Βλέποντας μια ρομαντική ταινία έχουμε βρεθεί όλοι θεωρώ, έστω και μια φορά, στη θέση του να φανταζόμαστε ότι και η δική μας ζωή είναι σαν μια ταινία.

Ένα παραπάνω, βλέποντας κάποιες ρομαντικές ταινίες και συνδέοντας τες με την ερωτική μας ζωή! Πόσο, όμως, οι ρομαντικές ταινίες έχουν επηρεάσει τη ζωή μας, τις σκέψεις μας, τις επιλογές μας και αυτά που προσδοκούμε από τους δίπλα μας;

Ψάχνουμε να βρούμε το ένα αυτό ξεχωριστό άτομο, εκείνο που θα κάνει τα πάντα για εμάς, θα είναι εκεί όποτε το θέλουμε ανεξάρτητα με το εάν έχει υποχρεώσεις. Αυτό που θα μας καταλαβαίνει, αυτό που ακόμη και αν είναι τοξικό, θα αλλάξει για εμάς κτλ. 

Ρομαντικές ταινίες: Διαστρέβλωση και μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Όλα αυτά με τα χρόνια και τις ρομαντικές ταινίες που βλέπουμε από παλιά, έχουν διαστρεβλωθεί στο μυαλό μας. Περιμένουμε πολλά παραπάνω πράγματα από τους ανθρώπους που έχουμε σχέση μαζί τους και προσδοκούμε πράγματα που ίσως στην πραγματικότητα δεν είναι όντως τα δικά μας θέλω. Έχουν υπάρξει στιγμές στη ζωή μου που, βλέποντας κάποιες ρομαντικές ταινίες, έχω μπει στη διαδικασία να συγκρίνω τις σχέσεις μου και να πω: “Γιατί για εμένα δεν γίνεται αυτό;” 

Και πραγματικά, σκέφτομαι: “Τι ωραία”, και συγκινούμαι. Την ίδια στιγμή, κατανοώ, όμως, ότι όλο αυτό είναι σκηνοθετημένο για να μου δημιουργήσει αυτό το αίσθημα. Ίσως είναι διάφορες πράξεις οι οποίες μας έχουν περαστεί με τα χρόνια από ταινίες όπως το “Notebook”. Όπου ο πρωταγωνιστής κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να έχει αυτή την κοπέλα. Ναι, ίσως είναι γλυκό να βλέπουμε τέτοιες πράξεις, μα πόσο ρεαλιστικές είναι;

Αναρωτιέμαι τι γίνεται άραγε μετά από αυτά τα happy endings. Πώς συνεχίζεται η ζωή αυτών των ανθρώπων; Σίγουρα όχι με τον τρόπο που συνεχώς παρουσιάζεται τόσο ονειρικός, με τα προβλήματα να λύνονται δια μαγείας. Αν συνεχιζόταν η ταινία, τότε θα υπήρχε ενδιαφέρον καθώς θα θύμιζε την πραγματική ζωή. 

Πραγματικές σχέσεις VS Ρομαντικές ταινίες

Οι σχέσεις που επιδιώκουμε, πολλές φορές, ήδη από την αρχή είναι προδικασμένες. Περιμένουμε κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις, συμπεριφορές κτλ., οι οποίες θυμίζουν όλες τις ρομαντικές ταινίες που με τα χρόνια έχουν εναρμονιστεί με τις σκέψεις μας. Οι άνθρωποι έχουμε και διαφορές μεταξύ μας, και αυτό μας κάνει ακόμη πιο δεμένους.

Στις ταινίες, από το πρώτο βλέμμα γνωρίζουν ότι ο απέναντι άνθρωπος είναι ο ιδανικός. Η πραγματικότητα, όμως, απέχει πολύ από αυτό. Γιατί για να γνωρίσεις και να αγαπήσεις έναν άνθρωπο, πρέπει να τον ζήσεις και όχι να το νιώσεις αυτό επειδή ταιριάξατε σε μια συζήτηση ή βλέπετε τις ίδιες ταινίες.

Γιατί κάνουν τόσα δύσκολα κάποια πράγματα ενώ δεν είναι; 

Γιατί χρησιμοποιούν τη ζήλια ως όπλο για να κατακτήσουν κάποιον; Σε πολλές ταινίες, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει έλξη, δείχνει συνεχώς τις δυσκολίες που ίσως υπάρχουν και δεν κάνει κάποιος το βήμα μέχρι την κατάλληλη στιγμή. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι σε αυτή τη ζωή θα πρέπει να παλέψεις γι’ αυτά που θέλεις. Η ζήλια είναι ένα από τα πιο ψυχοφθόρα συναισθήματα. Δεν δείχνεις με αυτό την αγάπη σου, ούτε το πόσο θέλεις τον άλλον. Στις ταινίες παρουσιάζεται ως κάτι το γλυκό και γενναίο. 

Όλα του γάμου δύσκολα

Ο γάμος δεν είναι για όλους, αν και στις ταινίες όλοι παντρεύονται και μάλιστα, πολύ γρήγορα. Κακά τα ψέματα. Δεν γίνεται σε έναν μήνα να παντρευτείς, ενώ ίσως δεν έχετε δει πρώτα άλλα βασικά θέματα. Επιπλέον, παρουσιάζεται ως κάτι ιδανικό για όλους, αλλά δεν είναι και αυτό ίσως δημιουργεί κάποιες πιέσεις.

Το σεξ, επίσης, δεν είναι αναγκαστικό να γίνει από την πρώτη φορά ή να είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής σου. Η θεοποίησή του είναι κάπως εξιδανικευμένη και κάνει πολλά άτομα να αντιμετωπίζουν αυτή την πράξη ως κάτι το υπέροχο. Ναι, σίγουρα είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά δεν είναι το παν σε μια σχέση. 

Λίγος ρεαλισμός δεν βλάπτει

Ταινίες που πλέον αντιμετωπίζουν πιο ρεαλιστικά τις σχέσεις των ανθρώπων κερδίζουν περισσότερο χώρο στην καρδιά μας και μας γυρνάνε στο να κατανοήσουμε με έναν πιο υγιή τρόπο τις σχέσεις. Όχι να έχουμε προσδοκίες και να απορρίπτουμε ανθρώπους επειδή άργησαν να μας απαντήσουν σε ένα μήνυμα. Τα θέματα των σχέσεων δεν είναι όπως παρουσιάζονται σε αυτές τις ταινίες. Το μέτρο είναι βασικό. 

Ας δίνουμε χώρο και χρόνο και ας βλέπουμε τις ρομαντικές ταινίες με κριτική ματιά. Είναι πολύ ενδιαφέρον να κάνεις σκέψεις για κάτι που βλέπεις, αλλά όχι να το συγκρίνεις. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ιδανικά και πρότυπα, και αυτό είναι το όμορφο. Το ζήτημα είναι τι αρέσει σε εμάς και η επικοινωνία με τον άνθρωπό μας. Αν ξέρουμε τι έχουμε μεταξύ μας, το τι γίνεται σε μια ταινία, δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα