Όσο κι αν μας επηρεάζουν κάπως αρνητικά οι ρομαντικές ταινίες – γιατί είναι δομημένες κάπως μη ρεαλιστικά – υπάρχουν κι εκείνες που έρχονται να μας αποδείξουν πως κάποια πράγματα για κάποιες σχέσεις έχουν μια δόση ρεαλισμού.

Φυσικά, θα πρέπει να θυμόμαστε πως πάλι βλέπουμε μια ταινία. Αυτό σημαίνει ότι όσο κι αν ταυτιζόμαστε, στην πραγματικότητα πάλι θα έχει μη ρεαλιστικά στοιχεία. Γιατί, στην τελική, βλέπουμε τις ταινίες για να δούμε κάτι καινούργιο.

Όμως, σε σχέση με τις φουλ ρομαντικές ταινίες, υπάρχουν ορισμένες ταινίες, οι οποίες αποτελούν έναυσμα, ώστε να συζητήσουμε όντως για τις εμπειρίες μας. Αυτό συμβαίνει, καθώς υπάρχουν ταινίες που έρχονται πιο κοντά μας μέσω των αλληλεπιδράσεων που βλέπουμε, των συνομιλιών και των καταστάσεων που βιώνουν οι ηθοποιοί, σε σχέση με τις δικές μας.

La La Land

Μια ταινία που θεωρώ πως πετυχαίνει την απαραίτητη δόση ρεαλισμού με τον τρόπο της, είναι το La La Land. Όσοι δεν την έχετε δει, πρέπει να την δείτε. Τώρα, κάποιος θα μπορούσε να πει πως αυτή η ταινία είναι απλώς ένα μιούζικαλ και τι σχέση έχει με τη ζωή μας όλο αυτό το έντονο στοιχείο; Ωστόσο, το storyline της είναι αυτό που κάνει τη διαφορά από πολλές άλλες ρομαντικές ταινίες. Μιλάει για τις επιλογές, για ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν χωρίς εγωισμούς, για ανθρώπους με πίστη στα όνειρα και τους γύρω τους.

Δείχνει επιτέλους πως δυο άνθρωποι που τόσο πολύ ταιριάζουν, ίσως να μην καταλήξουν μαζί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παύουν να αγαπούν ο ένας τον άλλον πραγματικά. Όχι – για να σε προλάβω – δεν αναφέρομαι σε γνωστούς ανεκπλήρωτους έρωτες. Θα μπορούσε ως έναν βαθμό, αλλά η ταινία τονίζει το ότι, μερικές φορές, η ζωή τα φέρνει τα πράγματα με έναν τρόπο που ίσως δεν θα καταλήξεις εκεί που νόμιζες και με τα άτομα που νόμιζες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είστε αγαπημένοι έστω κι έτσι ή ότι δεν νοιάζεται ο ένας για τον άλλον.

Ναι, κλίνει προς την πραγματική ζωή, γιατί δείχνει πως εάν αγαπάς, στηρίζεις τον άνθρωπό σου ακόμη κι αν δεν είστε μαζί. Δείχνει τη σημασία του να σε “σπρώξει” κάποιος προς κάτι που θέλεις να κάνεις, να σε βοηθήσει. Μα πάνω από όλα, το να πιστεύεις στην αγάπη που εξακολουθεί να υφίσταται, ακόμη και όταν δυο άνθρωποι δεν είναι πια μαζί.

500 days of summer

Πέφτουμε στα βαθιά με αυτή την ταινία. Η θύμηση του ότι ψάχνουμε για το ένα και μοναδικό άτομο στη ζωή μας – ή το άλλο μας μισό. Αυτή η ταινία έρχεται να μας δείξει πως ερωτευόμαστε, με γνώμονα να καταλήξουμε μαζί.

Εντούτοις, αυτό ίσως να μην είναι η απτή αλήθεια και να δημιουργεί πιέσεις στις ζωές και τις σχέσεις μας. Μας θυμίζει πως είναι όμορφο πραγματικά να ζούμε την κάθε στιγμή στο έπακρο και ότι όσες όμορφες στιγμές κι αν έχουμε μοιραστεί με τον άλλον, δεν σημαίνει πως αναγκαστικά θα καταλήξουμε και μαζί.

Έρχεται να καταρρίψει, θεωρώ, τις συνηθισμένες ιδέες των ρομαντικών ταινιών που μιλούν για το  “έτερον ήμισυ”, αυτό το ξεχωριστό ένα άτομο, το οποίο αμέσως αντιλαμβανόμαστε πως θέλουμε να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας πλάι του. Ξεκινάει κάπως έτσι, όμως δείχνει κάτι πολύ βαθύτερο στην πορεία. Δύο ανθρώπους, που ο ένας πορεύεται με την οπτική του ότι βρήκε το “άλλο το μισό”, ενώ η άλλη πλευρά απολαμβάνει τη σχέση, χωρίς high expectations.

Έτσι, καθίσταται σαφές πως με κάποιους ανθρώπους ναι μεν ερωτευόμαστε αλλά, ίσως δεν θα είμαστε και για “πάντα” μαζί. Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί και το γεγονός ότι θα ξανά ερωτευτούμε και θα κάνουμε οικογένεια – εάν θελήσουμε – με άλλο άτομο. 

Μέσα από αυτές τις ταινίες βλέπουμε τη (σκληρή) αλήθεια, μα λυτρωτική ταυτοχρόνως, την οποία κάποιες φορές βιώνουμε και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει. Τυχαίνει να μην έχουν ακριβώς το happy ending που όλοι περιμένουμε, αλλά και πάλι έχουν τη γλύκα τους. Σίγουρα, υπάρχουν κι άλλες “προσγειωμένες”, ρομαντικές ταινίες που τελειώνουν με το γνωστό happy end – που ξέρουμε και από τα παραμύθια. Αλλά, στην τελική, τι είναι το happy end; 

Ναι! Μπορεί να περάσεις δυσκολίες και να είσαι ξανά με ένα άτομο. Μπορεί να ερωτευτείτε από την πρώτη στιγμή και να είστε μαζί για πάντα. Όμως, μπορεί να υπάρξει και κάποιος χωρισμός, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κακό ή πως κάποιος αναγκαστικά έκανε λάθος. Στις ανθρώπινες σχέσεις υπάρχουν όλα, ακόμη κι αν εκ πρώτης όψεως δεν εναρμονίζονται με τα mainstream happy endings

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
1
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα