Χθες είδαμε για πρώτη φορά ένα ρομπότ στη θέση του παρουσιαστή ειδήσεων της ΕΡΤ –λόγω «φόρτου εργασίας»– και τα ερωτήματα που γεννήθηκαν ήταν πολλά.
Ο «Ερμής» της ΕΡΤ, η τεχνητή νοημοσύνη και το κριντζ
«Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας! Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στο στούντιο 4 της ΕΡΤ. Είναι το στούντιο, το οποίο σε λίγες μέρες θα φιλοξενήσει το debate των πολιτικών αρχηγών, με συντονιστή τον Γιώργο Κουβαρά. Κανονικά θα έπρεπε να κάνει εκείνος αυτή την παρουσίαση, αλλά λόγω φόρτου εργασίας, επιστράτευσαν εμένα. Η αλήθεια είναι ότι εγώ το μόνο που ζήτησα είναι να κάνω έναν πιλότο εκπομπής. Φαίνεται, όμως, ότι τους έβαλα ιδέες. Θέλουν, λέει, να ακολουθούν πάντα την τελευταία λέξη της τεχνολογίας», είπε ο Ερμής.
Από τη μία πλευρά, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι είναι ένα πρωτοποριακό βήμα για τα ελληνικά δεδομένα, μέσω του οποίου η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται στο έπακρο. Άλλωστε, όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πανταχού παρούσα σε καθημερινή βάση, από το Netflix, το TikTok και τη Siri, μέχρι τους αυτοματισμούς στα οχήματα και τα σπίτια. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα του Ερμή ήταν συνώνυμο του κριντζ.
Έρχεται το τέλος για την παραδοσιακή παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων;
Ουκ ολίγες φορές, στη δημόσια σφαίρα, διασπείρονται θεωρίες εργασιακού εκφοβισμού, δεδομένης της τεράστιας ανόδου των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης, εργαλεία, τα οποία, ενδεχομένως, αρχικά, κατασκευάστηκαν για να εξυπηρετούν τις τρέχουσες ανθρώπινες ανάγκες, αλλά πια καταλήγουν να απειλούν την απροβλημάτιστη ύπαρξη του ίδιου του ατόμου. Κατά διαστήματα, επί παραδείγματι, καταγράφονται λίστες επαγγελματιών που κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από ρομπότ, μεταβάλλοντας άρδην τα δεδομένα στο εργασιακό τοπίο διεθνώς. Εν προκειμένω, αν η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστούσε έναν δημοσιογράφο στην παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων, τότε θα μπορούσε να γίνει λόγος για μια συνθήκη δυσοίωνη, δυστοπική και παράξενη πρακτική, καθώς ο Ερμής, ως τεχνολογικό προϊόν, διαθέτει υπολογιστική φωνή και «άδεια» έκφραση. Ως επιστέγασμα, πιθανότατα θα δημιουργούσε αισθήματα αποστροφής στο τηλεοπτικό κοινό, καταδικάζοντας βάναυσα τα δελτία ειδήσεων.