκες fast fashion, που προσφέρουν ρούχα και accessories σε πολύ χαμηλές τιμές.

Τι γίνεται, όμως, με την ποιότητα των προϊόντων και πόσο φιλικά είναι απέναντι στο περιβάλλον; Σύμφωνα με έρευνες, οι fast fashion βιομηχανίες προκαλούν το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ κάθε χρόνο, το 85% των fast fashion ρούχων καταλήγουν στο καλάθι των απορριμμάτων. Μέσα σε αυτή τη δίνη της καθημερινότητας, όπου όλα γίνονται με αστραπιαίους ρυθμούς, εμφανίστηκε ένα brand, το οποίο στοχεύει στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, με eco-friendly υλικά: Το Project SOMA, με την υπογραφή της Αθηνάς Οικονομάκου και της Μαίρης Συνατσάκη

Project SOMA: Πώς ξεκίνησαν όλα;

Στις αρχές του 2019, η συνεργασία αυτή ξεκίνησε δειλά, μιας και τα δύο κορίτσια δεν είχαν τόσο στενές επαφές, αισθανόμενες όμως ότι έχουν πολλά κοινά σημεία στο κομμάτι της αισθητικής. Ένας κοινός τους φίλος τους έφερε σε επαφή και ήταν αυτός που είχε και την αρχική ιδέα για ένα κοινό project.

Εξάλλου, και οι δύο οραματίζονταν για καιρό τη δημιουργία μιας σειράς ρούχων και μάλιστα, διοχέτευαν τη δημιουργικότητά τους σε άλλα projects: Η Αθηνά ασχολήθηκε με τη σχεδίαση κοσμημάτων, δημιουργώντας το brand: «Allover by Athina» και η Μαίρη δημιούργησε το δικό της online store «Buy A Boo». Έτσι, γεννήθηκε το Project SOMA, για να δώσει σάρκα και οστά στο κοινό αισθητικό όραμα των δύο κοριτσιών.

Το όνομα του brand δεν είναι τυχαίο και έχει διττή σημασία: Αφενός, προέρχεται από τα αρχικά των δύο founders: Συνατσάκη, Οικονομάκου, Μαίρη, Αθηνά (σε λατινικούς χαρακτήρες) και αφετέρου, ο συνδυασμός των αρχικών ταυτίζεται μαγικά με τη λέξη σώμα. Το «σώμα», αναφέρεται στη θηλυκή πλευρά μιας γυναίκας που επιθυμεί να την εξωτερικεύσει, όχι μόνο με την προσωπικότητα και το attitude, αλλά και με τα ρούχα της, μακριά από κλισέ και mainstream λύσεις (το brand διαθέτει και υπέροχα ανδρικά κομμάτια). 

To ελληνικό brand που προστατεύει το περιβάλλον! 

Οι συλλογές βασίζονται στο boho style. Τα υφάσματα είναι αέρινα, ποιοτικά, με μοναδικά prints, floral, έχουν ωραία κίνηση, δεν τσαλακώνουν εύκολα και είναι άνετα στην εφαρμογή τους. Επίσης, δόθηκε μεγάλο βάρος στα φυσικά υφάσματα, γιατί όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι το brand που προσπαθεί σε κάθε νέα συλλογή να κάνει πράξη το zero waste fashion. Κάθε σεζόν γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη προσπάθεια περιορισμού του πολυεστέρα, χρησιμοποιείται μόνο vegan δέρμα, ενώ δεν υπάρχει χώρος για υλικά που βλάπτουν το περιβάλλον ή έχουν γίνει test σε ζώα.

Όλα τα ρούχα του brand σχεδιάζονται, τυπώνονται και ράβονται στην Ελλάδα, από βιοτεχνίες που υπόκεινται στους νόμους του εργατικού δικαίου της χώρας. Ταυτόχρονα, τα υφάσματα και όλα τα αξεσουάρ προέρχονται από ελληνικές εταιρείες.

Ειδικότερα, οι προμηθευτές του Project SOMA συνεργάζονται με εργοστάσια υφαντουργίας που έχουν πιστοποίηση REACH [Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals], ενώ οι βαφές που χρησιμοποιούνται είναι μη τοξικές με πιστοποίηση OEKO-TEX®. Εκτός αυτού, στο Project SOMA χρησιμοποιούνται οικολογικές συσκευασίες, αποφεύγεται η χρήση του πλαστικού, ενώ τα υφάσματα που περισσεύουν αξιοποιούνται στη δημιουργία αξεσουάρ, όπως κορδέλες, μάσκες, θήκες κ.λπ.

MadWalk 2021: Το fashionable και οικολογικό μήνυμα από το Project SOMA

Στο πλαίσιο του MadWalk 2021, η Αθηνά και η Μαίρη επέλεξαν να στείλουν ένα fashionable και ταυτόχρονα οικολογικό μήνυμα στην επίδειξη του Project SOMA. Παρουσίασαν περήφανα ένα φόρεμα -zero waste couture.

Ουσιαστικά, επρόκειτο για ένα φόρεμα φτιαγμένο από ρετάλια που αξιοποιήθηκαν σε προηγούμενες συλλογές του Project SOMAτα οποία συνδυάστηκαν εκπληκτικά μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο, απέδειξαν πως, αν όλα τα brands αξιοποιούσαν όλα τα υλικά που τους περισσεύουν, θα έδιναν μεγαλύτερη ώθηση στη δημιουργικότητα και συγχρόνως, θα στήριζαν την κυκλική οικονομία και το zero waste fashion.

Photo creditshttps://projectsoma.gr/

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα