Τρεις σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν το πρωί του Σαββάτου στις Κυκλάδες.

Δύο από αυτές είχαν μέγεθος 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ η τρίτη ήταν 4,4. Οι σεισμοί εντοπίστηκαν στον θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση 17-26 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά της κοινότητας Αρκεσίνης στην Αμοργό, τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όλες οι δονήσεις χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το ινστιτούτο, ενώ στην περιοχή συνεχίζεται η καταγραφή δεκάδων σεισμικών δονήσεων σε καθημερινή βάση.

Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ τόνισε ότι «το Σάββατο έχουμε τη συνεδρίαση των δύο επιτροπών, του σεισμικού κινδύνου και ηφαιστειακού κινδύνου οπότε θα εξετάσουμε τα καινούργια δεδομένα, έτσι ώστε να κάνουμε τις δέουσες προτάσεις προς την πολιτεία».

Επισήμανε επίσης ότι «το σίγουρο είναι ότι το σενάριο που συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες ότι θα έχουμε ένα σεισμό των 6, 6,1 6,2 Ρίχτερ τροποποιήθηκε και είναι πλέον σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ. Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε».

Παράλληλα, ανέφερε πως η αυξημένη εκδήλωση μικρότερων σεισμών συμβάλλει στη μείωση της συνολικής ενέργειας που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή, οδηγώντας σε περιορισμό της σεισμικής δραστηριότητας.

Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην Καλντέρα της Σαντορίνης, στο ύψος του τελεφερίκ, πάνω από το Παλιό Λιμάνι, από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, συνοδευόμενο από κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών.

Ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως ένας από τους κινδύνους που απειλούν το τελεφερίκ είναι οι κατολισθήσεις, λόγω των έντονων μορφολογικών κλίσεων, της εναλλαγής ηφαιστειακών πετρωμάτων, αλλά και των διεργασιών που προκαλούνται από σεισμούς και ηφαιστειακή δραστηριότητα. Όπως ανέφερε, «ο ΟΑΣΠ και η ΕΑΓΜΕ θα κάνουμε μία ταχεία επέμβαση, η οποία αφενός μεν έχει στόχο όλα τα σημεία στα οποία άμεσα μπορούμε να παρέμβουμε, τις ζημιές των φρακτών, των δικτύων, τις αστοχίες των τοίχων, ώστε να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τους τουρίστες». Πρόσθεσε επίσης ότι η σχετική μελέτη θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και τα έργα θα ξεκινήσουν αμέσως μετά.

Αναφερόμενος σε παρεμβάσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, σημείωσε: «Εδώ έχουμε ένα πεδίο ανάπτυξης κατολισθήσεων, πριν 20 χρόνια είχαμε κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις εδώ για τα έργα που βλέπετε κατάντη να αναπτύσσονται. Περιλαμβάνουν τοίχους παγίδευσης, τοίχους αντιστήριξης, δίκτυα, φράκτες παγίδευσης βραχωδών τεμαχών και ήταν έργα τα οποία μελετήθηκαν τη δεκαετία του 2000, το 2010. Ομως, από τότε έχουν περάσει 15 χρόνια και όπως είναι σαφές, σε αυτό το περιβάλλον έχουμε έντονες διεργασίες που αναπτύσσονται».

Παράλληλα, ανέφερε ότι σχεδιάζονται και μακροπρόθεσμα έργα, τα οποία δεν θα είναι εφικτό να ολοκληρωθούν πριν την τουριστική περίοδο, αλλά ενδέχεται να ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι. Τόνισε πως «πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι ο κίνδυνος εδώ είναι μεγάλος και η έκθεση είναι μεγάλη γιατί έχουμε 1.500.000 τουρίστες που διακινούνται μέσω του τελεφερίκ μόνο και βέβαια άλλοι τόσοι από το μονοπάτι που υπάρχει προς τα νότια. Αρα, λοιπόν, στόχος είναι να μειώσουμε την έκθεση και μαζί με τις παρεμβάσεις και τα έργα, θα γίνουν και ειδικές συστάσεις, ειδικά σχέδια στο κάτω μέρος του Λιμανιού. Εάν γίνει ένας σεισμός, ή μία κατολίσθηση, πού θα συγκεντρωθεί ο κόσμος, μέχρι πόσος κόσμος πρέπει να είναι στον παλιό λιμένα κάτω, γιατί μέχρι τώρα μπορεί να ήταν και 1.000 άτομα, 2.000 άτομα».

Επιπλέον, δήλωσε ότι θα εξεταστεί ο ασφαλής αριθμός ατόμων που μπορούν να βρίσκονται στον χώρο και, μέσω των σχεδίων, θα διαμορφωθούν συνθήκες ασφάλειας, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Υπογράμμισε πως «οι κίνδυνοι δεν μπορούν να μειωθούν στο μηδέν. Πάντα θα υπάρχουν», προσθέτοντας ότι η ιδιαίτερη ομορφιά της Σαντορίνης οφείλεται σε φυσικά γεωδυναμικά φαινόμενα, όπως σεισμοί, κατολισθήσεις και ηφαίστεια. «Είναι αυτονόητο όμως ότι αυτά τα φυσικά φαινόμενα που δημιουργούν αυτή την πραγματική ομορφιά εγκυμονούν και κίνδυνο», κατέληξε.

Στη συνέχεια, ο κ. Λέκκας και το κλιμάκιο μετέβησαν με ελικόπτερο στη νησίδα Ανυδρο.

Γνωμούλα;
+1
0
Έκλαψα
+1
0
Βαριέμαι
+1
0
Νευρίασα
+1
0
Αγαπώ
+1
0
Σοκαρίστηκα