Η κυβέρνηση προχωρά στην ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω του νομοσχεδίου για τη μισθωτή εργασία, το οποίο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη (4/12). Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι από το 2028 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται μέσω αλγορίθμου, γεγονός που ουσιαστικά θα απομακρύνει τους κοινωνικούς φορείς από τη διαδικασία, παρά τις διακηρύξεις του υπουργείου Εργασίας.

Ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού βασίζεται σε δύο κύριους παράγοντες: τον πληθωρισμό, ειδικά για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, αν και το νομοσχέδιο συντάχθηκε ως αποτέλεσμα της υποχρέωσης της Ελλάδας να συμμορφωθεί με σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για την κάλυψη του 80% των μισθωτών με συλλογικές συμβάσεις, το κείμενο αποφεύγει να παρέχει συγκεκριμένες απαντήσεις και παραπέμπει γενικά σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις.

Στη χώρα, κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων, οι συλλογικές συμβάσεις κάλυπταν λιγότερο από το 30% των μισθωτών. Η Νομική Σύμβουλος της ΓΣΕΕ, Σοφία Καζάκου, κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή ανέφερε ότι «είχαμε το πολύτιμο εργαλείο, την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία λειτουργούσε ως βέλτιστη πρακτική για μας» καθώς εξασφάλιζε το επιθυμητό ποσοστό κάλυψης τουλάχιστον 80% που απαιτεί η οδηγία.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νέο μοντέλο, το οποίο βασίζεται στο «γαλλικό μοντέλο», το οποίο λειτουργεί για 70 χρόνια, συνδέει τον κατώτατο μισθό με τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα, και εξασφαλίζει διαφάνεια και εμπιστοσύνη. Ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι αυτό το σύστημα, που στηρίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα από την ΕΛΣΤΑΤ, επιτρέπει στους εργαζόμενους να γνωρίζουν εκ των προτέρων το ποσό που θα λάβουν.

Ωστόσο, η πραγματικότητα για το «γαλλικό μοντέλο» διαφέρει, καθώς στη Γαλλία ο κατώτατος μισθός (SMIC) καθορίζει το ελάχιστο όριο, αλλά δεν αποκλείει την ύπαρξη κλαδικών συμβάσεων με υψηλότερες αποδοχές. Επίσης, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό στη Γαλλία γίνονται αυτόματα με την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή, και η κυβέρνηση εκδίδει άμεσα διατάγματα για την επικαιροποίηση του μισθού.

Αρκετοί εργατολόγοι επικρίνουν το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι δεν περιλαμβάνει Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, γεγονός που σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός μπορεί να παραμείνει σταθερός ή να μειωθεί σε περιόδους κρίσης.

Το νομοσχέδιο πέρασε την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την Παρασκευή, με τη ΝΔ να το υποστηρίζει, ενώ ΚΚΕ και Νέα Αριστερά το καταψήφισαν και ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες δήλωσαν ότι θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Σχεδόν κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να το ψηφίσει.

Σήμερα και αύριο, τα εργατικά σωματεία οργανώνουν συλλαλητήρια στην Αθήνα και άλλες πόλεις, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα